Otthon

Hogyan válasszunk vízmelegítőt amely energiatakarékos

Egy átlagos háztartásban a fűtés után a víz melegítésére fordítjuk a legtöbb energiát. így e téren szintén sok megtakarításra van lehetőség. A vízfogyasztás csökkentése és a rendszer beállításainak megváltoztatása is segíthet, de hosszú távon egy új, energiatakarékos bojler felszerelésétől várhatjuk a legnagyobb nyereséget.

Melegítsünk olcsóbban!

Gondolkozzunk, mielőtt a melegvíz-csaphoz nyúlnánk! Lehet, hogy elég a hideg víz is – például az edények elöblítéséhez vagy a ruhák mosásához? Ezzel az egyszerű lépéssel akár 25%-kal is csökkenthetjük vízmelegítési költségeinket.

  • A vízhőfok legyen viszonylag alacsony, 60 °C körüli (de 55 °C felet¬ti, hogy a baktériumok elpusztuljanak). A forró víz energiapazarlás, ráadásul több hideg vizet kell hozzákevernünk, hogy elfogadható hő-mérsékletű legyen. Az alacsonyabb hőfok a véletlen forrázások kockázatát is csökkenti.
  • Javítsuk meg a csöpögő melegvíz-csapot, hiszen havonta tíz tele kádnyi meleg vizet veszíthetünk miatta.
  • Ne nyissuk meg a melegvíz-csapot gyakran, rövid időre! Próbáljunk egyszerre elvégezni több olyan tevékenységet, amelyhez meleg vízre van szükség! (gy kevesebb víz hűl ki a csövekben.
  • Ha rövidebb ideig zuhanyozunk, percenként akár 23 liter vizet is megtakaríthatunk.
  • Ügyeljünk a melegvíz-csövek és a bojler hatékony hőszigetelésére, főleg akkor, ha ezek a szabadban vannak! A vízmelegítésre használt energiának akár a fele is kárba veszhet a kihűlt víz újramelegítésével.
  • Szereljünk fel csapszellőzőket és áramlásszűkítőket, amelyek a nyomás csökkentése nélkül korlátozzák a kiáramló víz mennyiségét!
  • Víztakarékos zuhanyrózsa felszerelésével akár a felére is csökkenthetjük a melegvíz-fogyasztást.

Elektromos vízmelegítők

A hagyományos villanybojlerek és elektromos vízmelegítők olcsók és viszonylag könnyen felszerelhetők. Üzemeltetésük azonban drága, akár hatszor többe is kerülhet, mint egy napkollektoros rendszeré.

Vásárlási tippek

  • Döntés előtt ne csak a berendezés beszerzési árát vegyük figyelembe, hanem üzemeltetési költségeit és környezeti hatását is!
  • Hasonlítsuk össze az átfolyós, a vizet csak szükség szerint melegítő rendszert azokkal, amelyek egy tartálynyi vizet tartanak állandóan melegen! A gázfűtéses átfolyós rendszer gazdaságosabb, függetlenül attól, hogy gázzal vagy árammal tartják melegen.
  • Számítsuk ki, mekkora tartályra van szükségünk! A kicsiből hamar elfogy a meleg víz, míg a túl nagy tartállyal csak energiát pazarolunk.
Vízmelegítők
RendszerTelepítési költségÜzemi költségÜvegházhatású gázkibocsátás
Elektromos hőszivattyúMagasAlacsonyAlacsony
Elektromos, melegvíz-tárolósAlacsonyMagas, éjszakai áramon alacsonyMagas
Földgáz, melegvíz-tárolósAlacsonyAlacsonyAlacsony
Földgáz, átfolyóAlacsonyAlacsonyAlacsony
Napkollektor, elektromos rásegítésselMagasAlacsonyKözepes
Napkollektor, földgázzal együttMagasAlacsonyAlacsony

Biztos tipp

A gázrásegítéses napkollektor a legolcsóbban üzemelő és leginkább energiatakarékos vízmelegítő rendszer. Üzemi költsége akár 80%-kal is alacsonyabb lehet mint a hasonló kapacitású elektromos melegvíz-tárolós rendszeré, tehát a befektetés 5-10 év alatt megtérül.

Kétszer is gondoljuk meg, mielőtt hagyományos, elektromos vízmelegítőt vásárolnánk! A használata során keletkező üvegházhatású gázok mennyisége négyszerese lehet, mint ha a vizet földgázzal, elektromos hőszivattyúval vagy elektromos rásegítéses napkollektorral melegítenénk, a gázrásegítéses napkollektorral szemben pedig már tizenkétszeres lehet a hátrány.

Ha mégis az elektromos vízmelegítés mellett kell döntenünk, érdemes beszereznünk egy elektromos hőszivattyút. A berendezés a légköri hőt vonja ki és adja át a tartályban lévő víznek. Felszerelése ugyan drága, a használata azonban gazdaságos és környezetbarát, hiszen 70%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint a hagyományos villanybojler.

További megtakarítás érhető el azzal, ha a hőszivattyút megfelelő időzítő segítségével éjszakai áramról üzemeltetjük.

Gázüzemű vízmelegítők

A gázüzemű vízmelegítők, akár átfolyásos, akár tárolós rendszerűek, általában gazdaságosabbak és környezetkímélőbbek az elektromos változatoknál — bár nem megújuló forráson alapulnak.

Figyeljük az energiafogyasztást, és lehetőleg azt a rendszert válasszuk, amelyik hatékonyabb!

Ha átfolyásos rendszert választunk, kerüljük az őrlángos készülékeket, mivel ezek évente akár 300 kilogramm üvegházhatású gázt is kibocsáthatnak.

Napkollektorok

A napkollektor Magyarországon szinte mindenhol hatékony megoldást jelenthet, a háztartások melegvíz-igényének akár 80%-át is kielégítheti; a hiányt gázzal, villamos árammal vagy szilárd tüzelőanyaggal működő rásegítő rendszer pótolja. A rendszer fő elemei a háztetőre szerelt panelek.

Nézzünk utána, hogy a napkollektoros vízmelegítő rendszer telepítése esetén jogosulttá válunk-e állami hitelre, pénzvisszatérítésre!

Nézzünk utána, hogy meglévő melegvíz-tárolós gáz- vagy villany-bojlerünk nem alakítható-e át a napkollektor használatára! Korszerű rendszereknél ez már megoldható.

A napkollektort mindig napos, délre néző tetőfelületre szereljük, amely legfeljebb 20 fokkal tér el keletre vagy nyugatra; az a legjobb, ha a panelt reggel 8 órától délután 4 óráig állandóan süti a nap. A paneleket 15-50 fokos szögben döntve szereljük fel! Ha a tető dőlésszöge más, használjunk speciális tartókat.

Ügyeljünk rá, hogy a tető elbírja a napkollektorokat – némelyik típus ugyanis meglehetősen nehéz. « A melegvíz-tartályt a napkollektorhoz a lehető legközelebb helyezzük el, minimálisra csökkentve a hőveszteséget a csatlakozócsöveken!

A rásegítő termosztátját legfeljebb 60 °C-ra állítsuk, így kevesebb energia kell a napenergia kiegészítésére. ( Hatékonyan használjuk a napkollektort! A sok meleg vizet igénylő munkákat reggel végezzük, hogy később a nap felmelegíthesse a tartályba kerülő vizet, s ne a rásegítő rendszernek kelljen éjjel felfűtenie.