Kert

Mik az organikus kertművelés alapelvei?

Egyre több hobbikertész fordul a biológiai kertművelés („bioművelés”) felé. Ez olyan művelési mód, amely nem alkalmaz ártalmas vegyszereket, s a növények és a környezet közti természetes viszony helyreállítására törekszik. Az organikus kertművelés megvalósításához elkötelezettségre van szükség, de megéri az erőfeszítés.

Az organikus kertművelés alapelvei

Az organikus, természetbarát művelés lényege, hogy tiszteletben tartjuk az élővilágot, s nem próbálunk uralkodni felette.

 • Tegyük egészségessé a talajt: forgassunk bele sok szerves anyagot, a felszínére pedig terítsünk mulcsot! Ha segítségre van szükségünk, vásároljunk tanúsítvánnyal rendelkező talajkezelő szereket és trágyaféléket a helyi kertészetben!
 • Fokozzuk a biológiai változatosságot: ültessünk sokféle növényt, vegyesen, a megfelelő társításban.
 • Használjunk vetésforgót azért, hogy ne merítsük ki a talajt, és csökkentsük a kórokozók elszaporodásának kockázatát! Ne ültessünk az egymást követő években ugyan-oda azonos fajú növényeket!
 • Ismerjük meg a terepet: olyan növényeket válasszunk, amelyek illenek a talajhoz és a klímához!
 • Védekezzünk úgy, hogy a kártevők természetes ellenségei meg tudjanak telepedni a kertben! Ne nyúljunk azonnal vegyszerért, és tanuljuk meg eltűrni a növények bizonyos mértékű károsodását, így kertünkben idővel kiegyensúlyozott ökológiai rendszer alakul ki.
 • Fogadjuk el, hogy a természetben semmi sem tökéletes, hogy némi rendezetlenség természetes, s hogy nem kerülhetjük el a hibákat és a veszteségeket!

Házi készítésű permetezőszerek

ProblémaMegoldásRecept
Gomba- és baktérium fertőzésekTengeri algaTegyünk némi tengeri algát egy vödörbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje! Néhány hét elteltével hígítsuk fel vízzel: az oldat színének a híg teához kell hasonlítania. Töltsük permetszóró flakonba, és használjuk szükség szerint!
Hangyák és hernyókFűszerpaprika és szappanAprítsunk fel egy maréknyi friss fűszerpaprikát, és tegyük permetszóró flakonba, vízzel és némi reszelt tiszta szappannal! Rázzuk fel alaposan az üveget, és permetezzünk az oldattal!
LevéltetvekMosogatószer és egy sárga edényTöltsünk meg vízzel egy élénksárga edényt, és adjunk hozzá 1 evőkanál színtelen mosogatószert! Tegyük az edényt a megtámadott növények közelébe! A sárga edény magához csalja a levéltetveket, s azok a vízbe fulladnak.
Levéltetvek, atkák és más nedvszívó kártevőkPietrin és szappanForrázzunk le 1 liter szappanos vízzel 2 evőkanál piretrumvirágot (Chrysanthemum cocaneum) Hagyjuk állni 1 órán át! Permetezés előtt szűrjük le!
Rózsák levélfoltossága és lisztharmatosságaSzódabikarbóna és halemulzióAdjunk 4,5 liter vízhez 3 teáskanál szódabikarbónát és 3 teáskanál halemulziót! Öntsük az oldatot permetszóró flakonba, s az első két hétben háromszor, azután hetente alkalmazzuk!

Biztos tipp

A növényvédő szerektől mentes kert minden élőlénnyel szemben kíméletesebb, és a gondozása is sokkal olcsóbb. Ráadásul az organikus termények drágák, így ha magunk termesztjük azokat, pénzt takarítunk meg.

Stratégiák

Persze természetbarát kertészként sem kell tétlenül szemlélnünk, hogy rovarok, madarak vagy más állatfajok támadják meg növényeinket. Ha korábban növényvédő szereket használtunk, eleinte biztos, hogy lesznek veszteségeink. Idővel azonban az alábbi stratégiák hatása is érezhetővé válik – feltéve, hogy elég korán alkalmazzuk őket.

 • A betegségeknek ellenálló növényfajtákat válasszuk – ezek az olyan támadásokat is túlélhetik, amelyekbe a kevésbé szívós fajták belepusztulnak.
 • Mindennap járjuk körbe a kertet! Ha a kártevők és a betegségek ellen az első tünetek jelentkezésekor azonnal harcba szállunk, jelentős előnyre tehetünk szert.
 • A szemmel látható kártevőket kézzel távolítsuk el! A fertőzés korai szakaszában ez a módszer is igen hatékony a leveleket rágcsáló hernyók és csigák ellen.
 • Borítsunk könnyű műanyag hálót a növényekre, hogy megóvjuk őket a madaraktól és egyéb apró állatoktól! A hálót naponta ellenőrizzük, nem akadt-e fenn rajta valami!
 • A frissen telepített fiatal fákat és cserjéket a megerősödésükig vegyük körül drót- vagy erős műanyag hálóval, hogy az állatok ne férjenek hozzájuk!
 • A csigáktól veszélyeztetett növényeket szórjuk körül fahamuval, fűrészporral, vér- vagy csontliszttel, mésszel vagy kőzetőrleménnyel!
 • Az érőben lévő terméseket úgy óvhatjuk meg, hogy szövet- vagy viaszospapír zacskót húzunk rájuk.
 • Használjunk természetes baktériumkészítményt (Bacillus thuringiensis) a hernyók ellen! A szer nem árt más rovaroknak vagy állatoknak, s a zöldségekre és az egyéb növényekre permetezhető.
 • Ha a kertünkben nincs elég hasznos rovar, szerezzünk be néhányat! A szaküzletekben kapható fajok közül említést érdemel a liszteskék ellen hatásos Cryptolaemus montrouzieri katicabogár, a Chilocorus bogarak, amelyek a pajzstetveket pusztítják el, a levéltetvek ellen „bevethető” fátyolka és a közönséges takácsatkák ellensége, a Phytoseiulus persimilis rablóatkafaj.
 • Természetes módon csalogathatunk madarakat és hasznos rovarokat a kertünkbe, ha olyan növényeket ültetünk, mint az erdei turbolya vagy a bodza.
 • Gyűjtsük össze a magokat, hogy kertünket önfenntartóvá tehessük! A legalább 50 éves, szabad megporzású, fajtaazonos magvakat termő fajták jó eséllyel ellenállóak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.