Javítás a ház körül

Fürdőszobadizájn – avagy fókuszban a csaptelepek

Régen a csaptelepek kiválasztása kizárólag funkcionális alapon történt. Általában az uralkodó stílus színéhez igazították, ami kimerült az arany vagy az ezüst fémrészletekben. Mára már azonban egészen kiemelkedő szerepet kapott, sőt központi tényezőjévé vált a konyhában és a fürdőszobában. Gyakran felmerül azonban a kérdés: hogyan igazodjunk el köztük?

A csaptelep kiválasztásának általános szabályai

Mielőtt eldöntenénk, hogy milyen stílusban szeretnénk csaptelepet választani, van pár apró, de lényeges részlet, amiken érdemes elgondolnunk. A legfontosabb kérdés, hogy milyen uralkodó színben szeretnénk csaptelepet vásárolni? Ha az ezüstre szavazunk, akkor ahhoz illő kiegészítő színeket válasszunk a mosdókagylóból is. Manapság ugyanis rendkívül nagy trendnek számítanak a különféle színes mosdókagylók – különálló, lebegő vagy tál formában. A másik fontos dolog, amelyet nem árt végiggondolnunk, a háztartásban lévő gyermekek kora, érettsége. Érdemes megfontolnunk, hogy ha vannak gyermekeink, mennyire fogják tudni használni majd az adott csaptelepet. Vannak olyan csapok, amelyeket nehezebben tudnak a kicsik megnyitni, mindig gondoljunk erre is tehát. Mindezen felül pedig a tisztíthatóság sem utolsó szempont. Ne kombináljunk olyan csaptelepet, olyan mosdókagylóval, ahol túlságosan eltérő tisztítószereket kell az anyaguk miatt használni, hiszen ezzel csak magunknak teszünk keresztbe.

Modern

A modern csaptelepek legjellemzőbb formája általában a szenzoros, a nyomógombos vagy a karos víznyitás. Utóbbi a legelterjedtebb és gyakran rusztikusba áthajló stílusban is találkozni velük. Azok számára kiváló választás, akik a fürdőszobájukat modern elemekkel kevert stílusban szeretnék kialakítani. A modern csaptelepek letisztult formájúak, tehát lehetnek kerekítettek vagy éppen szögletesek is. Utóbbi a minimalista dizájnnal rendelkező enteriőrök legkedveltebb formája.

Rusztikus

A rusztikus csaptelepek jellemzően hozzák a régi korok hangulatát. Tekerőgombos változataiból ismerjük a klasszikus réz, üveg vagy porcelán kivitelt is. Aki igazán rusztikus, illetve vintage hangulatot szeretne, annak a réz- vagy aranyszínű csaptelep jelenti a legjobb megoldást ezek közül. Kapni rusztikus hangulatú, de modern csaptelepeket is, karos vagy szenzoros nyitással – ezeknél szinte a már történelmi dizájn alá rejtik a modern technikát, a drágább verziói pedig akár szoborszerűek is lehetnek. Rusztikus, antik megjelenésű csaptelepből elterjedtek az oroszlán, a hattyú vagy más réz állatfigurás csaptelepek is.

Bohém

A bohém dizájnú csaptelepek esetében teljesen elszabadulhat a fantázia. Ide soroljuk a különféle játékos, színes és különleges formájú csapokat. Itt gyakran keveredik a modern és a minimalista dizájn, ami által valami teljesen egyedi jön létre. Sok típus ezek közül híres dizájnerek keze munkáját dicséri, ezért nem ritka, ha mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy-egy bohém stílusú csaptelep vásárlásakor. Azoknak számára ideális, akik valóban olyan különleges fürdőszobát terveznek, ami meghalad bármely stílust.