Javítás a ház körül

Fúró- és marógép élezése

Ötlet! Még a kézzel élezett szerszám is jobb, mint egy tompa. Jó, ha tudjuk, hogy szükség esetén hogyan élezhetjük meg szerszámainkat.

Általában igaz az a mondás, hogy a keményfém-borítású szerszámokat köszörültessük meg, a tompa élűeket pedig cseréljük ki. A kézi köszörülés azonban általában nem mindig pontos.

Egy-egy hétvégi munka során azonban mindnyájunkat értek már meglepetések. A szerszám eltörik, nincs pótalkatrészünk, a szaküzletek már zárva vannak, így abba kell hagynunk a munkát, hacsak nem találunk valami átmeneti megoldást. A köszörülés közben keletkező forró szikrák károsíthatják a szerszámot. Ha a munkát óvatosan és egyenletesen végezzük, és a szerszámot többször lehűtjük (vízben), semmi nem mehet tönkre.

A keményfémből készült pengéket csak korongcsiszolóval, vagy szilíciumkarbiddal bevont köszörűkövön szabad élezni. A gyorsacél köszörülésére csak a vörös színű korund (zsugorított kerámia anyag) alkalmas. Kézi köszörűvel csak a gyorsacélból készült rövid pengék élezését végezzük. Kivételt képez a kőfúró keményfémből készült csúcsa, mely egyenetlen csúcskiképzés mellett is működőképes, ún. „negatív” éle van.

A többi, keményfémből készült szerszámélet azonban csak köszörűkövön szabad élezni, nehogy eldeformálódjon. A petróleum használata megkönnyíti a szerszám vezetését. Hosszabb pengék, például a kézigyalu pengéjének élezésekor használjunk vezetősínt. A fafúrók és az értékes felületmarók esetében egyoldalú, kúpos kialakítású köszörűt használjunk. A kisebb pengéket felfogó tüskén tartva, köszörűkövön alakíthatjuk megfelelő formájúra. A fúró centírozó hegyének alakját nem szabad megváltoztatni.

A hajlított pengék élezésére használjunk köszörülő stiftet, melyet egy kis elektromos szerkezet működtet. Még jobb, ha a felületmaró tengelyére erősítjük, mert a kis átmérőjű köszörülő stifttel csak nagy fordulatszám mellett lehet pontosan dolgozni. A szikrák ellen mindenképpen használjunk műanyag védőpajzsot, illetve védőszemüveget és -kesztyűt. A szerszámot mindig szorosan fogassuk be a satuba. Ha biztosítani tudjuk a hajtómotor blokkolását, a kést a szerszámból nem kell kiszerelni.

Fúró- és marógép élezése 1

Lépések:

  1. A köszörűgépnek legalább egy támasztólappal és egy szikra elleni védőlappal kell rendelkeznie. Kőfúró esetében először az alapélet köszörüljük meg, a vágóéi szélét csak ezután alakítsuk ki 90°-os szögben.Fúró- és marógép élezése 2
  2. A csiszolókorongot egy csiszolókő segítségével utólag is formára igazíthatjuk.
  3. A fafúró centírozott hegyű vágóélét egyoldalú, kúpos kialakítású köszörűkővel élezhetjük meg.
  4. Az erdészeti fúrót nem tudjuk tökéletesre csiszolni, szükség esetén köszörülő stifttel tehetjük használhatóvá.
  5. A felületmaró kését köszörűvel élezhetjük a megfelelő formájúra.
Szerszámosláda: köszörülő gép, korund (80 M) és szilíciumkarbid, köszörülő stift, köszörűkő, idomkő.