Teendők vészhelyzet esetén

Elöntött pince, csőtörés esetén mi a teendő?

Ha a pincében vagy az alagsorban áll a víz, és nem tud elfolyni, tönkretesz mindent, amit odalent tartunk – ráadásul kellemetlen bűzt is áraszt. A kockázatot többféle módon is csökkenthetjük, ám a súlyosabb esetekkel nehezebb megbirkózni. Ha nem találunk megoldást, ebben az esetben is célszerű szakembert hívni.

Teendők

Ha csőtörés van

  1. Zárjuk el a vizet! Ha a pincébe egy repedt csőből ömlik be a víz, zárjuk el a főcsapot!
  2. Fogjuk fel a vizet! Amennyiben tudunk, tegyünk vöd­röt a repedés alá, hogy abba folyjon! Készítsünk elő több edényt, mert a víz elzárása után is eltarthat még egy jó darabig, mire a cső teljesen kiürül!
  3. Védjük értékeinket! A lehető leggyorsabban hordjunk ki minden olyan holmit a pincéből, aminek árthat a víz! Hívjunk vízvezeték szerelőt, aki kijavítja a csövet!
  4. Szivattyúzzunk! Ha óriási mennyiségű víz gyűlt össze a pincében, hívjuk ki a tűzoltókat. Ez általában akkor fordul elő, ha a víz kívülről ömlik be. Amennyi­ben nem ilyen nagy a baj, szerezzünk be búvárszivattyút, mellyel csaknem teljesen szárazra szivattyúzhat­juk a pincét. A maradékot vizes porszívóval is felszippanthatjuk.

Ha kívülről jön a víz

  1. Használjunk homokzsákokat! Ha túl sok eső esett, úrad egy közeli folyó, patak, vagy csőtörés van az ut­cán, otthonunk is veszélybe kerülhet. Homokzsákokkal megakadályozhatjuk, hogy az ajtók alatt befolyjon a víz, ám ez csak ideig-óráig jelent védelmet.
  2. Mentsük értékeinket! Kisebb árvizek vagy utcai csőtörés esetén általában van idő arra, hogy legalább a legféltettebb holmijainkat kihozzuk a pincéből.
  3. Hívjuk a tűzoltókat! Ha a pincében magasan áll a víz, hívjuk a tűzoltókat. Érdemes tudni, hogy a tűzoltóság vízeltávolításra rendszeresített szivattyúi nem tudják a sík padlóról az összes vizet kiszivattyúzni, igya pincében nagyjából húsz centiméternyi marad. Ezért célszerű – már építéskor vagy akár később – a pince vagy az alagsor legmélyebb, lehetőleg valame­lyik nyílászáróhoz közeli pontján ún. Összefolyó, vízgyűjtő üreget (zsombot) kialakítani. Ebbe a tűzoltók be tudják dugni a szívótömlő végén lévő szűrőkosarat, így a teljes vízmennyiséget kiszivattyúzhatják.

Jobb félni

Elöntött pince

  • Nagy mennyiségű víz többnyire kívülről ömlik a pincébe. Ha felhőszakadás van, vagy a közel­ben eltörik egy nyomócső, a víz könnyen elöntheti a pincét.
  • Manapság egyre többet hallani árvizekről és árvizek okozta károkról. Amennyiben olyan helyen élünk, ahol gyakoriak az áradások, feltétlenül kössünk lakásbiztosítást, mely fedezetet nyújt arra az esetre, ha otthonunk víz alá kerül.
  • A pince falán vagy padlóján keresztül is szivá­roghat víz. Ennek megelőzése érdekében a falakat és a padlót kezeljük vízzáró anyaggal. Ez meglehetősen drága, de ha a pincében sok mindent vagy nagy értékeket tárolunk, minden­képpen megéri.