Javítás a ház körül

Törött, hibás elektromos kábel cseréje (hosszabítók javítása)

Ötlet! A hosszabbítókat gyakran hegesztett dugóval látják el. Ha a használat során a kábel megtörik, és már a vezetékek is látszanak, azonnal cselekednünk kell.

Az árammal nem szabad játszani!

A lakásban, az udvaron, a kertben, a szabadidős tevékenységekhez, az autónkhoz használt elektromos készülékek üzemeltetéséhez gyakran kell hosszabbítót használnunk, amely előbb-utóbb elkopik. Előfordul, hogy a kábelt a saroknál erőteljesen megrántjuk, az ajtó alá szorul, vagy hirtelen meghúzzuk. Ilyenkor a kábel megrepedhet, eltörhet, a vezetékek megszakadnak, vagy a szigetelés alól „előbukkannak”. Ezeket a hibákat sürgősen javítani kell. A szigetelőszalaggal való körbetekerés nem a legideálisabb megoldás. Vegyük a fáradtságot, és a sérült részt cseréljük ki. A fixre hegesztett dugó nem szedhető szét, ki kell cserélni, és egyúttal a kábelt is meg kell rövidíteni.

Vízhatlan dugót válasszunk, hiszen a kábelt gyakran a szabadban is használjuk – fűnyíráshoz, sövényvágáshoz, habarcskeveréshez, autó porszívózásához. A kábelt a hiba helye alatt fogóval vágjuk le. Az új dugót a csavar meglazításával szedjük szét, így a kábelt a dugóba behúzhatjuk. Ezután kezdhetünk hozzá a vezetékek csatlakoztatásához. A szakemberek nem egyszerű késsel és ollóval, hanem biztonságos, tökéletesen szigetelt szerszámokkal dolgoznak. A vezetékek csatlakoztatásánál különös gondossággal járjunk el, hogy a kábel hosszú ideig tartós legyen.

Toljuk be a csupasz vezetékeket annyira, hogy a csavarok megszorításakor a vezeték kövesse a csavar mozgását, vagyis a csavartól balra, kissé meghajlítva húzzuk be. A dugó végénél szorítsuk meg a csavarbilincset, így a kábel használat közben nem csúszik ki a dugóból, és nem mozdul el. Ne felejtsük el a dugó burkolatát visszacsavarozni. Mielőtt a hosszabbítót használatba vesszük, még egyszer ellenőrizzük (akár áramerősség-mérővel), hogy a földelt szálat megfelelően csatlakoztattuk-e, és a földelés, valamint az áramot vezető szálak egymással nem érintkeznek-e.

Elektromos kábel cseréje

Lépések:

  1. Ha a kábel a dugó mellett megsérült, és a vezetékek látszanak,…
  2. …a régi dugót le kell vágni, és újra kell cserélni.
  3. Húzzuk be a kábelt az új dugóba.Elektromos kábel cseréje 2
  4. A vezetékekről a műanyag burkolatot kb. 1 cm hosszúságban húzzuk le.
  5. A zöld-sárga szálat csatlakoztassuk a középső, a kék és a barna szálat pedig a két szélső csavarhoz.
  6. A csavarbilincs jól rögzíti a kábelt, így strapabíróbb lesz.
  7. Ezután a dugó külső burkolatát húzzuk a helyére, és a csavart szorítsuk meg.
Szerszámosláda: csavarhúzó, kombinált fogó, szigetelt szerszámok, szigetelt harapófogó.