Otthon

Hogyan válasszunk építőanyagot?

Nagyon fontos, hogy az építőanyag megfeleljen a szerkezeti követelményeknek, az éghajlatnak – és hogy környezetbarát jellegű legyen. Ennek érdekében figyelembe kell vennünk az anyag előállításának, szállításának és felhasználásának környezeti hatásait éppúgy, mint újrahasznosításának lehetőségét.

Nyolc jó tanács az anyagválasztáshoz

Fontos a tartósság, amely révén hosszú távon sok pénzt takaríthatunk meg.

 1. Olyan anyagokat válasszunk, amelyek kitermelése, előállítása és szállítása lehetőleg kevés energiát igényel! Ezt általában az anyagok „beépült energiájaként” emlegetik, és megajoule/kilogrammban határozzák meg.
 2. Nem árt, ha átgondoljuk az építőanyagok előállításának környe­zeti hatásait. A fák sokkal több üvegházhatású gázt nyelnek el, mint amennyi a faanyag előállítása során keletkezik; a műanyag, a fémek és a tégla gyártása viszont sok energiát fogyaszt, és környezetszennyező is.
 3. Megújuló forrásból származó anyagot válasszunk! A fa akkor megújuló, ha például természet kö­zeli (vagy szálaló) erdőgazdálkodás­ból, esetleg e célra telepített ültet­vényről származik. A tégla, a mű­anyag és a fémek általában nem megújuló anyagok, bár ma már van­nak újrahasznosítható változataik is.
 4. Az importált anyaggal szemben a helyit válasszuk! A távolsági szállítás jelentősen növeli az építő­anyag árát, ráadásul sok üvegházha­tású gáz keletkezik.
 5. Kerüljük a vegyszerrel kezelt építőanyagokat! Az e célra hasz­nált szerek gyakran mérgezőek, s az anyagok akár éveken át bocsát­hatnak ki magukból potenciálisan ártalmas gőzöket. Egyes vegyülete­ket, például a fakonzerválásra hasz­nált pentaklór-fenolt sok országban már be is tiltották.
 6. A kezeléshez vá­lasszunk inkább organikus készítmé­nyeket, természetes olajokat!
 7. Vásároljunk újrahasznosított / vagy olyan anyagokat, amelyek nagy arányban tartalmaznak újra­hasznosított összetevőket! Ilyen pél­dául az újrahasznosított alumínium vagy beton. Ezek napjainkban már egyre szélesebb körben hozzáférhe­tő építőanyagok.
 8. Hasznosítsuk újra az anyagokat! Ha egy régi ház felújítható, ne bontsuk le csak azért, hogy újat építsünk a helyén! Ha mégis a bontás mellett döntünk, vizsgáljuk meg, mely részeit tudnánk felhasználni, és melyeket lehetne eladni valamelyik használt építőanyaggal foglalkozó kereskedésnek!

Ne pazaroljunk!

 • Gondosan számítsuk ki az anyag­szükségletet! Ne rendeljünk többet, mint amennyire szükségünk van!
 • A házat szabványos méretekkel tervezzük, hogy ne kelljen egyedi méretű darabokat rendelnünk!
 • Szánjunk elegendő időt arra, hogy mindent pontosan megmérjünk, mi­vel így elkerülhetjük a pazarlást. Inkább mérjünk kétszer, és csak az­után vágjunk!
 • A különféle anyagokat tartsuk kü­lön, hogy a felesleget könnyen visszaszállíthássuk vagy újrahasznosí­tásra leadhassuk!
 • Az anyagok kiszállítása és felhasz­nálása között a lehető legrövidebb idő teljen el, mivel így kisebb az esély a megrongálódásukra.
 • Bánjunk óvatosan az építőanyag­gal, mivel ha megsérül, kárba vész.
 • Olyan szállítótól vásároljunk, aki vállalja a megmaradt építőanyag visszavételét!
 • A megmaradt anyagokat vigyük vissza a szállítóhoz, és az egyéb ma­radékot is próbáljuk valahogy újra­hasznosítani!

Vásároljunk újrahasznosított anyagot!

Ma már sokféle újrahasznosított építőanyag kapható, amelyek lehetővé teszik a környezetkímélő takarékoskodást.

 • : a mutatós kőtömbök, például a márvány, a pala vagy a homokkő sokszor újrahasznosíthatok.
 • Fa: padlók, bélések, szegélyek. Az újrahasznosított fa gyakran jó minőségű, és lehet, hogy az illető fajta ma már alig kapható.
 • Tégla: a régi tégla szemet gyönyör­ködtető díszítőelem lehet, és egyedi jelleget kölcsönöz otthonunknak.
 • Ajtó: belső és külső ajtók, két­szárnyú ajtók, szúnyoghálós ajtók és biztonsági ajtók.
 • Ablak: az antik, ólomüvegből és színezett üvegből készített ablakok­tól egészen a modern alumínium tolóablakokig.

A faanyag védelméről

A fa természetes anyag, ellenségei is a természetből kerülnek ki: gom­bák, rovarok és baktériumok. Mint élő anyag, a fa is a természet körforgásának része – élő növényi és állati organizmusok támadhatják meg. Ennek megelőzése érdekében cselekednünk kell!

A farontó gombák és rovarok veszélyes károkozók. Egyesek belülről kezdik a megsemmisítő munkát úgy, hogy a fertőzöttség csak későn válik láthatóvá. A házigomba igen veszélyes: a habarcson keresztül emeletről emeletre hatol be, és könnyen terjed. Hatására a fa elkorhad, szétesik. A házi cincér térségünk legismertebb fafaló rovara. A kárt a lárvája okozza: szétrágja a tetőszék fáját és a padlódeszkákat. A szú leginkább az elöre­gedett, korhadt fában található. A fadarázs lárváját friss fával hozhatjuk be az építkezésre. Ha a darázs belebújik az anyagba, szétrágja azt.

 • Az építkezés megkezdése előtt kérjünk tanácsot egy környezettudatos kártevőirtótól a megelőzés ajánlott módszereivel kapcsolatban!
 • Távolíttassuk el a telekről a fatönköket! Az építkezés befejezése után szállíttassuk el a maradék fát a helyszínről!
 • Kandalló: rácsok, burkolatok, vala­mint a márványból, faragott fából vagy öntöttvasból készült kandalló­párkányok.
 • Világítási szerelvények: az art deco lámpáktól a csillárokig. Csak arra ügyeljünk, hogy megfeleljenek a modern biztonsági szabványoknak!
 • Porcelán és fajansz: kádak, mos­dók, WC-tartályok, mosódézsák -mind új életre kelthetők, ha átzo­máncozzák őket.
 • A gombásodás megelőzése érdekében nem maradhat víz a fa felületén. Az esőnek kitett rész kellően lejtsen! A lefolyás útja rövid legyen!

A jó fa

Mivel ma már sokféle, ültetvényen termesztett faanyag kapható építési célokra, az esőerdőkből és természetes erdőkből származó fa felhasználása elkerülhető — és el is kerülendő. Mindig ellenőrizzük, honnan származik a fa!

 • Kerüljük az esőerdőkből származó faanyagokat, például a merantit és a merbaut!
 • Lehetőleg termesztett fát használjunk, amelyet ültetéssel pótolnak!
 • Keressük a Forest Stewardship Council (FSC) címkét, mely tanúsítja, hogy a faanyag fenntartható forrásból származik!

Padlónak tartós, a kártevőkkel szemben ellenálló faanyagot válasszunk, hogy a lehető legkevesebb vegyi kezelésre legyen szükség! Egyes faanyagokat eleve kezelnek a gombásodás és a farontó bogarak ellen: ezek közül is próbáljunk olyat választani, amelyet nem mérgező, olaj alapú szerekkel: bóraxszal és más bórvegyületekkel kezeltek, nem pedig ártalmasabb vegyületekkel!

Hacsak lehet, vásároljunk újrahasznosított fát! Ilyen anyagokat újrahasznosító szakkereskedésben, bontással foglalkozó cégeknél és használt építőanyagokat kínáló telepeken találhatunk. Figyeljünk azonban oda az ólom alapú festékekre és a régi szögekre!

Próbáljuk ki a bambuszpadlót! Környezetbarát, tartós és olcsó megoldás.

Mérgező felületkezelés

 • Hacsak lehetséges, kerüljük az alábbi vegyszerekkel kezelt faanyagokat.
 • Réz-króm-arzenát (CCA). Az ezzel kezelt fa nem aprítható mulccsá, s nem is égethető el, mivel mérgező anyagok (pl. arzén) szabadul fel belőle. Európában igyekeznek kivonni a forgalomból a lakóhelyiségekbe, játszóterekre és a közterületi padokra szánt, CCA-val kezelt faanyagokat.
 • Ammónia-réz kvaterner (ACQ). Noha elvileg kevesebb veszélyt jelent a környezetre, mint a CCA, az ACQ-tartalmú hulladékok biztonságos kezelése még nem megoldott.
 • Kreozot. Igen mérgező anyag, ingerelheti a bőrt és a szemet. Hulladékának kezelése egyelőre nem megoldott.
 • Pentaklór-fenol (PCP vagy penta). Szerves klór-tartalmú fakonzerváló szer, a hírhedt DDT és Agent Orange rokona. Egyes vizsgálatok szerint kimerültséget, émelygést, allergiát, sőt rákot okozhat. Több országban is betiltották.
 • Könnyű, szerves oldószeres tartósítószer (LOSP). Gyakran tartalmaz PCP-t és más mérgeket. Gyártása során a szénhidrogén-oldószer gőzei nagy mennyiségben szabadulnak fel, és a talajba is beszivároghatnak.
 • Mesterséges rovarirtó szerek. Egyes összetevőiket, többek közt a lindánt, a dieldrint és a benzol-hexa-kloridot rákkeltő hatásúnak tartják.
ElőnyökHátrányokKörnyezetbarát tanácsok
Erős, gazdaságos, tartós, újrahasznosítható.Gyártása energiaigényes és környezetszennyező, bevonatai környezetszennyezők lehetnek.Vásároljunk újrahasznosított acélt vagy válasszunk inkább megújuló forrásból származó fát!
Erős, könnyű, újrahasznosítható.Gyártása energiaigényes és környezetszennyező.Kerüljük vagy használjunk újrahasznosított alumíniumot!
Nagy a hőtehetetlensége, erős, tartós, gazdaságos, ellenáll a kártevőknek és a földrengéseknek.Gyártása bányászattal jár, valamint üvegházhatású gázokat termel, rossz hőszigetelő, szilárdítást (betonvas) igényel.Használjunk autoklávolt betont, amely könnyű, energiatakarékos és nem mérgező, vagy újra-hasznosított betondarabokat tartalmazó betont!
Erős, könnyen megmunkálható, sokoldalú, potenciálisan megújuló, biológiai úton lebomló.Egyes faanyagok nem megújuló (nem fenntartható) forrásból származnak; gyakran mérgező vegyületekkel kezelik őket.Használjunk bontott vagy megújuló (fenntartható) forrásból származó, kémiailag nem kezelt faanyagot!
Újrahasznosítható, lélegző, nagyrészt természetes alapanyagú.Egyes gipszkartonok ártalmas anyagokat és üvegszálakat tartalmaznak.Keressünk újrahasznosított, illetve nem szinteti¬kus, természetes kötőanyaggal készült lapokat!
Nagy mennyiségben áll rendelkezésre, tartós, nagy a hőtehetetlensége; gazda-ságos, ha helyben kitermelhető; nincs károsanyag-kibocsátása.Nem megújuló, kitermelése és szállítása energiaigényes lehet.Használjunk bontott követ vagy a helyi termelésből származó kőhulladékot!
Könnyű, tartós, ellenáll a nedvességnek, a víznek és a kártevőknek.Nem megújuló alapanyagból készül, gyártása energiaigényes és környezetszennyező.Keressünk megújuló alternatívát; kerüljük a PVC-t, használjunk inkább polipropilént vagy polibutilént!
Csekély beépült energia, könnyű, olcsó, jó hőszigetelő, alakítható.Gyengébb sok más anyagnál, az olcsó házakban a már nem használt azbeszttel együtt alkalmazták.Felületét meszeljük le, ez jó és környezetkímélő megoldás.
Sokoldalú, nagy a hőtehetetlensége.Gyártása energiaigényes, és nem megújuló forrásokat használ.Vásároljunk bontott téglát!
Tartós, hatékony, újrahasznosítható.Gyártása energiaigényes, nem megújuló ásványokat használ.Keressünk bontott ablakokat, vásároljunk energiatakarékos új ablakokat!
Tartós, biológiailag lebomlik, nagy a hőtehetetlensége, tűz- és kártevőálló.A vályogtégla-készítés munkaigényes, nagy agyagtartalmú talaj kell hozzá, rossz hőszigetelő.Téglák készen is kaphatók.