Javítás a ház körül

Szerszám nyelének újraburkolása. Lapos véső nyelének cseréje

Ötlet! A szerszámok használatához fontos, hogy nyelük megfelelő kiképzésű legyen. Ezért a nyelet legtöbbször műanyag borítással látják el. Ha a műanyag idővel szétporlad vagy eltöredezik, saját magunk is pótolhatjuk.

Először is szedjük le a szerszámról a régi, műanyag borítást, illetve azt, ami még maradt belőle. Ha nem tudjuk lehúzni, egy késsel faragjuk le. Az összes maradványt távolítsuk el. Ehhez a művelethez használhatjuk a fémszálas csiszolópárnát, amely egyúttal a rozsdától is megszabadítja a nyelet (ha szükséges először csiszoljuk át finom csiszolópapírral). A por- olaj- és zsírszennyeződéseket egy zsíroldó szerrel átitatott ruhával törölgethetjük le. Ezután már ne fogjuk meg a nyelet. A kereskedelemben kaphatók speciális lakkok, melyek oldószert nem tartalmaznak, vízzel hígíthatók, és alkalmasak az új védőréteg kialakítására.

Lakk felhordása

A lakk felhordását kétféle módszerrel végezhetjük: merítéssel és festéssel. A merítés esetében a bevonat egyenletesebb lesz. Ha a bevonandó nyél hosszabb, töltsük a lakkot egy keskeny, magas edénybe. Néhány esetben, például egy talicska nyelének burkolásakor a merítés módszere meglehetősen körülményes lenne. Ilyenkor az alaposan felkevert, sűrű lakkot a nyélre ecsettel kenjük fel. A szerszámot úgy tartsuk, hogy a lakk eloszlása egyenletes legyen, de ne foltosodjon. Ha a lakk egy kicsit megszikkadt, akasszuk fel a szerszámot.

A merítést vagy a festést többször ismételjük meg, hogy a védőréteg kellően vastag legyen. A különböző rétegek között hagyjunk időt a száradásra. Az utolsó réteg száradásához bőven hagyjunk időt, várjunk legalább két napot, és csak ezután használjuk teljes intenzitással a szerszámot. A védőréteg egyrészt jobb fogást tesz lehetővé, másrészt szigetelő hatása is van. További előnye, hogy a színes lakkréteggel borított szerszámot könnyebben megtaláljuk, ha az építkezés során vagy a kertben elkeveredik.

Szerszám nyelének újraburkolása 1

Lépések:

 1. Még a legjobb minőségű szerszámok esetében is előfordul, hogy az évek során tönkremegy a nyél védőburkolata. A meleg, a hideg, a zsírok és olajok, az erőteljes igénybevétel mind-mind hozzájárul ehhez.Szerszám nyelének újraburkolása 2
 2. Először is egy késsel szedjük le a műanyag borítás maradványait.
 3. Távolítsuk el a maradék műanyagot, illetve a ragasztó és rozsdafoltokat.
 4. A nyélről törölgessük le a port, a zsírt és az olajat, és a tisztítás után már ne fogjuk meg.
 5. Hordjuk fel a lakkot a felületre.
 6. Felakasztva szárítsuk meg a védőréteget. Száradás után következhet az újabb lakkréteg felhordása.
 7. Merítés esetén a lakkot töltsük egy keskeny, magas edénybe.
Szerszámosláda: kés, fémszálas csiszolópárna, törlőruha, tisztítószer, ecset, akasztó.

Lapos véső nyelének cseréje

Ötlet! Ha a véső nyele egészen a fémgyűrűig elhasználódott, ki kell cserélni. Természetesen csak akkor érdemes, ha a pengéje még használható.

Az intenzíven használt kéziszerszámok, mint például a reszelő vagy a véső esetében, nem csak a szerszám lapja és éle, hanem a nyele (ezzel tartjuk a kezünkben a szerszámot) is elhasználódik. A ráspoly esetében, amelynél gyakran előfordul, hogy kalapáccsal ütünk a nyélre, a nyél gyorsabban kopik el, mint a fémlap. A szerszám nyelét azonban csak akkor érdemes kicserélni, ha a pengéje még tökéletes, és egyébként is az egyik kedvenc szerszámunkról van szó.

A szaküzletekben különböző méretű szerszámnyelek közül választhatunk. Bár egyre inkább elterjedtek a műanyagból készült nyelek, a véső esetében még mindig a bükkből készült nyél a leggyakrabban használatos. A fából készült nyél tartós, használata kényelmes (különösen, ha a tenyerünk erősen izzad). Az acélgyűrű gondoskodik a még hosszabb élettartamról.

A régi nyél lehúzásához szorítsuk satuba a szerszámot. A régi nyelet legkönnyebben vésővel és kalapáccsal szedhetjük le. A másik megoldás, hogy a fémlapot a kezünkben tartva (vigyázzunk, mert könnyen megsérülhetünk!) körben, kis kalapácsütéseket mérünk a fémgyűrűre, míg a nyél kicsúszik.

Az új nyél legtöbbször ki van fúrva. Előfordulhat azonban, hogy a furat mérete nem megfelelő, ilyenkor tágítsuk a szükséges nagyságúra. Olyan fúróval dolgozzunk, amely a fémlap szárával pontosan megegyező formájúra képezi ki a lyukat. Természetesen különböző méretű fafúrókkal, lépésenként, fokozatosan is dolgozhatunk. Ebben az esetben egymás után többször, különböző méretű fúrókkal tágítsuk a lyukat. Ezután üssük a nyelet a szerszámra. Fontos, hogy a nyél valóban elég szoros legyen, mert a munka közben kicsúszó szerszám súlyos sérüléseket okozhat.

Lapos véső nyelének cseréje 1

Lépések:

 1. Ha a szerszám nyele lekopott, vagy a fémgyűrű hiányzik, a nyelet ki kell cserélni.
 2. Szorítsuk a satuba a szerszámot. Ezután kalapáccsal és vésővel könnyedén kiütögethetjük a nyelet.Lapos véső nyelének cseréje 2
 3. A szerszámlap méretének megfelelően válasszuk ki az új nyelet.
 4. Előfordulhat, hogy a nyélen lévő lyukba a szár nem illeszthető be.
 5. A furatot különböző méretű fúróval fokozatosan kitágíthatjuk, míg elérjük a megfelelő méretet.
 6. Ezután a nyelet gumi- vagy fakalapáccsal üssük a szerszámra.
 7. Figyeljünk arra, hogy a rátét pontosan illeszkedjen, különben a nyél idővel megrepedhet.
 8. A nyélnek elég szorosnak kell lennie, nehogy munka közben kicsússzon.
Szerszámosláda: fa- vagy gumikalapács, véső, satu, különböző méretű fúrófejek, fúrógép.