Színek a környezetünkben

A shaker színek alkalmazása

A korai shaker paletta alapját semleges fehé­rek és krémszínű tónusok, az egyszerű épüle­tek és bútorok természetes anyagának – fa, kő, bőr, vas és tégla – natúr színei jelentették. Idővel viszonylag élénkebb színeket is alkal­mazni kezdtek a festett fából készült kiegé­szítőkön, bútorokon és tárgyakon, például az egymásba illeszthető dobozokon. Ezek a szí­nek – többnyire a vörös, sárga, kék és zöld visszafogottabb, „szürkített” árnyalatai – az amerikai koloniális stílusú enteriőrökben gya­koriak, és mindig takaré­kosan használták őket: egy helyiségben ritka a kettőnél vagy háromnál több szín.

A lépcső színei kiemelik az elemek, kiegészítők formáit

Fent: A lépcső színei kiemelik az elemek, kiegészítők formáit. A háttérként szolgáló, fehérre meszelt falak előtt az ácsmunkák két, egymással harmonizáló tónust mutatnak: a növényi zöldet és a helyi keményfák sárgásbarna árnyalatait.

Shaker stílus

Fent: A shaker stílusra jellemző, hagyományos dekorációban egy alapszín két tónusát használták a különböző építészeti részletek finom kiemelésére. Itt a zöld igen halvány árnyalatára festették a famunkákat, a beépített bútorokat és a falakat is. A merészebb színkontrasztok csak a fiókgombokon és a fogason tűnnek fel: mindegyiket feketésbarnára festették, hátterük zöld.

A fa természetes erezete és változatossága

Fent: A fa természetes erezete és változatossága, valamint meleg sárgásbarna színei a shaker stílus legfon­tosabb összetevői. Ugyan­ilyen fontos a szerkezet, az egyszerű vonalvezetés és a célszerűség, ami itt is mindenekfelett áll.

A shaker stílus

Fent: A shaker stílus repro­dukálásakor engedményeket kell tenni a kényelem érde­kében, aminek természetesen nem volt helye az eredeti shaker otthonokban. Az összkép, a színek és formák még így is autentikusak.

A shaker stílus, ajtó

Fent: A shaker ajtó és tok festése valaha egyenletesen átlátszatlan volt: a csíkokat a fakuló pigment okozta, amely a fény hatására felbomlik. A hatás utánozható, ha a frissen felvitt festéket mázoljuk, száradás után pedig smirglivel átdörzsöljük.

A shaker stílus

Fent: A meszelt falak markáns kontrasztjai a kékre vagy okkersárgára festett nyílászáróknak. Ez a megoldás is a shaker architektúra egyenes vonalait emeli ki.

Néhol még a shakerek sem nélkülözhették a szép tárgyakat

Fent: Néhol még a shakerek sem nélkülözhették a szép tárgyakat, amikor egyszerűbbek is megtették volna. Az elegáns fecskefark illesztésű, egymásba rakható dobozok funkcionálisak ugyan, és az en escalier elrendezés vizuálisan azt idézi fel, hogy a shakerek lépcsőkön jutnak a mennybe, ám e dobozok esetében a shakerek kivételesen pusztán a díszítés kedvéért használták a kék, vörös, sárga és zöld festéket.