Javítás a ház körül

Lapos véső kiegyenesítése

Ötlet! Az életlen véső megnehezíti a munkát, a véső fején lévő repedés azonban még veszélyes is.

A véső esetében kemény szerszámmal munkálunk meg egy puha anyagot. A véső hegyének tehát keményebbnek kell lennie mint a fal, a feje azonban puhább anyagból készül mint a kalapács, amellyel ütéseket mérünk rá.

A véső hegyét tehát kemény anyagból készítik, az erőátvitel azonban rendkívül kis felületen történik, így a véső hegye gyorsan eltompul. A hagyományos, régebbi gyártású vésők fejét nem látták el védőborítással, így a kalapácsütések által okozott vibráció miatt a véső feje megsérülhet. Ez mindenképpen deformációhoz, a véső fején repedések kialakulásához vezet, amely munka közben súlyos sérüléseket is okozhat. A véső felső vége dombomra kopik, így a kalapács könnyen lecsúszhat róla.

A vésőt tehát egy csiszolókorong segítségével időről időre „fel kell újítani”. Legalkalmasabb a két különböző finomságú korongból álló csiszológép. Ne feledjük: csiszolás közben a védőszemüveg használata kötelező! Először is távolítsuk el a véső fején a repedések kiálló részeit, majd a vésőt mind a négy oldalon csiszoljuk le. Ezután a finomabb koronggal csiszoljuk át. Csiszolópapírral a „szálkákat” távolíthatjuk el.

Formáljuk meg a véső hegyét: csiszoljuk le a véső elülső oldalát, majd a szerszámot mindkét oldalról élezzük meg (csiszolás közben a vésőt 70°-os szögben tartsuk). Ha a vésőt csiszolás közben erősen nyomjuk a korongra, a fém meglágyulhat. Ezért a vésőt csak lazán nyomjuk a csiszolókorong lapos szélére, és időnként vízbe merítve hűtsük le. A hőhatás miatt a fém kék színű lesz, ezeket a részeket le kell csiszolni. Végül csiszolópapírral dörzsöljük le a szálkákat.

Lapos véső kiegyenesítése 1

Lépések:

  1. Minden kezdő ezermester megtanulja, hogy a repedt, kiszálkásodott véső, balesetveszélyes. Csiszolás közben mindig viseljünk védőszemüveget!Lapos véső kiegyenesítése 2
  2. Először szedjük le a kiálló részeket, a szálkákat, majd a vésőt…
  3. …mind a négy oldalról csiszoljuk simára.
  4. Törjük le az éleket, és csiszolópapírral végezzük el az utolsó simításokat.
  5. Csiszoljuk le a véső elülső oldalát, majd gyengén nyomjuk a csiszolókorongra, és élesítsük meg.
  6. Munka közben többször merítsük hideg vízbe a vésőt, nehogy túlságosan felmelegedjen.
  7. A szálkákat eltávolítottuk, a véső újra éles. Most már gyorsabban és biztonságosabban dolgozhatunk vele.
Szerszámosláda: csiszológép, csiszolópapír, hűtővíz, védőszemüveg.