Festés, tapétázás

Természetes hatású fafelületek: lakkozás és pácolás

Főleg a fapácokat kell jól bedörzsölni a fa rostjaiba, ami csak ecsettel lehetséges. A fakezelő anyagok felhordása előtt nincsen szükség alapozófestékre és a csomók kezelésére, bár sokszor itt is több réteget kell felhordani (mint pl. gomba-, rovarölő alapozószer, színezőpácok, vagy színező fakonzerváló festékek).

Színezőpácok

A színezőpácokkal megváltoztathatjuk a fa természetes színét. A kezeletlen fafelületeket érdemes pácolni, hogy a pác minél mélyebben beivódjon a rostokba. A világos színű faanyagot érdemes pácolni, mivel a sötétebb színét már úgysem tudjuk megváltoztatni.

Fapácolás

Lépések:

  1. A pác felhordása során kövessük a fa rostirányát. Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen legyen felhordva, mert száradás után minden hiba (csorgás, túl sok pác felhordása) feltűnő lesz.
  2. A faszerkezet minden egyes elemét kezeljük önálló egységként, az elemek csatlakozásánál szélezzük a bevonatot. Kerüljük az átfedéseket, mert száradás után meglátszanak!
  3. A lyukak kitöltése: a természetes faanyag felületén lévő lyukakat pácolható glettel („műfa”) töltsük ki. Az is lehet egy megoldás, hogy egy kevés pácot összekeverünk univerzális glettel, így a felülettel megegyező színű hézagkitöltő anyagot kapunk.

Lakkozás

A lakkozott fafelületek nagyon szépek; és a lakk védi is a faanyagot. Ma már számtalan lakkféleség kapható, a matt felületűtől egészen a magas fényű változatokig. Felhordhatjuk közvetlenül a kezeletlen fafelületre, vagy pácolt felületekre védőbevonatként. A lakk hagyományosan színtelen, de manapság már színes változatai is kaphatók.

Fa lakkozása

Lépések:

  1. A lakk felhordása során az ecsetet a fa rostirányával megegyező irányba mozgassuk; igyekezzünk az anyagot minél jobban bejuttatni a fába.
  2. Legalább három réteg lakkot kell felhordani. Az egyes réteget hagyjuk megszáradni, és az újabb felvitele előtt finoman csiszoljuk át az előzőt.

A színezőpác és a lakkozás kombinációja (lenti kép): ha pácolás után lelakkozzuk a felületet, meghosszabbíthatjuk a felületkezelés élettartamát, és az anyagok mélyebben behatolnak a fába.

Színezőpác

Egyéb anyagok

Faanyagok felületkezelésére leggyakrabban lakkot vagy színezőpácot használnak, de ezek mellett még többféle módszer létezik.

  • Színezés-lakkozás: ebben az esetben univerzális felületkezelő anyagot használunk, mely a pác és a lakk kombinációja. A szokásos módon, ecsettel hordjuk fel.
  • Olajpác: főleg keményfákhoz érdemes alkalmazni, mert mélyen behatol a fa szövetébe, és telíti azt. Ecsettel hordjuk fel, majd tiszta pamutronggyal polírozzuk a felületet.
  • Viaszpác: ez a legrégebben ismert felületkezelési módszer. A viaszt ronggyal hordjuk fel, majd amikor megszáradt, polírozzuk a felületet, hogy láthatóvá váljon a fa természetes szépsége. A viasz egyetlen hátránya, hogy az így kezelt felületekét rendszeresen újra kell viaszozni, hogy megtartsák a fényüket.