Javítás a ház körül

Gyalu késének élezése

Ötlet! Ha a gyalu akad, és nem forgácsol rendesen, ideje élesíteni.

A gyalu késének élezéséhez használjunk szorítóvassal felszerelt csiszológépet, amely megkönnyíti a megfelelő csiszolási szög betartását. A gyalu kését kb. 25°-os szögben tartva dolgozzunk. Ez a szög egy kb. 6,5-7 mm széles élező szalaghoz, és egy 3 mm vastag gyalukéshez felel meg. Ügyeljünk arra, hogy ne csiszoljuk a pengét homorúra vagy dombomra. A homorúra csiszolt kés a gyalulás közben eltörhet, míg a domború rontja a gyalulás minőségét, szélsőséges esetben akár lehetetlenné is teheti a munkát.

Legjobb, ha a gyalu kését puha csiszolókorongon élezzük, figyeljünk arra, hogy a súrlódás közben a kés ne melegedjen fel túlságosan, és semmiképpen se égjen meg (kékes elszíneződés a gyalukésen). Csiszolás közben ne dolgozzunk erőteljes nyomással és használjunk hűtőfolyadékot.

Végül húzzuk le az élezés során keletkező egyenetlenségeket. Erre többféle lehetőség kínálkozik. A klasszikus megoldás a lehúzókő használata. Korszerűbb megoldás azonban a csiszolókorongra szerelt gumi- vagy bőrszalag (lásd: a képeken). Fontos, hogy lehúzás közben állandóan forgassuk a gyalu kését. A kés hátoldalát simán tartsuk a bőrszalagon, illetve mozgassuk jobbra-balra. A kés másik odalát hegyesebb szögben nyomjuk a szalagra, így még egy, szinte láthatatlan él alakul ki. A gyártók ajánlása szerint az ideális penge 45-48°-os.

A két oldal lehúzását addig folytassuk, míg mindkét oldal tökéletesen sima felületű lesz. Ezután a pengét tegyük vissza a helyére. Az éket tegyük vissza, és kalapáccsal üssük szorosra. Kis kalapácsütésekkel nyomjuk előre a pengét, közben többször nézzük meg, hogy a penge a gyalu talpával egy szintben van-e. Ha a penge túl mélyen helyezkedik el, néhány ütéssel toljuk beljebb. Végül az ékre mért kalapácsütéssel szorítsuk be a pengét.

Gyalu késének élezése 1

Lépések:

  1. Ha a gyalu nem forgácsol egyenletesen és megakad, a kése nem elég éles, esetleg rosszul van beállítva.
  2. A tartóéket nyomjuk oldalra, így a pengét kiemelhetjük.
  3. Dupla penge esetében távolítsuk el a csavart.Gyalu késének élezése 2
  4. Az állítható csiszológéppel 25°-os szögben élezzük a pengét.
  5. A lehúzást először a penge hátoldalán végezzük, majd…
  6. …a másik oldalon hegyesebb szögben tartva. Lehúzás közben a pengét többször fogassuk meg.
  7. A pengét 25°-os szögben élezzük, a hegyét pedig 45-48°-os szögben húzzuk le.
  8. Az éket tegyük vissza, és a pengét kis kalapácsütésekkel üssük a helyére.
  9. A munkát a gyalu hátlapján található fémgombra mért ütésekkel fejezzük be.
Szerszámosláda: csiszolókorong korunddal, lehúzókő, gumi- vagy bőrszalag, kalapács.