Javítás a ház körül

Falépcső felújítása: csiszolása, lakkozása

Ötlet! Karcolások, repedések, víz- és lakkfoltok gyakran tarkítják a lépcsőfokokat. A felújítást a következőképpen végezhetjük el.

A lépcsők nagy igénybevételnek vannak kitéve, és bár folyamatosan ápoljuk, egy idő után az alapos felújítás is elkerülhetetlenné válik. Jó, ha tudjuk, hogyan tehetjük a lépcsőt ismét fényessé és ellenállóvá.

Első lépésben távolítsuk el az évek során felgyülemlett viasz- és tisztítószer-maradványokat, illetve a szennyeződéseket. Fontos, hogy a lépcsőfokok tökéletesen szárazak legyenek, így a csiszolást gond nélkül végezhetjük el. A nyers fába semmiképpen ne csiszoljunk bele. A csiszolás során keletkező port egy nedves szivaccsal törölgessük le.

A lépcsőlakkot puha sörtéjű ecsettel vagy teddy-hengerrel hordjuk fel. Kb. 4 óra elteltével ismételjük meg a csiszolást, és a port újra törölgessük le. Ezután hordjuk fel az újabb lakkréteget, és mindkét lépést még egyszer ismételjük meg. A lépcső felülete a végső szilárdságot kb. egy hét elteltével éri el. Még egy hasznos tanács: lehetőleg környezetkímélő lakkot használjunk.

Falépcső felújítása 1

Lépések:

  1. Az erős igénybevétel még a legóvatosabb használat és a leggondosabb ápolás mellett is nyomot hagy a lépcsőn. Az általános felújítás megkezdése előtt távolítsuk el a viasz- és tisztítószer-maradványokat.Falépcső felújítása 2
  2. Ha az egész lépcsőt fel szeretnénk újítani, érdemes elektromos csiszológéppel dolgozni. A nehezebben hozzáférhető helyeken használjunk csiszolópapírt.
  3. A csiszolás közben keletkező finom port nedves szivaccsal törölgessük le.
  4. A lépcsőlakkot egyenletesen (ne csíkozzon) hordjuk fel a lépcsőfokokra.
  5. A két festés közti csiszolást inkább kézzel végezzük, a csiszolópapírt könnyedén és lendületesen húzzuk.
  6. A csiszolást és a lakkozást háromszor ismételjük meg.
Szerszámosláda: szivacs, csiszológép (100-180-as csiszolópapír), akril-ecset vagy teddy-henger.