Színek a környezetünkben

A toszkán színek alkalmazása

A toszkán paletta fő színei a sárga okker, az égetett sziénabarna, az umbrabarna, a terrakotta és a rézvörös. A falakon ezeknek a föld­színeknek a visszafogott tónusait ritkábban homogén színfoltokként, gyakrabban – hagyományosan – víz alapú matt festésként használják, így ugyanis felületükön finom átmeneti árnyalatok keletkeznek. Jelen vannak a fényt visszatükröző, élénk felületként a bútorok fényezett natúr fáján (főleg gesztenye és dió), de a bútorszöveteken is.

A többi meleg szín főleg a kelmékre korlátozódik, például a vöröses pinkek, rozsdavörösek. A mennyezeteken gyakori fehér és a toscanai ková­csoltvas bútorok szürkés-feketéi mellett népszerűek a hidegebb, zöld és kék árnyalatok, a Toscanában őshonos növények színei. Jellegzetes példák a kakukkfű- és az olajzöld, az orgonalila és a levendulakék.

A dekoráció és a berendezés harmóniája

Fent: A dekoráció és a berendezés harmóniája – a toszkán stílus jellemzője – elsősorban a színeknek köszönhető. Itt a meleg, sárgaokker tónusok ismétlődnek a falakon, a képkereten, a mázas kancsón és az asztalon.

A lombok megszűrik a fényt

Fent: A lombok megszűrik a fényt, és így hűvösen tartják a kinti járófelületeket. Az árnyékok csökkentik a fehérre meszelt felületek fényvisszaverő képességét.

Minták

Fent: A toszkán házakban gyakori festett minták többsége egyszerű, ismétlődő mértani formákból áll. Különösen kedvelt a csíkos és cikcakkos, ezt látjuk ebben a fürdőszobában is. A minta a katonai zászlókra vezethető vissza, és hagyományosan kötődik Itáliának ehhez a tájegységéhez.

A toszkán házakat kívülről a helyi talaj és agyag földszínei uralják

Fent: A toszkán házakat kívülről a helyi talaj és agyag földszínei uralják. A melegebb árnyalatok a téglafalakon, a járólapokon és stukkózáson szerepelnek. Itt az ajtók, a spaletták és ablakkeretek halványkékjét a környéken gyakori levendula ihlette.

Az őshonos növények hűtik a toszkán enteriőr

Fent: Az őshonos növények hűtik a toszkán enteriőrt, illatuk és látványuk révén egyúttal kapcsolatot teremtenek a környezettel. Itt a hagyományos terrakotta burkolatú padlón, helyben készített cserepekbe ültetve sorakoznak.

A hagyományos toszkán házak rusztikus anyagaik dacára igazán ele­gánsak

Fent: A hagyományos toszkán házak rusztikus anyagaik dacára igazán ele­gánsak. A finoman kontrasztos színek itt a téglából rakott boltív, az ajtók és a felülvilágító kiemelését szolgálják, és arányos szimmetriájukat erősítik.

Tipikus toszkán színek

Fent: A tipikus toszkán színek, például az okkersárga (itt a falak) és a pink-vörös (a szék- és ágytakarók), melegséget árasztanak a vékony pamutfüggönyökön átszűrődő napfényben. A berendezés összetétele (kovácsoltvas asztal, bambuszszék, dióbetétes fejtámla) szintén a toszkán stílus sajátossága.

A toszkán díszítőpaletta egységét a falak és a bútorok színeinek harmóniája biztosítja

Fent: A toszkán díszítőpaletta egységét a falak és a bútorok színeinek harmóniája biztosítja. Az uralkodó színek – sárga és okker – ismétlődnek a falakon, a függönyökön, a párnákon, a bútorszöveten és az ágytakarón.