Teendők vészhelyzet esetén

Betört ablakok és ajtók javítása, teendők betörés után

A baj nem jár egyedül, tartja a mondás. Ha a betörők kirabolják a lakást, többnyire az ajtókat, ablakokat is tönkreteszik, ha zárva találták őket, amikor behatoltak. Így otthonunk védtelenné válik. Kezdetben kénytelenek leszünk átmeneti megoldásokkal beérni, melyek ideiglenesen biztonságossá tehetik a sérült nyílászárókat, de a szakszerű javíttatás nem tűr halasztást!

HelyzetképBetört ablakok, ajtók

 • Ha látjuk, hogy betörtek, legyünk nagyon óvato­sak, mert a tettes még bent lehet a lakásban!
 • Riasszuk a rendőrséget! A 107-es és a 112-es számot ingyenesen hívhatjuk. Akkor is tárcsázha­tunk, ha nincs pénz a telefonkártyánkon.
 • Addig is biztonságossá kell tenni a betört bejá­rati ajtót, amíg nem tudjuk kijavítani, kicserélni. A sérülés jellegétől függően hívjunk lakatost vagy asztalost. Szerencse a szerencsétlenségben, ha a tolvaj „szakszerűen”, azaz kulccsal vagy álkulccsal hatolt be, mert így nem rongálta meg az aj­tót, vagy csak kismértékben tett kárt benne. Ezt esetleg házilag is ki tudjuk javítani. A zárbetétet viszont azonnal cseréljük le!
 • A betört ablakot az üveg pótlásáig be kell fedni. Az újraüvegezést bízzuk szakemberre, különösen akkor, ha bonyolult szerkezetű ablakról van szó.
Egyéb veszély A törött üveg és a szilánkos fa sérülést okozhat. Viseljünk vastag munkakesztyűt, védőszemüveget, amikor a betört nyílászáróból kiszedjük az üvegszilánkokat.

Teendők

Ha betörték az ajtót

 1. Hárítsuk el a kárt! Ha az ajtót erővel törték be, jó esély van rá, hogy megrongálódott az ajtótok is. Ilyen­kor a zár már nem sokat ér. Hívjuk ki az asztalost vagy valamelyik biztonságtechnikai cég emberét, aki a javí­tást szakszerűen elvégzi. Az erősen sérült tokot, ajtót alighanem cserélni kell.
 2. Alkalmazzunk ideiglenes megoldásokat! A levélbedobó nyílással ellátott, befelé nyíló bejárati ajtót könnyedén kitámaszthatjuk faékkel, amennyiben a padló fából van. Ha nincs levélnyílás, vagy a padló nem fa, szereljünk föl egy-két ideiglenes reteszt. Ez a módszer befelé és kifelé nyíló ajtó esetén is beválik.

Ha nem ajtóstul rontottak a házba

Ha az ajtón levélnyílás van, és előtte fapadló húzódik, ez a teendő: Betört ablakok, ajtók

A szükséges kellékek: szerezzünk be egy százhúsz centiméter hosszú, tíz centiméter széles, öt centiméter vastag erős lécet és egy ugyanilyen széles és vastag, harminc centiméter hosszú fadarabot. Utóbbit csavaroz­zuk vagy szögeljük a padlóhoz az ajtó elé.

Ékeljük ki az ajtót! A léc egyik végét támasszuk a padlóra szögelt fadarabnak, a másikat rögzít­sük a levélnyílásba.

Egyéb veszély Ha egy kulcsot nehéz elfordítani, cseréljük ki (vagy a kulcsot, vagy a zárat), mielőtt teljesen elvásik, és nem tudunk vele bejutni. Amennyiben lakáskulcsunkat elveszítettük vagy el­lopták, és fennáll a veszélye, hogy azonosítják a címün­ket, haladéktalanul cseréltessünk zárat!

Ha betörték az ablakot

 1. Távolítsuk el az üvegszilánkokat! A keret mindkét oldalára terítsünk fóliát, hogy felfogja a kirepülő szilánko­kat. Ezután kalapáccsal verjük ki a keretből a benne maradt üveget. A művelethez húzzunk munka­kesztyűt és védőszemüveget, vagy hívjunk üvegest!Betört ablakok, ajtók
 2. Fedjük be ideiglenesen az ablakot! Ragasszunk a keretre vastag, kültéri PVC-fóliát, hogy ne ázzon be a lakás, és ne legyen huzat. Ha az ablak fából van, biz­tonságosabb a fóliát lécek­kel felszögelni. A fa­ablakot furnérlemezzel vagy OSB-lappal is befedhetjük: vágjuk méretre, és csava­rokkal vagy szögekkel rög­zítsük a kerethez.
 3. Javítsuk meg az ablakot! Az egyszerű szerkezetű faablak javítása (ha a keret nem sérült) házilag is elvégezhető: csupán egy méretre vágott táblaüveg és némi gitt kell hozzá. Bonyolultabb szerkezetű ablak­hoz hívjunk szakembert. Ugyancsak elkel a segítség, ha a keret is megrongálódott.

Hogyan tovább?

 • Betörés esetén okvetlenül hívjuk ki a rendőrséget. A biztosító akkor fizet, ha hivatalos jegyzőkönyvet vet­tek fel, és megindították a büntetőeljárást. A helyszí­nelők távozása után mérjük föl, mennyi kárunk keletke­zett, és hogyan tehetnénk biztonságosabbá a lakást.
 • Lehetséges, hogy a betörő megtalálta és magával vit­te a lakás pótkulcsait, ezért ajánlatos zárat cseréltetni. Lehet, hogy érdemes más fajtát választani.
 • Ragadjuk meg az alkalmat, és gondoljuk át, mennyi­re biztonságos az otthonunk. Talán nem ártana új, korszerűbb zárakat (pl. hevederzárat) vagy leemelés­gátló biztonsági zsanért felszereltetni, bevasaltatni az ajtót és a tokot, esetleg rácsot felrakatni. Feltétlenül vegyük igénybe biztonságtechnikai szakértő segítségét. A csere költséges lehet ugyan, de hosszú távon kifizetődik. Az ablakok sima táblaüvegét cseréltessük edzett vagy laminált securitüvegre, amelyet sokkal ne­hezebb betörni.

Kizárva

Csak egy pillanatra léptünk ki a ház elé, hogy bevigyük a postát, s az ajtót bevágta a huzat Kulcsot nem hoztunk magunkkal A véletlenül becsapódó ajtó akár veszélyes is lehet.

Teendők

 1. Kerítsünk pótkulcsot! Ha van valakinél pótkulcs, kerítsük elő. Az is megeshet, hogy van ugyan nálunk kulcs, de nem nyitja a zárat. A pótkulcs segítségével ekkor is megállapíthatjuk, hogy a kulcs vagy a zár romlott-e el.
 2. Mérlegeljük, hogy juthatunk be! Nézzünk körül, hátha van olyan ablak vagy ajtó, amin bemehetünk. Ne te­gyünk kárt a nyílászáróban vagy magunkban!
 3. Hívjunk segítséget! Ha nincs pótkulcs és máshogy se tudunk bejutni, hívjunk lakatost, aki szakszerűen feltöri vagy megfúrja a zárat. Amennyiben biztonsági zárunk van, forduljunk a beszerelő céghez, mely az egyedi kód ismeretében pótkulcsot hoz. Mindez persze pénzbe kerül, főleg soron kívüli, sürgősségi hívás ese­tén, pláne, ha zárat is kell cserélni. Vészhelyzetben a tűzoltókat is riaszthatjuk.

Legközelebb

Sok bosszúságtól és felesleges kiadástól kímélhetjük meg magunkat, ha pótkulcsot adunk valakinek, akiben megbízunk.

Vigyázz! Sose hagyjunk pótkulcsot lábtörlő vagy kerti kőlap alatt, virágcserépben, a villanyóra dobozában, a posta­ládában stb. A betörő első dolga az lesz, hogy ezeket ellenőrizze!