Falfesték

Beltéri falfesték választás, lépésről, lépésre [Szakértő TIPP]

A lakásfelújítás egyik legfontosabb része a falak festése. Ezzel nem csak a lakásunk állagjavítását végezzük el, de saját komfortézetünk érdekében is sokat teszünk. A festésre néhány évente sor kell, hogy kerüljön. Biztosan mindenkinek ismerős a bútorok eltologatásával és letakargatásával együttjáró munka, aminek igazán akkor van értelme, ha minőségi festéket választunk hozzá.

Sokan mennek el festéket választani azzal a hittel, hogy az egyes típusok között semmiféle különbség nincs. De vajon tényleg így van?

Ezt vedd figyelembe, mikor festéket választasz!

A szín mellett fontos végiggondolni egészségi és higiéniai szempontokat is a festékválasztásnál. Hiszen jó, ha tudjuk, hogy sok festék árt az egészségünknek! Olyan anyagokat párologtat ki magából a falra felkenve, melyek komoly egészségi problémákat okozhatnak. Még hónapokkal a falak lefestése után is kerülgetnek a kipárolgás során káros összetevők a lakás levegőjébe, oda, ahol a mindennapjainkat éljük.

Veszélyes olcsó festékek

A festékből kipárolgó anyagok allergiát és asztmát is okozhatnak. A hazánkban is forgalomban lévő festékek egy jelentős részéről elmondható, hogy olyan összetevőkkel készülnek, melyek veszélyesek egészségünkre nézve. Sokszor erről semmilyen információt nem találunk a festék csomagolásán.

Ezek többnyire az olcsón megvásárolható festékek, melyeknél a gyártó egy könnyen kenhető terméket állít elő a lehető legalacsonyabb áron, káros anyagok felhasználásával. A választásnál nem árt ezt is figyelembe venni!

Milyen színt válassz?

Mindez attól függ, hogy milyen hatás elérésére törekszel – de ebben a cikkünkben konkrét javaslatokat is találhatsz..

Ha a helyiséget szeretnéd optikailag nagyobbnak láttatni, a színekkel való játék megkönnyíti a dolgodat!

A világos színű falak visszatükrözik a fény egy részét, így nagyítják a teret. Kis helyiségekbe, kis méretű lakásokba mindenképp ilyen világos árnyalatot válassz a falakra! A fehéren túl a kék, a zöld, a narancs világosabb tónusai is alkalmasak erre a célra.

Ezzel szemben a sötét színek elnyelik a fény egy részét, ezzel összenyomják a teret. Ezeket a színeket mégis bátran használhatod, ha a helyiség alapvetően világos, sok természetes fényt kap.

A meleg sárgás, narancsos tónusok javítják a kedélyállapotot, fokozzák az otthonosság érzetét, ezért is kedvelt színárnyalatok a falfestékek között.

Kicsi szobáknál kombinálhatod is a színeket, pl. melegebb árnyalatok mellett egy-egy falon vagy falrészen használhatsz sötétebb színt is.

A színek mellett érdemes nagy méretű tükröket is alkalmazni, hiszen ezek is nagyobbnak láttatják a teret.

Hogy ne érhessen csalódás

Amikor egy apró színminta alapján elképzelsz egy bizonyos árnyalatot a falra, szeretnéd pontosan azt viszontlátni festés után. Ez azonban néha nem így történik. Sokakkal megesett már, hogy egy adott szín kikeverése és felhordása után a falak egészen más tónust kaptak, mint ami az eredeti elképzelés volt.

Erre is van megoldás!

A Németországban gyártott Protektor hőszigetelő festékrendszer előnyeit neked is érdemes megismerned, ha éppen festést tervezel!

Miért jó választás a Protektor beltéri hőszigetelő bevonat?

  1. Valószínűleg neked is gondot okoznak a falakon és a mennyezeten éktelenkedő repedések. Ha ezeket szeretnéd eltüntetni, és megelőzni az újbóli megjelenésüket, a Protektorral mindezt elérheted. A tartó elemek természetes mozgásához a Protektor képes alkalmazkodni rugalmas anyagával. Ezért nem fog lepattogni és alatta a felület ezért nem lesz repedezett akár éveken át sem. Nagy szakítószilárdsága miatt csökkenti a repedések esélyét, a kisebb hajszálrepedéseket pedig kitölti.
  2. A Protektor hőszigetelő festék VOC mentes, azaz nem tartalmaz káros anyagokat. Ha számodra fontos, hogy lakásod levegője ne legyen szennyezett és ne veszélyeztesse saját és családod egészségét, szintén ez a festék az ideális számodra. Hogy a Protektor Németországban ennyire népszerűvé tudott válni, abban nem kis szerepe van annak, hogy egészségkárosító anyagok nélkül készül.
  3. Mikrobiológiai vizsgálatok igazolják, hogy a Protektor képes csökkenteni a penészedést. Ennek pedig nem csak esztétikai szempontból van fontos szerepe – a penész csúnya fekete foltokat hagy a falon -, de egészségünk érdekében is muszáj odafigyelni rá.

A gyártónak kifejezetten célja volt, hogy a festék képes legyen szembeszállni a penésszel. A bizonyítékok pedig azt mutatják, hogy ezt sikerült is elérni. A Protektor beltéri falfestékkel a penészedés mértéke nagyban csökkenthető és megelőzhető, hogy a penész újból megjelenjen.

Az egyik vásárló Protektorral festette ki az egyik szobát, a megmaradt festéket pedig felhasználta egy másik helyiségben. A festés után 1 évvel azt vette észre, hogy a Protektorral lefestett falakon sehol sem volt jele a penésznek, míg a le nem kezelt részeken láthatók voltak a penészre utaló fekete foltok.

A fentebb említett előnyeivel a Protektor már valószínűleg minden lakásfelújítót meggyőzött arról, hogy nem sok festék van a piacon, amelyik felveheti vele a versenyt. De van még egy előnye, ami miatt még inkább érdemes kipróbálni!

A Protektor hőszigetelő festékkel a fűtési költségek is csökkenthetők! Fesd ki vele a lakást, hogy meggátold a penészedést, eltüntesd a repedéseket, szép és tartós színt adj a falaknak, ráadásként pedig még azt is észre fogod venni, hogy kevesebbet kell fűtésre költened! De hogyan lehetséges ez?

Természetes, hogy nehezen hihető, hogy egy festék hőszigetelő képesség tekintetében képes versenyre kelni a vastag szigetelőanyagokkal (polisztirol, kőzetgyapot). Ezeknek a hagyományos anyagoknak az alkalmazása összetett felújítási munka és rengeteg pénz. A Protektor azonban olyan energetikai tulajdonságokkal rendelkezik, melyek egészen más elven működnek. Ez a beltéri falfesték apró kerámiagömböket tartalmaz, melyek buborékszerkezetet hoznak létre, és igen kedvező hőtechnikai tulajdonságokat adnak a terméknek. A kerámiagömbök által a festék visszaveri a hőt, azaz nem engedi a meleget kiszökni a szobából. Mégsem kelt vakítóan fényes hatást, hiszen a szem számára nem látható hullámhosszú hősugárzást veri vissza. Éppen ezért nem látszódnak fényesnek a Protektorral festett falak.

Akár lejjebb is veheted a fűtést!

Vásárlói tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Protektorral való festés után a helyiség kevésbé igényli a ráfűtést a nagyon hideg téli napokon és éjszakákon. Az egyre növekvő energiaárak mellett érthető módon a Protektor népszerűsége egyre nő.

“A lakás egyik szobáját Protektorral festettük ki. Ezt követően már az első télen észrevettük, hogy ebben a szobában 3-4 fokkal melegebb van, mint a többiben. Ez volt az első tél, hogy a kisfiam nem fázott fel a lábán keresztül.”

Győri János vásárló véleménye, Esztergom

Olyan festéket keresel, amivel időtálló eredményt érsz el, amivel könnyű dolgozni és még a fűtési költségeid is csökkenthetők? Mérd le pontosan azt a felületet, amit festeni szeretnél és mi pontos árat küldünk, hogy előre tudj kalkulálni! Azt azonban érdemes tudni, hogy ha te kizárólag alacsony ár alapján válogatsz a festékek között, a Protektor valószínűleg nem neked való. Ugyanakkor, ha kiváló minőségű és VOC-mentes terméket keresel, amivel időtállóan festheted le a falakat, a Protektor nem fog csalódást okozni.

Protektorral saját kezűleg is kifestheted a lakást!

Mivel igen könnyen felvihető és speciális eszközt sem igényel, a Protektor festékkel nyugodtan dolgozhatsz saját kezűleg is!

Tanácsok az anyagmennyiség kiszámításához>>