Javítás a ház körül

Kerti tó fóliájának hegesztése

Ötlet! Még a legjobb minőségű fólia is sérülhet a szakszerűtlen bánásmód miatt. A legkisebb lyukakat is ajánlatos kijavítani.

A PVC-ből készült takarófólia javítása meglehetősen egyszerű. Sokkal nehezebb a lyukat a fólián megtalálni, különösen, ha a kerti tó fel van töltve vízzel. Általában a víz szintje a hiba helyéig apad, ilyenkor nem marad más lehetőség, el kell távolítani a kavicsot, a vízinövényeket, és a fóliát a hiba helyén szabaddá kell tenni.

Ha megtaláltuk a repedést (amelyet egy hegyes kő okozhatott), vagy a nem megfelelő szigetelésű pontokat (például a korábbi hegesztés helye), a fóliát meg kell tisztítani (Figyeljünk a többi hibára is!). A javításhoz szükségünk van egy vagy több fóliadarabkára, egy lapos ecsetre, egy homokzsákra vagy hasonló súlyú tárgyra és speciális fóliaragasztóra, vagyis fóliahegesztő szerre.

A fóliát ugyanis nem ragasztjuk, hanem „hegesztjük”. Az eljárás hasonló a kilyukadt kerékpárgumi vulkanizálásához. A fóliát kissé feloldjuk és a másik darabbal „összeolvasztjuk”. Ezért nagyon fontos, hogy mindkét fóliadarab azonos anyagból készüljön. Más anyagból (pl. polietilén) készített fólia erre a célra nem alkalmas. A speciális ragasztó csakúgy mint a PVC, mérgező, hiszen maró gázokat fejleszt. A PVC esetében azonban ezek a gázok csak égés közben szabadulnak fel. Bánjunk óvatosan a ragasztóval, és pontosan tartsuk be a felhasználási útmutató által előírt szabályokat. A hegesztés lépéseit a mellékelt fotókon mutatjuk be.

Fólia ragasztása 1

Lépések:

  1. Először is keressük meg a hibát. Tegyük szabaddá a fóliát.
  2. A hibás fóliarészt nedves ruhával tisztogassuk meg, közben figyeljünk a szomszédos repedésekre is.
  3. Vágjunk ki a maradék fóliából egy megfelelő méretű pótlást.Fólia ragasztása 2
  4. A fóliának tökéletesen tisztának és száraznak kell lennie.
  5. Fektessük a pótlást a hibára, és mindkét felületet egyenletesen kenjük be a ragasztóanyaggal.
  6. A két felületet szorosan nyomjuk össze, és száradásig helyezzünk rá egy nehéz tárgyat nyomatéknak.
  7. A javítás után a fólia ismét tökéletesen vízhatlan. Ha a javítás nem sikerült tökéletesen, 24 óra múlva egy nagyobb fóliadarabbal megismételhető.
Szerszámosláda: fóliadarab, kés, törlőruha, ecset, homokzsák vagy hasonló nehézségű tárgy, speciális ragasztó.