Otthon

Hogyan újítsuk fel környezetbarát módon?

A régebbi házak energiatakarékossá tétele a kisebb felújításoktól a nagyszabású átépítésig sok mindent magában foglalhat. Általában megéri a pénzt és a fáradságot Körültekintően vásároljunk házat, hiszen elsősorban az épület kiválasztásán múlik, mennyire lesz költséges és bonyolult a környezetbarát felújítás.

Mit keressünk?

Mielőtt megveszünk egy házat, vizsgáljuk meg energiatakarékossági szempontból is, és gondoljuk át, mennyibe kerülne a környezetbarát átalakítások elvégzése!

 • Megfelel-e az épület tájolása az éghajlatnak? Mérsékelt övi területen az a jó, ha télen sok napsütés éri.
 • Nem kap-e a ház túl sok napfényt? A nagy ablakokkal ellátott, nyugatra néző lakórész valóságos hőcsapda lehet.
 • A konyha, a WC és a fürdőszoba egymás közelében van-e? Ha igen, a ház a melegvíz-felhasználás szem-pontjából előnyös kialakítású.
 • Jó-e a ház szigetelése? Mennyire lesz könnyű megváltoztatni vagy kiegészíteni a szigetelést?
 • Vannak-e az épületben veszélyes anyagok (ólomtartalmú festékek, ólomcsövek, azbesztlemezek, üveggyapot szigetelés)?
 • A kert méretei megfelelnek-e az igényeinknek? Van-e (és a megfelelő helyen van-e) szárítókötél vagy erre a célra alkalmas hely?

Hogyan fogjunk hozzá?

A felújítás tervezésekor gondolkozzunk el a következőkön.

 • Meg tudjuk-e változtatni a belső elrendezést, hogy a hasonló célú helyiségek egy csoportban legyenek?
 • Megfelel-e az épület tájolása az éghajlatnak? Mérsékelt övi területen az a jó, ha télen sok napsütés éri.
 • Nem kap-e a ház túl sok nap­fényt? A nagy ablakokkal ellátott, nyugatra néző lakórész valóságos hőcsapda lehet.
 • A konyha, a WC és a fürdőszoba egymás közelében van-e? Ha igen, a ház a melegvíz-felhasználás szem­pontjából előnyös kialakítású.
 • Jó-e a ház szigetelése? Mennyire lesz könnyű megváltoztatni vagy ki­egészíteni a szigetelést?
 • Vannak-e az épületben veszélyes anyagok (ólomtartalmú festékek, ólomcsövek, azbesztlemezek, üveg­gyapot szigetelés)?
 • A kert méretei megfelelnek-e az igényeinknek? Van-e (és a megfelelő helyen van-e) szárítókötél vagy erre a célra alkalmas hely?

Biztos tipp

Sok esetben könnyebb és gazdaságosabb megvenni egy kisebb,olcsóbb házat, és elvégezni rajta a kívánt környezetbarát módosításokat, mint egy kész házat találni. Mielőtt nekilátnánk házat keresni, számoljuk ki, mennyibe kerülne ez a megoldás!

Hogyan fogjunk hozzá?

A felújítás tervezésekor gondolkozzunk el a következőkön.

Meg tudjuk-e változtatni a belső elrendezést, hogy a hasonló célú helyiségek egy csoportban legyenek?

Közelebb tudjuk-e vinni egymáshoz a vizes helyiségeket? Át tudjuk-e helyezni a lakószobákat a ház déli oldalára?

Vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeink vannak a szigetelés javítására! Ez irányú döntéseinknek a tervezett felújítás mértéke szab határt. Törekedjünk arra, hogy a legkisebb rendetlenséggel a legnagyobb hatást érjük el! Az egyik legjobb kiinduló-pont a tető. Gondosan válasszuk ki az éghajlathoz és a házhoz legjobban illő szigetelést!

Gondoljuk meg, nem lenne-e érdemes további ablakokat beépíteni, hogy növeljük a házba jutó fény és meleg mennyiségét! Nem tudnánk-e megnyitni a délkeleti oldalt, hogy a délelőtti nap besüthessen, vagy tetőablakot beépíteni a ház hátsó részébe, hogy az ottani sötét helyiségek világosabbak legyenek?

Érdemes kis helyiséget – például verandát vagy mosókonyhát – kialakítani a szabadba nyíló ajtók előtt.

E helyiségek légzsilipként működnek: télen a hideg, nyáron pedig a meleg levegő beáramlását akadályozzák meg.

Vizsgáljuk meg, nem tudnánk-e ajtókat beépíteni a lakóhelyiségek és a hálószobák közé, hogy e részeket külön lehessen fűteni és hűteni! A lépcső alján is helyezzünk el ajtót, hogy a meleg levegő ne szálljon fel a használaton kívüli felső szintekre! i Ellenőrizzük az ajtókat, ablakokat és egyéb külső nyílászárókat, hogy nem eresztik-e be valahol a levegőt; ha igen, tömítsük el a réseket!

Ha így sem sikerül huzatmentesíteni, építsünk be energiatakarékos kereteket és üveget! Célszerű kettős üvegezésű ablakot használni, nagyobb ablakokat nyitunk, több természetes fény jut be, és hatékonyabb lesz a passzív fűtés is.

A hőveszteség minimalizálása érdekében vastag függönyöket és keresztdrapériákat tenni az ablak elé. Vizsgáljuk meg, hogyan növelhetnénk a fűtés hatékonyságát! Megoldható-e, hogy a gázt közvetlenül azokba a helyiségekbe vezessük, ahol szükség van rá? Megoldható-e egy többzónás, földgázüzemű központi fűtési rendszer kialakítása? Ez akkor a legjobb, ha a padló alatt elegendő hely van egy kazán és a légvezetékek számára (a padló alatti vezetékek hatékonyabbak a mennyezet felett húzódóknál); ha ez nem lehetséges, egy fordított ciklusú rendszer is hatékony lehet.

Érdemes napelemeket felszerelni a tető déli oldalára, s az elektromos hálózatra rácsatlakoztatni. Ezzel egyrészt – akár nullára – csökkenthetjük a villanyszámlát, másrészt az üvegházhatású gázok kibocsátását is jelentősen visszaszoríthatjuk.

Alakítsuk át a kertet úgy, hogy javítsa otthonunk energiatakarékosságát! A ház déli oldalán pergolával védekezzünk a nyári napsütés ellen, vagy ültessünk füveket és kis növényeket, hogy így csökkentsük a fényes hővisszaverődést! A keleti és nyugati oldalon telepítsünk lombhullató fákat, hogy nyáron eltakarják a napot, de télen átengedjék a fényt!

Meleg és hideg víz

Szereljünk fel víztakarékos csaptelepet és zuhanyrózsát, valamint két lépcsőben öblítő WC-tartályt!

A háztartási „nagygépek” – mosó-gép és mosogatógép – cseréjekor a lehető leginkább víz- és energiatakarékos modellt válasszuk!

Vizsgáljuk meg, mennyire hatékony a melegvíz-ellátásunk! A nap-kollektoros vízmelegítők viszonylag egyszerűen felszerelhetők.

Használjunk esővízgyűjtő tartályt a kert öntözéséhez!

Érdemes további átalakításokat is végrehajtani a vízellátó rendszerben, például szürke szennyvizet használni a WC-öblítéshez és a mosáshoz.

Ha elkészültünk

Miután végeztünk a felújítással, vizsgáljuk meg, mely anyagokat tudnánk még valamilyen módon hasznosítani!

Vegyük fel a kapcsolatot a helyi önkormányzat hulladéklerakójával vagy újrahasznosítással foglalkozó vállalkozókkal, hogy megtudjuk, mit lehetne ismételten feldolgozni!

Ne feledjük, hogy nagyon sokféle anyag újrahasznosítható: így például az alumínium, a tégla, az üveg, a beton, a gipszkarton, a papír, sokféle műanyag, az acél és a fa is.

A munkálatok ideje alatt külön ládákba gyűjtsük az egyes újrahasznosítható anyagokat, például a fát, a fémeket, valamint az elektromos vezetékeket!

A maradék téglát, követ és fadarabokat tegyük el későbbi célokra!

A fel nem használt festéket adományozzuk jótékonysági szervezeteknek vagy közösségeknek! 9 A maradék tetőcserepeket, padló-burkolólapokat, illetve csempéket tegyük el, hogy pótolni tudjuk az esetleg eltörő darabokat! Egyéb célra is felhasználhatók, például a kertben ágyásszegélyként.

Találjunk újabb felhasználási lehetőséget a feleslegessé vált faanyagnak, például a régi padlónak, ablakkeretnek vagy gerendának!

Azbesztriadó

Az építőiparban egészen az 1980-as évekig széles körben használták az azbesztet. Tetőket és ereszcsatornákat készítettek azbeszt cementből, s hőszigetelő anyagként is alkalmazták. Noha ma már nem építenek vele, a felújítást végzőkre komoly veszélyt jelent, amikor eltávolítják, illetve amikor megbontják a régi épületeket. Az azbesztpor belélegezve halálos légzőszervi betegségeket okozhat.

Az azbeszt összetöredezve a legveszélyesebb, mivel rostjait ilyenkor magával ragadja a levegő. Éppen ezért soha ne vágjunk, csiszoljunk vagy fúrjunk olyan lapokat, amelyek azbesztet tartalmazhatnak!

Ha az azbeszttartalmú lapok jó állapotban vannak, az a legjobb megoldás, ha nem nyúlunk hozzájuk, csak lefestjük őket, lezárva a felületüket.

Ha az azbesztet el kell távolítani, a munkával erre specializálódott vállalkozót bízzunk meg, aki megfelelő védőfelszerelésben dolgozik!