Otthon

Energiatakarékos lámpaválasztás

A világítás a háztartási energiaköltségek 5 százalékát is kiteheti, ám e téren sokat spórolhatunk – megfelelő megoldásokkal akár felére is csökkenthetjük a fogyasztást. Először is nyissuk meg otthonunkat a természet ingyenes és igen hatékony fényforrása, a Nap előtt! A következő lépést az energiatakarékos és hosszú élettartamú világítóeszközök használata jelenti.

Természetes világítás

A természetes fény maximális kihasználásával jelentősen csökkennek a világítási költségek, melegebbé tesszük otthonunkat, ráadásul kevesebb esélyt adunk a kórokozóknak és a poratkáknak.

  • A belső falakat fessük világos színűre, a sötét helyiségekben tükrök segítségével verjük vissza a fényt! I Derült időben (ha nincs túl meleg) húzzuk szét a függönyöket, hogy minél több fény jusson be!
  • Ha a lakásunk sötét, érdemes nagyobb ablakokat vagy akár kétszárnyú üvegezett ajtót beépíteni a déli oldalra. Az ablakoknak elsősorban a magasságát érdemes növelni, s nem a szélességét, mivel így több fényt bocsátanak be.
  • Az íróasztalt, a konyhai pultot vagy a mosogatót természetes fény-források közelében helyezzük el!
  • A sötét zugokba, ablaktalan szobákba érdemes tetőablakot beépíteni. Ezeket éjszakára takarjuk be, nyáron pedig délben függönyözzük le!
  • A tetőablak olcsó és hatékony alternatívája a „napcső” (lásd a fenti képet). Az eszköz összegyűjti a természetes fényt, majd egy diffúzoron keresztül szétszórja a lenti helyiségben. Fénye egy 100 wattos izzólámpáénak felel meg. A napcsövön kevesebb hő áramlik át, mint a tetőablakon, s egybeépíthető szellőzőventilátorral, éjszakai lámpával is.

Milyen lámpát válasszunk?

A világításnál esztétikai szempontokat is figyelembe kell venni, de éppen ilyen fontos, hogy minden helyre a legalkalmasabb világító-eszközt válasszuk. A megfelelő és hatékony világítás nem csupán a kényelemérzetet fokozza, hanem segít az energiatakarékosságban, valamint hosszú távon a költségek csökkentésében is. Szerencsére ma már igen sokféle hatékony világítóeszköz közül választhatunk.

A hagyományos izzólámpa rossz hatásfokú: az energia java része hővé alakul át, nem pedig fénnyé. Olcsó, de rendszeresen cserélni kell.

Izzólámpát csak ott használjunk, ahol azonnal, de csak rövid időre van szükség fényre, pl. a kamrában. A munkafelületek vagy mondjuk a festmények megvilágítására érdemes a természetes fényhez hasonló színű halogénizzót használni. Viszonylag drága, ám akár kétszer tovább is tart a hagyományos izzólámpánál.

Gondoljuk meg, mielőtt mennyezeti halogénvilágítást szerelnénk fel. Ezek a fényforrások éles szélű fényfoltokban világítanak ahelyett, hogy szórt fényt adnának. így akár hat darabra is szükség lehet ahhoz, hogy ugyanakkora területet világítsunk be, mint egyetlen villanykörtével.

Ne feledjük, hogy a kis feszültségen üzemelő halogénlámpákhoz transzformátor kell (például a spot-lámpák transzformátorait a mennyezet felett, üregekben kell elhelyezni!

Ha lakásunk mennyezete betonból készült, a halogénlámpák közül csak a 230 voltos típusokat használhatjuk. Ezek nem igényelnek transzformátort, viszont drágábbak.

Jó tudni: A lámpaburákat és fényvisszaverő elemeket: a por akár felére csökkentheti hatékonyságukat.

Takarékos csövek

A fénycsövek azonos fénykibocsátás mellett nagyjából negyedannyi áramot fogyasztanak, mint az izzólámpák, és élettartamuk akár tizenötször hosszabb is lehet. Kétféle változatban kaphatók: egyrészt hagyományos „hosszú” fénycsőként, amely speciális szerelvényt igényel, másrészt a hagyományos foglalatba csavarható kompakt fénycsőként. Sokféleségük révén szinte minden célra találhatunk köztük megfelelőt.

Fénycsövet ott használjunk, ahol tartós megvilágításra van szükségünk – pl. konyhában, nappaliban!

Ha legközelebb kiég egy izzó, próbáljuk kompakt fénycsővel helyettesíteni! Fokozatosan cseréljük le a többit is!

Célszerű a gyártó által ajánlottnál valamivel nagyobb teljesítményű kompakt fénycsövet vásárolni, mivel ezek fényereje idővel gyengül.

Világítsunk ésszerűen!

Mindenhol a számunkra még elfogadható legalacsonyabb teljesítményű fényforrást használjunk! A nagyobb teljesítmény nagyobb fogyasztást jelent.

Soha ne feledjük el lekapcsolni a lámpát, amikor kimegyünk egy helyiségből! Ez még a fénycsőre is igaz, bár ez utóbbi élettartamát a gyakori ki-be kapcsolgatás megrövidítheti, i A helyiségek általános megvilágításához kis teljesítményű fényforrást használjunk, s az erősebb fényűeket ott helyezzük el, ahol finomabb munkát kell végeznünk!

  • Kerüljük a több fényforrásos lámpát – hat 25 wattos izzó ad ugyanannyi fényt, mint egy 100 wattos!
  • Ne szereljünk fel olyan lámpatestet, amely elfogja a fény útját! Egyes lámpatestek akár a fény 50 százalékát is elnyelhetik.
  • A kültéri lámpák szabályozásához használjunk időzítőkapcsolót, illetve fény- vagy mozgásérzékelőt!
  • A faliszekrénybe építsünk be kontaktkapcsolót, hogy a lámpa a szekrény kinyitásakor gyulladjon fel, és az ajtó becsukásakor aludjon el.
  • Az energiafogyasztás fényerő-szabályozó kapcsolóval is csökkenthető. Bármely izzólámpához használható, bár kisfeszültségű halogénizzó esetén transzformátorra van szükség. Fénycsővel sajnos nem működik. Ha gyengébb fényerőt állítunk be, cseréljük az izzót kisebb teljesítményűre!

Biztos tipp

A 100 wattos izzólámpákat fokozatosan*^ cseréljük le 23-25 wattos kompakt fénycsövekre. Ezek akár tízszer annyi ideig is kitartanak, és az áruk általában másfél év alatt – teljes élettartamukra számítva még legalább kétszer – megtérülhet.

Jó ötlet!

A napelemes kerti lámpák ideális megoldást kínálnak a kerti ösvények és kocsibejárók éjszakai megvilágítására,mivel ide gyakran nehézkes lenne vezetékes áramot vezetni. Üzemeltetésük egy fillérbe sem kerül, hiszen nappal a napelem segítségével feltöltik akkumulátorukat, amely aztán éjjel energiát ad a világításhoz.