Javítás a ház körül

Törött betonlap javítása

Ötlet! A betonlapok törését a fagy, a helytelenül kialakított aljazat, vagy a szállítás szakszerűtlensége okozhatja. Ezeket a hibákat is nyom nélkül eltüntethetjük.

A kerti közlekedő utakkal szemben alapvető követelmény a biztonság és a jó tisztíthatóság. Ha a betonlap megreped, a gyomnövények azonnal megjelennek, és a járdán könnyen elbotolhatunk. Ezen kívül egy repedés nem túl felemelő látvány. A repedt betonlapot azonban nem kell rögtön a szemétbe dobni, hiszen egyrészt nem mindig kaphatunk ugyanolyan pótlást, és még ha kapunk is, az új lap minden bizonnyal kirí majd környezetéből.

Mentsük tehát a menthetőt, és javítsuk meg a törött betonlapot. Ha csak egyetlen törött betonlapról van szó, a munkával nagyon gyorsan elkészülünk. Emeljük ki a törött lapot, a földet egyengessük el, hogy sima és teherbíró legyen. Ezután tisztítsuk meg a betonlap hátoldalát, de különösen a repedés felületét. Cementből és homokból készítsünk száraz keveréket (1 rész cement, 2 rész homok).

A törött lap mindkét darabján a törés felületét alaposan nedvesítsük be, majd kézzel vagy vakolókanállal vékonyan vigyük fel rá a cementet. Egy erős kefével dörzsöljük be, hogy az anyag a pórusok mélyére is bejusson. Ugyanezt végezzük el a betonlap másik darabján is.

Mindkét darabot óvatosan helyezzük vissza az eredeti helyére, és azonnal nyomjuk őket egymáshoz. A betonlapot körben ékeljük ki, hogy a repedésnél a két lapdarab szorosan illeszkedjen. A felesleges, kibuggyanó habarcsot azonnal töröljük le, vizet ne használjunk. Ujjunkkal még egyszer simítsuk le a repedés helyét, majd a lapot tűző naptól védve hagyjuk megkötni. Másnap ismét nedvesítsük be. Aki nem akar ilyen sokáig várni, használjon nátrium-szilikátot (gyógyszertárban kapható).

Törött betonlap javítása

Lépések:

  1. A törött lapot emeljük ki, és alaposan tisztítsuk meg. Ha szükséges, használjunk vésőt.
  2. A homokot és a cementet vödörben szárazon keverjük össze,…Törött betonlap javítása 2
  3. …majd azonnal szórjuk a nedves törési felületre.
  4. Ugyanígy kezeljük a törés másik darabját is, hogy a két darab tökéletesen illeszkedjen egymáshoz.
  5. A lapok összeillesztésénél ügyeljünk arra, hogy a cementkeverék ne buggyanjon ki.
  6. Fektessük egyenesen, szorosan egymás mellé a két lapdarabot, toljuk egymáshoz, majd faékekkel oldalról ékeljük ki a lapot.
  7. A kibuggyanó cementet kefével töröljük le, a maradékot simítsuk el. A teljes kötés előtt még egyszer ellenőrizzük, hogy a fuga tökéletesen zárt-e.
Szerszámosláda: kefe vagy seprű, véső, vakolókanál, vizes vödör, faékek.