Javítás a ház körül

Keringető szivattyú tisztítása kázkazánnál

Ötlet! Ha a régi szivattyút ki kell cserélni, ne dobjuk ki, tegyük rendbe és őrizzük meg.

A fűtési időszak kezdetén a keringető szivattyút üzembe kell helyezni, előfordulhat azonban, hogy a lerakódások miatt a motor nem indul el. A szigetelőcsavar meglazítása után egy csavarhúzóval próbáljuk megmozdítani a tengelyt. Ha ez nem segít, a szivattyút szakemberrel kell kicseréltetni, és a villamos vezetékeket újra bekötni.

Célszerű a régi szivattyút is megjavítani, hogy szükség esetén tartalékszivattyúval rendelkezzünk. Ha nem a motor vagy a kondenzátor hibásodott meg, legtöbbször elegendő a lerakódásokat eltávolítani. A szivattyú egyik záró csavarját tömítsük el, majd töltsük fel víz és ecet 1:1 arányú keverékével. A szivattyú 24 óra elteltével ismét működőképes. A lerakódás-maradványok miatt a szivattyú rövid időn belül újra meghibásodhat, ezért a szivattyút szedjük szét alkatrészeire, majd alaposan tisztogassuk meg. Lazítsuk ki a motor és a szivattyúház közti csavart.

A tárcsa kiemeléséhez használjunk vékony csavarhúzót. A nagyobb lerakódásokat, szennyeződéseket kaparjuk le. Minél simább az alkatrészek felülete, annál nehezebben képződnek újra a lerakódások. A fúrógépre erősített finom csiszolókoronggal, felületcsiszolóval tökéletesen sima felületet érhetünk el. Használjunk simítópasztát. Szakember jelenlétében végzett próbaüzemeléshez töltsük fel a szivattyút vízzel és tömítsük el.

Keringető szivattyú tisztítása

Lépés:

  1. Egy darab vastag műanyag fólia vagy gumi (régi kerékpárbelső) segítségével a kiszerelt szivattyú egyik végét lezárhatjuk.
  2. A víz és ecet keveréke kiválóan oldja a vízkövet és a lerakódásokat.Keringető szivattyú tisztítása 2
  3. A csavarok meglazítása előtt a szivattyút ürítsük ki.
  4. Ügyeljünk arra, hogy a tárcsa meglazításakor a tömítést ne sértsük meg.
  5. Fúrógépre szerelt csiszolókoronggal könnyebben polírozhatjuk az alkatrészeket.
  6. A szivattyú belső falát is alaposan tisztogassuk meg.
Szerszámosláda: csavarkulcs (hatszögletű), csavarhúzó, fakaparó, csiszolószerszám, polírozó textilkorong, simítópaszta.