Kert

Gyepszegély, a rendezett kert alapja: miből legyen, hogyan kerüljön kialakításra?

Egy kert összképét meghatározzák azok a vonalak, amelyeknél a fű virágágyásba vált. Ha nincs egyértelmű határvonal, akkor kusza, rendetlen lehet a látvány. Illetve, ennek kapcsán az is fontos kérdés, hogyan valósulhat meg legegyszerűbben a fűnyírás a virágágyás mentén úgy, hogy a színes kis növények ne sérüljenek.

Mind a rendezett összkép, mind pedig a problémamentes fűnyírás megoldása a gyepszegély!

Vagyis meg kell húzni a határvonalat a gyep és a virágágyás közt. Ha ilyen-olyan képgyűjtő, inspirációs portálokon nézelődik az ember, számos kreatív megoldást találhat, kövek, régi tányérok, cserepek stb. Ezek viszont csak egy-egy fotó erejéig néznek ki jól; később könnyen elvesztik formájukat, és nem is könnyítik meg a kerti munkavégzést.

Ha tényleg hatékony megoldást szeretnél, ne keresgélj DIY-megoldások közt, hanem válassz professzionális gyepszegényt!

Ha ezek anyagait nézzük, lényegében végtelen a kínálat. Lehet például:

  • fa,
  • fém,
  • műanyag,
  • kő /
  • térkő

Kezdjük mindjárt a fa gyepszegéllyel, ami egykor nagyon stílusosnak számított, és sokan a mai napig ezt a megoldást választják. Bár természetes hatást kelt, sajnos praktikussági szempontból nem a legjobb lehetőség, ugyanis a faanyagot folyamatosan ápolni kell. Ez a folyamat viszont nem lehetséges a szegély elemeinek föld alatti részében, így ott 2-3 év múltán jellemzően el is korhad a fa. A szegély pedig elveszti rendezett formáját, a faanyag besüllyed, és cserélheted az egészet. Lehet persze masszívabb, ellenállóbb változatokat is beszerezni, ám ezek igencsak borsos árral bírnak.

A fém ágyásszegélyek közt nagyon jó minőségűeket is találhatsz, azonban ezeknél szinte biztos a magas árfekvés. Kő ágyásszegéllyel pedig nagyon természetes, rusztikus hatást lehet elérni, de itt is fennáll a formavesztés esélye – szóval csak akkor érdemes ilyesmivel próbálkoznod, ha sok időd és energiád van a szegély karbantartására.

Minden felsorolt ágyásszegély esetén jellemző az, hogy a szegély „kilóg” a növények közül, vagyis nemcsak hatékony maga a térelválasztás, de jól is látható. Ha olyan gyepszegélyt szeretnél, ami a munkáját elvégzi, ám nem tolakodik bele a képbe, akkor mindenképp a legmasszívabb, ár-érték arányban is leginkább megfelelő műanyag ágyásszegélyeket érdemes választani.

A műanyag ágyásszegélyek sokoldalúsága

Amellett, hogy remekül megoldják a gyep-virágágyás szakaszok elválasztását, vízelvezetők és kerti gyalogutak kialakítására is alkalmasak, illetve a kavicságyást is képesek stabilizálni. Sok esetben hajlítható anyagok, így nemcsak egyenes szakaszokon használhatók, hanem akár különleges hullámformákban is lehetséges a telepítésük.

A rendkívül megbízható Nortene márka többféle típusú műanyag gyepszegély gyártását végzi, így kínálatukban biztosan megtalálod majd a neked megfelelőt – legyen az rácsos vagy akár rattan hatású ágyásszegély.