Kert

Növények: ültetési tanácsok és jól bevált kombinációk

Kertjeinkben is alkalmazhatjuk a növények egyik túlélési taktikáját: ültessünk bizonyos növényeket egymás közelébe! Vegyük hasznát az egyes fajok által önmaguk megvédésére vagy álcázására használt módszereknek, és ültessük ezeket kertünk értékes növényei közé! Magukhoz csalják, elriasztják vagy összezavarják a kártevőket, illetve védenek a naptól, a széltől, a fagytól és a gyomoktól.

Ültetési tanácsok

Bársonyvirág, más néven büdöske (Tagetes) ültetésével megszabadulhatunk a fonalférgektől (ezek a talajlakó kártevők a gyökereket támadják meg). A férgek nem szeretik azokat a vegyi anyagokat, amelyek a büdöske gyökereiből a földbe kerülnek. Ha ágyasunkat ellepték a fonalférgek, ültessünk büdöskét (a meglévő növények maradjanak a helyükön), így halálra éheztetjük a kártevőket.

Zavarjuk össze az ellenséget azzal, hogy többféle növényt ültetünk egymás mellé! Ez egyébként a permakultúrás kertészkedés egyik alapvető módszere. A rovarkártevők táplálékukat a szagok alapján találják meg, a sokféle illat megtéveszti őket. A haszon-, illetve a gyógynövények finom illatát erőteljes szagú növényekkel, például levendulával és gilisztaűző varadiccsal fedjük el! Így távol tarthatjuk a nedvszívó kártevőket, például a levéltetveket.

Jól bevált kombinációk

NövényKísérőElőnyök
AlmaSarkantyúkaElűzi a levéltetveket.
KukoricaÉdesburgonyaParazita darazsakat csalogat oda.
MálnaRutaTávol tartja az araszolóbogarakat.
ŐszibarackEperCsökkenti a keleti gyümölcsmoly-fertőzés mértékét.
RózsaMetélőhagymaGátolja a levélfoltosság kialakulását.
SárgarépaPóréhagymaElűzi a répalegyet.

A lassan növő, kényes növények mellé ültessünk egy másik, robusztusabb növényt, amely megvédi őket a naptól, a széltől és a fagytól, amíg meg nem erősödnek! Ha árnyékot akarunk adni a kényes palántáknak, telepítsünk szívós, gyorsan növő vagy magas, erőteljes fajokat, például napraforgót!

Álcázzuk zöldségeinket és gyógynövényeinket úgy, hogy különféle formájú növényeket ültetünk a veteményesbe! Ez összezavarja azokat a rovarokat, amelyek az alakjuk alapján ismerik fel táplálékukat. A káposztalepkét feltehetően a káposzta gömbölyű formája vonzza.

Hagyjuk, hogy néhány zöldségféle kivirágozzon!

A brokkoli, a káposzta, a karfiol és más keresztesvirágúak virágai a levéltetvek és a káposztalepkék kedvenc csemegéi. Egy elmélet szerint ez azért lehet hatásos, mert a kártevők így békén hagyják a többi növényt.