Festés, tapétázás

Kisebb szerelvények festése, festési hibák eltüntetése

Amikor már nagyjából elkészültünk a helyiségek festésével, vegyük szemügyre az ablakokat és ajtókat, amelyeket esetleg eddig nem is szándékoztunk felújítani. Ezek átfestése után már valóban teljes lesz a felújított szoba összképe!

Kisebb szerelvények festése

A kisebb szerelvényeket az eddigiektől eltérő technikával kell festeni; mivel ezek felülete egészen kicsi, a festőszerszámokkal is ehhez kell igazodnunk.

Aeroszolos festékszóró (bal oldali képen, lent): mivel ezekkel a nehezen hozzáférhető helyekre is bejuttathatjuk a festéket, ideális eszköz pl. ablakszerelvények festésére. Szereljük le ezeket az ablakról, és helyezzük egy deszkára. Két vagy három rétegben hordjuk fel a festéket, hogy mindenhol egyenletes bevonatot kapjunk. Inkább több vékony réteget vigyünk fel, mint egy vastagabbat, mert így nem folyik le a festék.

Festés szerelvények, kis ecsettel

Festés a helyszínen (jobb oldali kép, fent): ha a régi ablak- vagy ajtószerelvényeket néha elég nehéz lenne leszerelni; akkor inkább hagyjuk őket a helyükön. Festésükhöz használjunk sörteecsetet.

Kisebb karcolások eltüntetése

Karcolás eltüntetése

A felület kisebb hibáit kis tűhegyes sörteecsettel tüntessük el. A nagyobb ecsettel felhordott festékfolt ugyanis elütne a felülettől, egy kis pontszerű javítás viszont sokkal kevésbé feltűnő.

Az elfröccsent festékfoltok eltüntetése

A felújított szoba akkor lesz az igazi, ha mindenhonnan eltávolítjuk az odafröccsent festékfoltokat. Az általános nagytakarítás mellett a kevésbé feltűnő helyekről is tüntessük el a festéket.

Fröccsent festékek takarítása

Képek leírása:

 1. A padlószőnyegre csöppent festék eltávolítása: a festékfoltok néha még a fólia mellett is megjelennek. Várjuk meg, amíg megszárad a festék, majd a vágókéssel (snitzer) távolítsuk el.
 2. Az ajtókilincsek letisztítása: a be nem festett ajtószerelvényekről is le kell szednünk a festéket. Ezeket tiszta pamutronggyal is eltávolíthatjuk; a makacsabb foltokat dörzsszivaccsal tüntessük el.
 3. Az ablaküvegek megtisztítása: az ablak festése során sajnos elkerülhetetlen, hogy az üvegre ráfröccsenjen némi festék. Ennek eltávolítására használjunk üvegkaparót.
 4. Villanykapcsolók: megtisztítására szintén az ablakkaparó az ideális szerszám. Ügyeljünk rá, hogy ne sértsük meg a kapcsoló felületét.

További tisztítások

A festés befejezése után rendezzünk általános nagytakarítást.

 • Függönyök: ez a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy kitisztíttassuk a függönyöket, a párnahuzatokat és minden egyéb lakástextilt.
 • Ablakok: tisztítsuk meg az ablakokat és más üvegfelületet.
 • Padlószőnyeg: béreljünk szőnyegtisztító gépet, és frissítsük fel a padlószőnyegünket.
 • Díszítmények és dísztárgyak: tisztítsunk és fényesítsük át minden kisebb felületet, berendezési tárgyat, hogy teljessé tegyük a tisztaságot.

A festési hibák

Bármilyen profik legyünk is a falfestésben, időről időre szembetalálhatjuk magunkat kisebb-nagyobb problémákkal. A legtöbbet egyszerűen megoldhatjuk, és kis odafigyeléssel el is kerülhetjük.

Festékfolyások 1

Fenti képen:

 1. A festék megfolyása: ez a probléma általában az olajfestékekre jellemző, de a nem megfelelően felhordott vizes alapú festékeknél is előfordulhat. A megfolyt festéket vakaróval távolítsuk el, csiszoljuk le, majd fessük újra a felületet.
 2. Felhólyagosodás: általában a felületen maradt szennyeződések okozzák. Csiszoljuk le a felületet, és újrafestés előtt alapozzuk le.
 3. Gyantacsomók: vakaróval tüntessük el a gyantakivérzést a felületről, majd csiszoljuk le a festéket. Speciális, erre a célra alkalmas szerrel kenjük le a csomó helyét, majd igény szerint újra alapozzuk és fessük le a felületet.

Festékfolyások 2

Fenti képen:

 1. Foltos felület: ha a színező pác felhordásánál átfedik egymást az ecsetvonások, száradás után csúnya, foltos lesz a felület. A teljes fafelületet csiszoljuk le, majd újra hordjuk fel a pácot.
 2. Egymást átfedő ecsetvonások: festés közben soha ne várjuk meg, hogy megszáradjon a bevonat, mert akkor látszani fog az átfedés a nedves és a már megszáradt részek között.
 3. Por és szennyeződés: nem lesz szép a festett felület, ha festés előtt nem csiszoljuk le, vagy ha piszkos az ecset, mert a sörtékről a festékbe, majd a felületre kerül a szennyeződés.