Otthon

Hogyan válasszunk és üzemeltessünk légkondicionálót?

Kellemesen hűvös lakás

Mielőtt megnyomnánk a gombot, hogy hűvöset teremtsünk – és jócskán megnöveljük a villanyszámlát – gondolkozzunk el egy kicsit! Elég jól szigetelt a lakásunk? Elegendő az árnyékolás és a szellőzés? Ha a válasz igen, az energiafogyasztás is alacsonyabb lesz

 • Nézzünk alaposan körül otthonunkban, hátha lehetőségünk van néhány olyan módosításra, amely segít kinn tartani a meleget.
 • Meleg napokon ügyeljünk rá, hogy az ablakok csukva legyenek, s a rolók és függönyök is árnyékoljanak!
 • A lakás egymással szemközti ablakait kinyitva teremtsünk kereszthuzatot!
 • Éjszaka, amikor enyhül a meleg, tárjuk ki az ajtókat és ablakokat, hadd jöjjön be a hűvös levegő! Ha rövid időre bekapcsoljuk a konyhai és a fürdőszobai páraelszívókat, gyorsabban kicserélődik a levegő.
 • Akasszunk nedves lepedőt az ab-lak elé! A párolgó víz hűtő hatású.
 • Ha kétszintes lakásban élünk, napközben az alsóbb szinteket használjuk, mivel azok hűvösebbek!
 • A déli és nyugati ablakokra szereljünk fel ideiglenes redőnyöket vagy árnyékolókat! Ezek nyáron védenek a nap melegétől.
 • Ügyeljünk rá, hogy a ház, különösen a tető, jó hőszigetelésű legyen! A tető alatt elhelyezett hővisszaverő fólia jelentősen csökkentheti a nyári felmelegedést.
 • Szedjük fel a kövezetet a délre néző ablakok alól, mivel az csak fokozza a felmelegedést. A helyére telepítsünk hűsítő hatású növényeket, füvet vagy talajtakaró cserjéket!

Ventilátorok

A ventilátor hatásos, működtetése olcsó, és hatékonyan hasznosítja az energiát. Nem a hőmérsékletet csökkenti, hanem a levegőt keringeti a testünk körül. Ezáltal, valamint a bőrünkön át párolgó nedvesség hatására hűvös érzetünk támad.

 • A hordozható ventilátorok segítségével igen hatékonyan h üthetjük magunkat. Olyan típust vegyünk, amelynek változtatható a sebessége, és jobbra-balra forog a feje!
 • A helyiségek hűtésére érdemes mennyezetre szerelt ventilátort használni. A ventilátor a csillár, illetve a lámpa felett legyen (a villódzó hatás elkerülése érdekében), legalább 2,1 méterre a padlótól!
 • Négy döntött vagy kanálszerű lapáttal felszerelt ventilátort válasszunk, mivel ezek keringetik a legjobban a levegőt. Az erősebb motorú ventilátorok ugyan drágábbak, ám csendesebben működnek, és tovább tartanak. Ha ellentétes irányú forgásra is képesek, akkor télen a meleg levegő lefelé nyomására is felhasználhatók.

Pro-kontra: A légkondícionáló használata

A légkondicionáló berendezések igen hatékonyan csökkentik a levegő hőmérsékletét és páratartalmát. Az utóbbi években egyre hatékonyabb és olcsóbb modellek jelentek meg, köztük kisméretű, fordított ciklusú készülékek is, amelyek hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmasak. Ugyanakkor a légkondicionálók továbbra is a legmagasabb árú és üzemi költségű hűtőberendezések: egy közepes méretű készülék óránként harmincszor annyi áramot fogyaszt, mint egy mennyezeti ventilátor. Ráadásul energiahatékonyság szempontjából is kedvezőtlenek a tulajdonságaik. Nagy áramfogyasztásuk miatt jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt juttatnak a légkörbe.

Párologtató hűtőberendezések

Ezek a készülékek vízzel nedvesített szűrőn szívják át a levegőt, így lehűtik azt, majd szétfújják a lakásban. Hordozható, beépített vagy léghűtéses rendszerként is kaphatók, meglehetősen olcsók, és viszonylag kevés energiát fogyasztanak, ugyanakkor gyakran zajosak és sok vizet használnak el.

Vegyük figyelembe a helyi klímát! A párologtató hűtők hatékonyabbak az olyan környezetben, ahol a levegő átlagos páratartalma alacsony. I A 25 négyzetméter alatti szobákba a hordozható típus is megfelel. Beépített készülékkel akár egy 50 négyzetméteres helyiség is hűthető, de költségei ötször nagyobbak.

 • Olyan hordozható készüléket válasszunk, amelynek vannak légterelő lemezei, változtatható a teljesítménye, és amelyet vízszintmérővel is elláttak – így ellenőrizhetjük és növelhetjük a rendszer hatékonyságát.
 • Amikor a berendezés működik, tartsuk nyitva az ajtókat és az ablakokat, hogy a párás levegő távozhasson a lakásból!
 • A készüléket a lakás azon oldalán helyezzük el, ahonnan az uralkodó meleg szelek fújnak! Itt csukjuk be az ablakokat, hogy útját álljuk a melegnek, míg a másik oldal ablakait ki¬nyitva engedjük ki a nedves levegőt!
 • Ha nagyon párás az idő, szüneteltessük a készülék vízellátását, és csak a ventilátort használjuk!

Légkondícionálók

A split klíma, amely csövekkel összekapcsolt bel- és kültéri egységekből áll, általában olcsóbb az egyetlen egységből álló, ablakra vagy falra szerelt légkondicionálóknál.

A szellőzőjáratokon keresztül működő rendszerek használják a legtöbb energiát, s a telepítésük és a fenntartásuk is ezeknek a legdrágább.

Egyszerű szabályként kimondható, hogy a lakószobákban négyzetméterenként 100-140 watt (0,1 -0,14 kW), a hálószobákban pedig négyzetméterenként 80-100 watt (0,08-0,1 kW) teljesítményű berendezésre van szükség, az éghajlattól és a ház kialakításától függően.

 • Magas energiatakarékossági besorolású készüléket vegyünk! A többletkiadás hamar megtérül. Eggyel jobb energiaosztály évente 10 százalék fogyasztáscsökkenést jelenthet.
 • Ha szellőzőjáraton át működő rendszert veszünk, olyat válasszunk, amely zónásítható, azaz a hűtés külön ki- és bekapcsolható a ház egyes részein, így az energiafelhasználás és az üzemi költségek is kisebbek.
 • Olyan légkondicionálót vásároljunk, amelynek programozható időzítője és termosztátja van, beállítható „gazdaságos” üzemmódra, és amelyen a kifújt levegőnek az iránya és a sebessége változtatható!
 • A készüléket a közvetlen napfénytől védve helyezzük el, s ne tegyünk elé bútort vagy függönyt!
 • A maximális hatékonyság érdekében tartsuk csukva a szoba ablakait, ajtóit, amíg a berendezés működik!
 • Ne állítsuk a termosztátot túl alacsony értékre (26-27 °C elég), s ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk ki!
 • Rendszeresen tisztítsuk a szűrőket, a tekercseket és ventilátorokat!