Biztonságos otthon

A virtuális valóság és az ingatlanpiac

Napjainkban folyamatosan jelennek meg olyan új technológiák a piacon, amelyek alapjaiban változtatják meg a különböző iparágak arculatát. Az ingatlanpiacon a legújabb technológiai fejlesztések a virtuális túrák és a virtuális valóság (vagy VR).  Ma már egyetlen magára valamit is adó ingatlanközvetítő sem  engedheti meg magának, hogy virtuális túrák nélkül működjön, mivel ezek segítik az ügyfeleket a leghatékonyabban a keresési folyamat során. Ezenkívül a VR lehetővé teszi a ház megtekintését anélkül, hogy fizikailag ott kellene lennünk, csökkentve ezzel a utazási költségeket, és az eltöltött időnket is. Tehát az ingatlan eladás során ez a technológia lesz az új sztenderd.

Lássuk a számokat

  • A lakásvásárlók 95% -a az internetet használja ingatlanok keresésére
  • Az emberek 51% -a olyan házat vásárol, amelyet online talált, így a virtuális túrák hozzáadása a hirdetésekhez nyilvánvaló következő lépésnek tűnik
  • Az milleniálisok 71% -a pozitívan viszonyul a VR használatához, ami nem meglepő, mivel ez a generáció gyorsan alkalmazkodik az új technológiákhoz.
  • A legtöbb vásárló átlagosan 7-9 ingatlant látogat meg, mielőtt döntene. A 3D ingatlan megoldások tehát nagyban csökkenthetik az elvesztegetett időt a nem megfelelő ingatlanok megtekintésére.
  • A lakásvásárlók 77% -a szeretne virtuális túrát látni, mielőtt „igazi” látogatást tesz.Erre a trendre a pandémia nagy hatással volt.

A VR használatának előnyei

A továbbiakban sorra vesszük a legfontosabb előnyöket, amelyeket a virtuális modellek nyújtanak számunkra. A jó hír az, hogy ezek a megoldások már nem csak kizárólag a profi ingatlanosok számára elérhetőek. Lássuk hát a listát

1. Időt spórol

Ahogy azt az előzőekben említettük, a VR használata valóban időt takaríthat meg az mindkét fél számára; különösen a távol eső ingatlanok esetében. Ez a technológia nagy hatékonysággal használható külföldi vagy vidéki ingatlanok megtekintésére is. A vásárlók rákattinthatnak a hálószobákra, a konyhára, a fürdőszobákra stb., hogy tiszta, valós képet kapjanak minden helyiségről. A 3D virtuális modellek tehát értékes időt és energiát takarítanak meg mind az eladónak, mind pedig az érdeklődőknek.

2. Jobb online kommunikáció

A VR lehetővé teszi a hatásosabb online kommunikációt, mivel az ügyfelek az otthonuk kényelméből véleményezhetik az ingatlan bármely aspektusát. Például a vásárló egy gondosan megszerkesztett virtuális túrából olyan információkhoz is hozzájuthat, mint a padló vagy a szigetelés fajtája, vagy a berendezések típusa . Ez segít az eladónak is, mert hatékonyan tudja megválaszolni az ingatlannal kapcsolatos alapvető kérdéseket hosszas telefonbeszélgetések helyett.

3. Növeli a hirdetések forgalmát

A virtuális túrák hosszabb ideig kötik le az emberek figyelmét, mint a sima szöveg vagy az állóképek. Ez növeli a hirdetések forgalmát, és az azokon eltöltött időt. A VR segít a potenciális vásárlóknak abban is, hogy bár virtuálisan is, de magukénak érezzék az ingatlant.

4. Globális elérést biztosít

Az ingatlanok helyszíni bemutatásának megszervezése, az ügyfelek körbevezetése, valamint a feltételek és az árak tárgyalása rendkívül időigényes. A 3D ingatlan megoldásokkal azonban már nem számít, hol él az ügyfél. A technológia segít bemutatni az ingatlant akár a külföldi vásárlók számára is. Ez lehetővé teszi az eladónak, hogy nagyobb számú potenciális vásárlónak tudja hirdetni az otthonát.

5. Pénzt takarít meg

A 3D virtuális túra megoldásokba történő befektetés költséges pazarlásnak tűnhet,  azonban ez inkább értékes befektetés, mintsem pénzkidobás. Nem csak VR élményt , de kiváló minőségű képeket is biztosít. A 360 fokos videók és a számítógépes grafika ereje felbecsülhetetlen.

A vevők szemszögéből

Eddig azt vizsgáltuk meg, milyen előnyei vannak a technológiának az eladó részére. Az eladói oldal mellett azonban a vevők is csak nyerhetnek a VR megoldásokkal. Az élő bemutatókat nem mindig könnyű összehangolni. Ha az érdeklődők több ingatlant néznek meg egymás után, akkor előfordulhat, hogy nem mindegyik található ugyanazon a környéken. A virtuális túrák nem biztos, hogy teljesen felváltják az élő megtekintéseket, azonban a vásárlók számára az ingatlanok első szűrője lehet. Ezen felül annyi időt szánhat egy ingatlan megtekintésére amennyit csak szeretne, anélkül, hogy egy ügynök vagy a tulajdonos siettetné. A 3D túrák használata azt is jelenti, hogy az ​​ingatlanok éjjel-nappal megtekinthetőek. A lakásvásárlók éjszaka vagy nappal bármikor meglátogathatják az ingatlanokat.

Egyéb szempontok

Az értékesítés esélyeinek növelése érdekében a szakemberek általában egy alapos  nagytakarítást javasolnak a hirdetések megkezdése előtt, hogy az ingatlan a lehető legvonzóbb legyen. Nehéz azonban néhány napnál tovább megőrizni az érintetlenséget, vagy annak az érzetét. A 3D túrák használatával azonban elég egyszer kitakarítani, majd a tulajdonos a szokásos módon folytathatja az életét!

Az optimális virtuális valóság-élmény érdekében érdemes a legjobb technológiát választani. A Matterport 3D Pro egy pillanat alatt képes a lézeres szenzorai segítségével 3D-ben beszkennelni egy ingatlant. A művelet során az eszköz álltal rögzített adatok segítségével egy speciális szoftver, és az eszközt irányító szakember akár pár óra alatt is minden igényt kielégítő virtuális modellt készíthet.

Ezek a virtuális túrák egyre fontosabbá válnak az ingatlanszektorban, mivel pontosabb képet adnak a potenciális vásárlóknak mint az állóképek. A kutatásba és fejlesztésbe történő befektetések annyira előrehaladtak, hogy hamarosan szinte lehetetlen lesz különbséget tenni a VR túrák és a „valódi” fizikai túrák között. Amennyiben tehát eladó ingatlana van, mindenképpen érdemes megfontolni egy ilyen szolgáltatás alkalmazását.