Festés, tapétázás

Ecsetek, hengerek és festőpárnák használata festéshez

Ecsetek

Az ecsethasználat technikája attól függ, hogy milyen felületet festünk, és milyen festéket használunk. Festés előtt ellenőrizzük, hogy jó állapotban van-e az ecset; ne legyenek benne kilazult sörték, mert ezek beleragadhatnak a felhordott festékbe.

Ecset használata

Lépések:

 1. Hordjuk fel szabálytalan foltokban, átlós ecsetvonásokkal a festéket a falra, a lehető legegyenletesebb vastagságban.
 2. Miután egy kisebb felületre felhordtuk a festéket, anélkül, hogy újra bemártanánk az ecsetet, húzzuk át egy irányban finoman a sörtéket a felületen, hogy elsimítsunk minden látható ecsetnyomot.
 3. A falsarkokban használjunk kisebb méretű ecsetet a festéshez; az ecset külső éle simuljon pontosan a fal széléhez.

Szélezés (Sneidolás)

Így hívják azt a technikát, amit falsarkok, vagy például az ajtókeret és a fal találkozásánál, az élek festésekor alkalmaznak.

Fafelületek festése ecsettel

Célunk szintén az, hogy egyenletes, sima felületet kapjunk, de a festési mód eltér a falnál használatosaktól. Ha olajfestéket használunk, több ecsetvonással vigyük fel a festéket, hogy kellően beivódjon a felületbe, különben megfolyik vagy lepattogzik.

Fafelület festése

Lépések:

 1. Fafelületeknél kisebb és finomabb szőrű ecsetet használjunk, mert itt finomabb munkára van szükség. Egyszerre kisebb területre hordjuk fel a festéket, függőleges csíkokban; az ecsetet minden ecsetvonás után emeljük fel. A képen látható ajtótokot három csíkkal le lehetett fedni. Anélkül, hogy újra bemártanánk az ecsetet, húzzuk össze a függőleges csíkokat vízszintes ecsetvonásokkal.
 2. Végül, még mindig újabb bemártás nélkül, az ecset egyirányú lefelé mozgatásával simítsuk el a felhordott festéket, hogy eltüntessük az esetleges ecsetnyomokat.
 3. Az ajtókeret és a fal találkozásánál kisebb ecsetet használjunk a szélezéshez; a két felület élesen váljon el egymástól.

Az ecsetek tisztítása és tárolása

 • Ideiglenes tarolás: a nedves ecseteket ideiglenesen tárolhatjuk háztartási fóliába tekerve; az olajfestékbe mártott ecseteket viszont tegyük lakkbenzinbe.
 • Tisztítás: a vizes alapú festékes ecseteket mossuk ki enyhe mosószeres oldatban, majd alaposan öblítsük le hideg vízzel, és csak ezután hagyjuk megszáradni. Az olajfestéket lakkbenzinnel távolítsuk el az ecsetekből, ezután hagyjuk azokat megszáradni, majd mossuk ki enyhe mosószeres oldattal, és végül újra szárítsuk meg.
 • Tárolás: az ecsetek szőrét tekerjük be csomagolópapírba, és gumival rögzítsük.

Hengerek

A már nagyon sokféle méretű és anyagú henger kapható. Ezek mindegyikével hatékonyan és egyenletesen lehet lefesteni a nagyobb egybefüggő felületeket. Általában falfelületek és a mennyezet festésére használják, de a kisebb, finomabb bolyhos prémhengerekkel fafelületeket is festhetünk.

Falfestés hengerrel

A nagyméretű hengerrel hamar végzünk a falfelülettel. A henger szőrzetét aszerint válasszuk meg, hogy mennyire textúráit festékfelületet szeretnénk kialakítani. A nagyon egyenetlen felületű vagy hullámos falakon használjunk durvaszőrű hengert. A hengert mindig egyenletesen itassuk át festékkel, ügyelve rá, hogy azért túl sok se kerüljön rá.

Falfestés hengerrelLépések:

 1. Itassuk át a hengert festékkel, majd cikcakkvonalban hordjuk fel a festéket a falfelületre.
 2. Újra mártsuk be a hengert, és a kimaradt részeket is kenjük le. Ezután bemártás nélkül függőlegesen egy irányban újra húzogassuk át a hengert a befestett felületen.

Nehezen hozzáférhető területek

A hengereknek köszönhetően a nehezebben hozzáférhető helyeket is könnyedén lefesthetjük. A rugalmasan használható forgatható festőhengerrel nemcsak a teljesen sík falfelületeket tudjuk lefesteni. Festés nagy magasságban: hosszabbítónyél segítségével a fal magasabb részeit szobalétra nélkül is elérhetjük, sőt ezzel a módszerrel még a mennyezetet is kifesthetjük. Falra szerelt berendezési tárgyak mögötti felületek: a hosszú nyelű radiátorfestő hengerrel könnyedén kifesthetjük a radiátorok mögötti falfelületet, anélkül, hogy le kellene szerelnünk azokat.

Falfelületek festése hengerrel

A fafelületeket a falakhoz hasonlóan kell lefesteni; manapság egyre gyakrabban használják a hengereket erre a célra, különösen az ajtólapok festésénél, mivel jelentősen felgyorsítják a munkát.

Paneles ajtók festése

Falfelület festése hengerrelLépések:

 1. Használjunk minifestő-hengert, amellyel a legkisebb síkfelületet is le tudjuk fedni.
 2. A bonyolultabb szegélyek festésére használjunk ecsetet.

Sima felületű ajtólapok festése: ebben az esetben a henger az ideális festőszerszám, mivel az egész felület egyenletesen sík (kép lent).

Festés hengerrel

A hengerek tisztítása és tárolása

 • Vizes alapú festékek eltávolítása: a hengereket vizes alapú festék felhordására tervezték. A henger szőrzetét először mossuk ki enyhe mosószeres oldattal, majd alaposan öblítsük ki tiszta vízzel. Ezt többször meg kell ismételni, mire teljesen tiszta lesz; különösen a hosszúszőrűeket nehéz tökéletesen kitisztítani. Fontos, hogy teljesen tiszta legyen, mert csak így lehet különböző színű festékek felhordására használni. Bár a birkabőrből készült változatok általában drágábbak, de gyorsabban ki lehet őket tisztítani, mint az olcsóbb szintetikus anyagúakat.
 • Ideiglenes tárolás: ideiglenesen tarthatjuk a hengert háztartási fóliában; akár több napig is benne maradhat, de legkésőbb egy hét múlva mossuk ki.
 • Olajfestékek eltávolítása: ha szükséges, olajfestéket is felhordhatunk a hengerrel, de ezt szinte lehetetlen kimosni, vagy csak sok benzinnel sikerülne. Ezért érdemes egy olcsóbb hengert használni, és a munka befejezése után egyszerűen eldobni.

További tanácsok festőhenger használatához>>

Festőpárnák

A hengerekhez hasonlóan a festőpárnákat is arra tervezték, hogy nagy felületeket lehessen velük befesteni a lehető legkönnyebben és leggyorsabban. A négyszögletes párnák lapos felületét sűrűn elhelyezkedő szálak fedik, ezért az ecsetekhez hasonlóan hordják fel a festéket a felületre. A festőpárnával azonban egy lehúzással nagyobb felületet lehet egyenletesen lefedni, szemben az ecsetvonásokkal. Sokféle méretben kaphatók; falfestéshez a nagyobb változatot használhatjuk. A festőpárnák szabályos négyszögletes formája lehetővé teszi, hogy a viszonylag nagy méretűekkel is pontosan tudjunk szélezni (sneidolás).

Festőpárna

 Lépések:

 1. Mártsuk a festőpárnát a festékbe, majd a festéktartó tálca recézett felületéhez ütögetve egyenletesen festékezzük be.
 2. A felesleget úgy távolíthatjuk el, ha végighúzzuk a festőpárnát a tálca hátsó élén.
 3. Hordjuk fel a festéket a felületre; egyenletesen húzzuk le a párnát a falon, a festékcsíkok kismértékben fedjék át egymást.
 4. Szélezésnél a festőpárna hosszabbik élét tartsuk a falszegéllyel párhuzamosan, és pontosan a falsarokhoz illesztve húzzuk végig a felületen.

Fafelületek festése festőpárnával

A fafelületek festésének technikája nem sokban különbözik a falakétól; az egyetlen lényeges különbség, hogy itt kisebb méretű festőpárnákra van szükség. A tagolt fafelületeken a kisméretű párnák sokkal rugalmasabban használhatók, mint a mini festőhengerek, és a legnehezebben hozzáférhető sarkok kivételével az elemek teljes felületét be lehet velük festeni.

Festőpárna széleknél

Lépések:

 1. Az ablakszárny üvegszorító lécének festéséhez a kisméretű festő párna az ideális szerszám. A festőpárna tartófejét használjuk vezetőként, miközben végighúzzuk a lécen, így pontosan tudunk szélezni.
 2. Ugyanazzal a párnával fessük be a keretet, és szélezzünk a keret és a fal találkozásánál.
 3. A fal szegélylécét legkönnyebben egy közepes méretű festőpárnával festhetjük, kivéve, ha a felülete túlságosan tagolt, és a párna nem tudja a festéket mindenhová bejuttatni.

A festőpárnák tisztítása és tárolása

Mivel a festőpárnák felülete rövid sörtékből vagy habszivacsból áll, kevés festéket tartanak meg. Hamar száradnak, ezért használat után rögtön ki kell tisztítani.

 • Vizes alapú festékek eltávolítása: szereljük le a párnát a nyélről, és mossuk ki enyhe mosószeres vízzel, majd öblítsük ki tiszta vízzel. Olajfestékek eltávolítása: lakkbenzinnel szinte lehetetlen a festéket tökéletesen eltávolítani, ezért legjobb, ha használat után kidobjuk a festőpárnát.
 • Ideiglenes tárolás: rövidebb ideig tárolhatjuk a festőpárnát háztartási fóliában, de óvatosan tekerjük be, nehogy megsérüljenek a szálak. Mivel a vizes alapú festékeket könnyen ki lehet mosni, legjobb, ha a munka szünetében, vagy rögtön a befejezése után kitisztítjuk a párnát.