Javítás a ház körül

Falépcső rögzítése

Ötlet! Aki későn ér haza, egy nyikorgó lépcső miatt könnyen „lebukhat”. A mellékelt képeken bemutatjuk, hogyan küszöbölhetjük ki a nemkívánatos zajokat.

A fa élő anyag, amely a folyamatosan változó hőmérséklet és nedvességtartalom hatására összezsugorodik. Ez a lépcsők esetében azzal jár, hogy a lépcsőfokok kilazulnak, és használat közben elmozdulhatnak. A lépcsőfok vízszintes és függőleges elemei között kisebb rések alakulhatnak ki, melyeket használat során összenyomunk. Ilyenkor fa súrlódik a fa felületén, ez adja a jellegzetes, nyikorgó hangot. A lépcsőfokokat a legtöbb esetben rögzíthetjük. Ha a lépcsőlap lazán áll a vágatban, kis, keményfából készített ékkel szoríthatjuk be. Gyakran elegendő az is, ha a vágatot összetartó csavart egy kicsit megszorítjuk.

Előfordul, hogy a lépcsőlap és a tartólap (függőleges elem) egymáson elcsúszik. Ebben az esetben is gondoskodnunk kell a megfelelő rögzítésről. A legalkalmasabb rögzítési pontokat a jobb oldali, alsó ábrán szemléltetjük. Ha a lépcsőfokokat PVC- vagy szőnyegpadló borítja, a rögzítő csavarokat tökéletesen elrejthetjük. Nehezebb dolgunk van a lakkozott falépcső esetében.

A vízszintes és függőleges elemeket legjobb hátoldalról összecsavarozni. A felső részen a rögzítést ragasztott léccel oldhatjuk meg. Lakkozás vagy festés után a rögzítő elemek szinte észrevehetetlenek. Nehezebb dolgunk van, ha a lépcső hátoldala burkolt, vagy be van építve, és a jól látható, elülső részen kell dolgoznunk. Ebben az esetben is többféle lehetőség közül választhatunk.

Ha felülről lefelé csavarozunk, és a lépcsőfokokra nem teszünk semmilyen borítást, süllyesztett, takarófejjel ellátott csavarokat használjunk. A csiszolás, valamint a lakkozás és festés után a javítás helye már nem is látható. A tartó- és a lépcsőfokokat egy háromszögprofil-léc segítségével ferdén összecsavarozhatjuk. A furatokat előre készítsük el, mert a vékony léc könnyen megrepedhet.

Falépcső rögzítése 1

Lépések:

  1. Ha a lépcső (fenti képen) nyikorog és recseg, az azt jelenti, hogy a fokok meglazultak, összekötésükről ismét gondoskodni kell. A mellékelt vázlat a lehetséges rögzítési pontokat mutatja be.Falépcső rögzítése 2
  2. Háromszögprofil-lécet könnyen készíthetünk egy 50 x 50 mm-es rúdból.
  3. Ezzel alulról rögzíthetjük a lépcsőfokokat.
  4. Erre a célra egy egyszerű léc is tökéletesen megfelel.
  5. A lépcsőfokot a csavarozáshoz egy kicsit megemeltük.
  6. A tartólécen keresztül, ferdén fúrjunk a lépcsőfokba.
  7. Gyakran elegendő a feszítőcsavarok megszorítása.
Szerszámosláda: kézi fűrész, csavarhúzó, akkumulátoros vagy elektromos fúró, esetleg nagyobb csavarkulcs vagy fogó.