Kert

Kert – Melyek az első lépések?

A környezetbarát kert maximálisan kihasználja a helyi adottságokat, s a fenntartása is egyszerűbb és olcsóbb.

Első lépések

A környezettudatos kertészkedés egyik legfontosabb elve az, hogy együtt dolgozunk a természettel, nem pedig ellene. A kert megtervezésekor ismerjük meg és vegyük figyelembe a telek adottságait! Így időt, pénzt és fáradságot takaríthatunk meg – sőt, keserű csalódásoktól kímélhetjük meg magunkat.

Fő az egyszerűség

Kertünket ne megváltoztatni, hanem továbbfejleszteni próbáljuk! Ha például rossz a talaj vízelvezetése, akkor a drága alagcsövezés helyett érdemes lápkertet telepíteni.

  • Olyan növényeket neveljünk, amelyek számára megfelelő a klíma! Ha kedvezőtlen körülmények között tartjuk őket, sokkal inkább ki vannak téve a betegségek és a kártevők támadásainak. A piros pagodafa (Plumeria rubra) például nem fejlődik jól ott, ahol télen fagy, a tavasszal virágzó magnólia pedig nem érzi jól magát szubtrópusi körülmények közt.
  • Figyeljük meg és jegyezzük fel, milyen növények érzik jól magukat a környékünkön – és melyek nem. A díszkertek helyett inkább a kevésbé gondozott vagy a régi kerteket látogassunk, ahol jól látszik, mely növények boldogulnak jól!
  • Szabaduljunk meg azon növényektől, amelyek folyton csak küszködnek az életben maradásért! Ha kertünk nem napos, ne áhítozzunk tovább a kékliliomra – inkább tanuljuk meg szeretni az árnyékkedvelő medvekörmöt! Ha a pázsit nem kap elég fényt, vagy ha a fák alatt túl nagy a gyökerek versengése, a fű helyett telepítsünk árnyéktűrő talajtakaró növényeket!
  • Növényvásárlás előtt derítsük ki, mekkorára fog nőni az adott növény, s a telepítésnél ezt is vegyük figyelembe!
  • Utánozzuk a természetet azzal, hogy a talajra szerves mulcsot terítünk! Ez folyamatosan természetes táplálékkal látja el a talajt, és gátolja a gyomok növekedését, emellett hűvösen tartja a felszínt, és csökkenti a vízveszteséget is.
  • Ne küszködjünk a rossz talajjal! Ha kertünkben agyagos a talaj, fölötte alakítsuk ki az ágyásokat!

Pro-kontra

Fák a ház mellett

Otthonunk melegen, illetve hűvösen tartása örök probléma, melyre a fák természetes és tartós megoldást kínálnak. Egy lombhullató fa a ház napos déli vagy nyugati oldalán nyáron felfogja a meleg szelet, és árnyékot is ad. A hűvösebb hónapokban viszont, amikor lehullanak a levelek, átengedi a napfényt, és véd a fagytól. A nagy fák azonban vihar vagy erdőtűz esetén veszélyesek lehetnek, gyökereik pedig kárt tehetnek a ház alapjában vagy csatornarendszerében, ezért azoktól legalább 3-5 méterre ültessük őket!

Nyáron árnyat adó fák

FaMéretIdeális éghajlatMegjegyzések
Díszkörte (Pyrus calleryana)10-18 mHűvös-mérsékeltA 'Glen's Form' keskeny termetű változat, szűk helyre is alkalmas.
Dúsvirágú díszalma (Malus flohbunda)4 mHűvös-mérsékeltGyümölcséből lekvárt főzhetünk.
Gyöngyfa (Sapium sebiferum)5-6 mHűvös-trópusiÖrökzöld fatermetű, fagyérzékeny.
Japán kajszi (Prunus mume)3-4 mHűvös-mérsékeltVirágait télen, kopasz ágakon hozza.
Kanadai júdásfa (Cercis canadensis Forest Pansy)3-5 mHűvös-mérsékeltAz új levelek tavasszal színesek.
Keleti gyertyán (Carpinus orientális)4-12 mMérsékeltLombhullató.
Kőrisfa (Fraxinus 'Raywood')8 mHűvös-mérsékeltA városi körülményeket is jól tűrő, szép őszi lombszínű fafajta.
Nyír (Betula faj)6-10 mHűvös-mérsékeltNyirkos, jó vízelvezetésű talajba, napos helyre ültessük!
Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)7 m felettHűvös-mérsékeltŐsszel aranysárgára színeződik.
Szil (Ulmus pumila)5-8 mHűvös-mérsékeltSzép őszi lombszíne van.

Az alapok

Bármilyen kertünk van vagy lesz – falusi, természetes vagy akár balkonkert -, három alapvető követelménynek meg kell felelnie.

Fény és árnyék: a délre néző kert napos, az északra néző árnyékos. Az ágyások, a pázsitfelület és a kerti pihenőhelyek kialakításakor mindig vegyük figyelembe azok fekvését! Az erős széltől való védelem egyaránt nélkülözhetetlen a fiatal növények fejlődése és saját kényelmünk szempontjából. Hozzunk létre több-rétegű szélfogót úgy, hogy magas növények nézzenek szembe az uralkodó széllel, a védendő terület felé pedig alacsony növények kerüljenek!

Az egészséges talaj: kertünk földjének típusa – homok-, agyag- vagy vályogtalaj -, valamint mélysége, víz-elvezetése, pH-értéke és tápanyag-tartalma mind befolyásolja azt, hogy mit tudunk ott nevelni, bár tápanyagokban gazdag mulcsok és szerves anyagok használatával sokszor a nagyon silánynak tűnő helyeken is jelentős javulás érhető el.

Balkon kertek

  • Ha a balkon felülről is védett, árnyéktűrő növényeket válasszunk! Nyárra szobába ajánlott növényeket is kiültethetünk, például vitorlavirágot (Spathiphyllum) vagy cserepes Ficust Napsütötte balkon esetén célszerű szívós, de nem szúrós pozsgásokat telepíteni, például Kalanchoe-t vagy cserepes citrusféléket, mondjuk kumkvátot.
  • Védjük magunkat az uralkodó széltől nagy cserepekbe vagy ládákba ültetett „növényfüggönnyel”! Szívós növényeket ültessünk: bambusz-féléket vagy mázlevelet (Coprosma)
  • Olyan virágföldet vegyünk, amely megfelel az adott növény igényeinek!