Javítás a ház körül

Fa védőkezelése: impregnálás, fafestés

Ötlet! Ahhoz, hogy a fából készült kerti tárgyak hosszú életűek legyenek, megfelelő kezelésre van szükség, amely védi a fát az időjárás viszontagságaival szemben és a gombásodás ellen.

A fa olyan élő építőanyag, amely számos környezeti hatásnak van kitéve. A kültéri, fából készült elemeknek az időjárással szemben kell ellenállónak lenniük, ezen kívül az esztétikum is követelmény. A fa kémiai védelme az élettartamot jelentősen növelheti. A kültéri elemek között megkülönböztetünk formatartó (ablak, ajtó, kerti bútor) és nem formatartó (pergola, kerítés) elemeket.

A nem formatartó elemek kezelésére leggyakrabban az impregnáló lakkot használjuk. A lakk vékony, filmszerű réteget képez, amely a fa mozgásához könnyen alkalmazkodik anélkül, hogy a védőréteg károsodna. Először is meg kell tisztítani a felületet. Azután végezzük el a felület alapozását, pl. a kültéri Glasurit alapozóval. Ez az impregnáló anyag védőréteget képez a fa felületén, és meggátolja a korhadást. Ezután vigyük fel a fedőfestéket egy, extrém időjárási körülmények esetében két rétegben. Az új festékréteg felhordása előtt a kopott, régi festéket mechanikusan távolítsuk el, egészen a fáig csiszoljuk le. Ezután következik az alapozó-, végül a védőréteg felhordása. Régi, de még nem sérült festékréteg esetén elegendő a felszíni csiszolás.

A lakkot többféle színárnyalatban forgalmazzák, így nem kell feltétlenül az „egyenbarnához” ragaszkodnunk. A teraszt vagy a pergolát festhetjük akár ébenfeketére is. A sötét színű festékek a magasabb pigmenttartalom miatt hatékonyabb védelmet biztosítanak. A tökéletes védelem érdekében a festékek gombásodást gátló adalékanyagot is tartalmaznak, ezért a festékeket gyermekek elől gondosan elzárva kell tárolni. A felesleges környezetszennyezés elkerülése érdekében minden esetben pontosan tartsuk be a használati útmutató előírásait.

Fa kezelése 1

Tudnivalók:

  1. Ha a fát nem védjük a hideggel, meleggel és nedvességgel szemben, gyorsan veszít természetes szépségéből. A gombásodás könnyen megtámadhatja a fát.Fa kezelése 2
  2. A sötét színű festékek jobb védelmet nyújtanak, mint a világos lakkok.Fa kezelése 3
  3. A fakonzerváló festékkel kezelt felület szinte tökéletesen ellenálló a nedvességgel és a vízzel szemben.
Szerszámosláda: drótkefe, vagy drótkefés csiszolókorong, forgófejes, sarok- és tárcsás csiszoló, ecset.