Lakásfelújítási tanácsok

A fémes festés fortélyai: antik fémhatás

Ez a festéstípus alapvetően vál­toztatja meg a háztartási eszkö­zök külsejét és textúráját. Az egyszerű fémtárgyakon ezzel a festéssel kiala­kíthatunk craquelé (kraklé) felszínt, ami ódon benyomást kelt.

A festékboltokban, barkácsáruházakban ma már széles választékban kaphatók fémfestékek, a legújabbak hatása pedig kifejezetten emlékeztet.

a tömör fémekre. Sokféle színt, ill. „fémet” választhatunk, megtalálhat­juk magunknak a leginkább tetszőt. Példánkban ónötvözet színű festéket választottunk egy egyszerű kerámia virágtartó festésére. Arany-, sárgaréz vagy vörösréz festékekkel is szép eredményt érhetünk el, és ezek bár­melyikén a kraklé ódon, ill. antik hatást kelt.

Szükséges eszközök: ecset, törlőruha Szükséges nyagok: fémes festék Craquelé (kraklé), (repedezett réteg) (alap- és fedőfesték), égetett umbra (művészellátó boltokban kapható), lakk (elhagyható)
a fémes festés fortélyai: antik fémhatás munkafolyamat

  1. Ecsettel kenjük fel egyenletesen a festéket a kerámia­edényre. Áitaiában egy réteg elég is, mi­vel a fémfestékek igen jól fednek, de ezt nézzük meg min­denesetre a haszná­lati útmutatón is.
  2. Ha megszáradt a fémfesték, hordjunk fel rá egy réteg kraklé alapot, követve a használati utasítást. Húzzuk át az ecsettel, hogy ne legyenek rajta csep­pek vagy megfolyá-sok. Az eredetileg tej­szerű festék száradás után még egy kicsit ragadós, de tiszta fe­lületű lesz.
  3. Ezután egy réteg kraklé fedőfesték jön, amit ecsettel jól eldolgozunk az egész edényen. Ahogy ez a réteg is megszárad, a felszínen apró repe­dések tűnnek elő. Mi­nél vastagabb a fes­tékréteg, annál mé­lyebbek a repedések.
  4. A repedések hangsúlyozására töröljük át az edényt egy olyan ruhával, amelyet egy kevés égetett umbrába mártottunk. A kraklé felület repedéseiben megtapad az umbra, és ettől lesz antiksze­rű az összhatás. Ha úgy gondoljuk, lelak­kozhatjuk művünket.