Szobafestés-tapétázás tudástár

Díszítő festékek

A diszperziós bevonatok, festékek térhódításával egyidejűleg a díszítési lehetősé­gek (hengerezés, vonalzás, plasztikázás) háttérbe szorultak, illetve az új lehetőségek megismerése lassan alakult ki. A gyártók, forgalmazók nem ismerték fel ennek fontos­ságát. Ezt pótolva, a teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni a „diszperziós kor­ban” használható díszítő jellegű bevonatokat illetve beltéri falfestékeket.

Mozaik festék

 • A hagyományos színfröccs bevonatnak megfelelő anyag szórható változata.
 • Az alap glettelt, diszperziós festékkel hengerelt vagy szórt felület legyen, hófe­hér vagy színes kivitelben.
 • A mozaik festék előkeverten kapható, így az alapszínek kombinációjával a fe­lületek díszítési lehetősége korlátlan.
 • Felhordása csak levegős pisztollyal 2,5 mm fúvókanyílással és 2 bár levegőnyo­mással az általános szórási paraméterekkel hordható fel. Az anyag szórhatóságát, hígítását vízzel lehet beállítani. Felhordási hőmérséklet 5-35 °C között aján­lott.
 • Az anyag 4 óra száradás után (porszáraz), teljes száradása 24 óra. Vizes dörzsö­lésnek 7-10 nap után ellenálló. Száradás után a felülethez nagyon jól tapad, ru­galmas szárazdörzsölés ellenállása 5000 ciklus.
 • Javasolt felhordási felületek: irodák, lépcsőház lábazatok, pillérek, oszlopok és nagy igénybevételnek kitett felületek.

Dekoratív máz:

 • Színezett áttetsző akril zselé, pasztaszerű anyag belső diszperziós felületen fel­használható, arany-, ezüst-, bronz és fehér színekben
 • Felhordási lehetőségei korlátlanok, ecsettel, szivaccsal, szivacshengerrel, mű­anyag spaklival, rozsdamentes glettvassal stb. A felületre felhordott anyagot a száradás folyamán is alakíthatjuk, új színt vihetünk fel, összedolgozhatjuk őket. A száradás után más szerszámmal új színnel újból átvonható, így a hatás teljesen újszerű lesz.
 • Az anyagok diszperziós színezővel még tovább színezhetőek.
 • Ha a felületet igen rusztikusán hordjuk fel a vastagabb filmréteg 24 óra alatt ke­ményedik át, de a felület ettől kezdődően rugalmas, kemény, mosható filmré­teget képez. Az arany, ezüst, bronz, mint igen jó díszítő anyag ajánlott szórakozóhelyek, színházak, díszletek, pillérek, oszlopok, csillárok környezetének be­vonására. Alkalmas antikolásra és minden olyan tagolt felületre, amelynek be­vonása nehézkes, de szivaccsal, tuffolással megoldható.

Dekoratív glett (kenhető márvány)

 • Glettanyag, amely beltéri felületek dekoratív képzésére alkalmas, főleg üzlet­helyiségekben, bankokban, színházakban, szállodákban, ékszerüzletekben pil­lérek, oszlopok, csillárok, falilámpák környezetének díszítésére.
 • A glettelhető márvány alapfelületének minden esetben igen sík, sima, kemény felületnek kell lennie. Ha a felület szívó felület akkor diszperziós mélyalapozó­val impregrálni kell, hiszen a felhordandó márványréteg rendje, felhordási és felületképzési folyamata csak igen kemény és rugalmas alapokon végezhető el.A kenhető márvány glettanyagot színesre keverve illetve fehér színben kaphat­juk meg. A meglévő színek és a fehér anyag is kötőanyaggal ellátott diszperziós színezővel tovább színezhetők, illetve a kész színek egymással is keverhetők, színezhetők.
 • A glettanyag felhordása, képzése csak rozsdamentes glettvas, spakli alkalma­zásával végezhető el. A márványglett felhordása és annak mintázata a felületen hagyott vastagabb-vékonyabb filmréteg és a tudatosan otthagyott élek (kantnik) összessége adja. A felület finomságát, simaságát a félnyers állapotban spaklival végzett simítási művelet és megszáradt állapotban körkörös vasalás­sal végzett művelet adja meg. A márvány természetes hatását még fokozhatjuk, ha ugyanezzel a technikával és műveleti sorrenddel több színnel a felhordást megismételjük. Ez általában három színtónust jelent. A végleges felület kialakítását a körkörös vasalás adja meg, így a felület igen sima és fényes lesz. Ha a márványfelületet vizesblokkban képezzük, úgy lehetőségünk van a már telje­sen kész felületet az anyag saját filmképző emulziójával – puha ruhával – átvon­ni, és száradás után puha, száraz ruhával vagy spaklival újra felfényezni. Ez a felület így vízpergető hatású lesz, a páradiffúziós képességét pedig továbbra is megőrzi.
 • A glettelhető márvány minden felhordási fázisban könnyen kezelhető, hiszen a vízzel való hígíthatósága a felületi felhordás után is a felhordó szakember ügyes­sége és színérzéke szerint tökéletesíthető. A felhordási fázisban igen fontos a tudatosan kialakított, otthagyott élek (kantnik) szerepe hiszen ezek adják a tu­datos törésvonalakat, ami a márványképzés legfontosabb eleme. A glettelhető márvány felhordási hőmérséklete megegyezik a diszperziós belső falfestékkel.

Beltéri díszítő festési eljárások>>