Festés, tapétázás

Ábrák a festet falon: házilag, gyárilag készített pecsétnyomók

A pecsételés gyors és egyszerű módja annak, hogy különféle ábrákat vigyünk fel a falra vagy fafelületekre. Az ábrákat egyesével vagy csoportosan is elhelyezhetjük, egy adott felületet díszíthetünk egyféle mintával vagy több minta kombinációjával is. Akár magunk készítjük, akár készen vásároljuk a nyomópecséteket, az alaptechnika mindkettőnél ugyanaz.

Házilag készített pecsétnyomók

Pecsétnyomót minden olyan, a háztartásban előforduló anyagból készíthetünk, amely képes felszívni a festéket. Egy kisebb ecsettel, ahogyan a szemközti oldalon látható, speciálisan erre a célra készített hengerrel hordjuk fel a festéket a pecsét felületére.

Pecsét

Lépések:

  1. Szivacspecsételő: rajzoljunk a szivacsra mondjuk egy állatfigurát, és vágjuk ki vágókéssel (snitzerrel). Nem kell minden egyes pecsételés előtt bemártani a szivacsot a festékbe, mert egyszerre nagyobb mennyiséget képes magába szívni.
  2. Krumplipecsételő: vágjunk félbe egy krumplit. Az egyik felére rajzoljunk valamilyen alakzatot, majd vágjuk ki vágókéssel (snitzerrel). Amikor rányomjuk a krumplit a falra, a minta teljes felülete érintkezzen vele, mielőtt elvennénk onnan.
  3. Parafa dugó: három, ragasztószalaggal egymáshoz erősített parafa dugóból készíthetünk lóhere mintázatú pecsétnyomót. A dugókat minden egyes pecsételés után újra festékezzük be. A levél szárát sörteecsettel vagy egy dugó festékes élével rajzoljuk meg.

Gyárilag készített pecsétnyomók

Bár a pecsételők házilagos elkészítése nagyon szórakoztató lehet, de a készen vásárolt eszközöket sokkal egyszerűbb használni, és határozottabb körvonalú lenyomatot készíthetünk velük. Válasszuk ki azt a mintát, amely illik a helyiség hangulatához.

Gyári pecsét

Lépések:

  1. Egy festékbe mártott, kisméretű habszivacs hengerrel vigyük fel a festéket a pecsétnyomó felületére. Mielőtt nekiállnánk pecsételni a falon, próbáljuk ki a mintát egy darab papíron, hogy nem került-e rá túl sok festék.
  2. Nyomjuk rá erősen a pecsétnyomót a falra; ügyeljünk rá, hogy a minta teljes felülete érintkezzen a fallal.
  3. Vigyázzunk, nehogy elmázolódjon a festék, amikor elvesszük a pecsételőt. Hasonló módon készítsünk további mintákat a falra. Amint szükséges, újra és újra festékezzük be a pecsétnyomó felületét.

Egy adott téma feldolgozása

Gyáripecsét minta

A pecsételés ideális technika arra, hogy megjelenítsünk egy jellegzetes témát; létrehozhatunk finomabb vagy mozgalmasabb felületeket is.