Biztonságos otthon

Okosház és riasztó – Van aki akkor is figyel, amikor mindenki alszik…

A mai modern lakásokban van egy állandó és mindig éber rendszer, aki mindig figyeli hol járunk, óvja az életünket akár a tűztől, víztől, gázoktól, és az illetéktelen behatolóktól is, de emellett még számtalan más dolgot is rátudunk bízni, igen, ez a hatékony és megbízható elektronikus vagyonvédelmi rendszer. Sokan alábecsülik a mai rendszerek tudását, és nem is aknázzák ki a lehetőségeiket, pedig annál ma már jóval többet tudnak, mint szirénázni.

Okos ház és riasztó, kettő az egyben?

Okos ház és a riasztó, mivel a rendszer a nap 24 órájában az év mindennapján üzemel, így kézenfekvő, hogy használjuk ki a tudását, a mai rendszerek már alapszolgáltatásként tudják az IP alapú felhőszolgáltatású, telefonos elérést. Tehát ha távolról elérjük a riasztót, akkor mást is tudunk irányítani, kapcsolni, és annál kevesebb rendszert kell használnunk egy adott platformhoz.

A riasztóközpontoknak is vannak kimenetei és bemenetei, tehát állapotot tud visszajelezni, és parancsokra kimeneteket tud nyitni és zárni, ezáltal például tudja vezérelni a garázskaput, a kis kaput, öntözőrendszert, redőnyöket, lámpákat, zsaluziákat, egyszóval bármit, amit mi is kapcsolnánk vagy vezérelnénk, ha ez párosul az applikációs vezérléssel, akkor kapunkegy összetett rendszert, ami mindig kéznél van, és megbízhatóbb a többi otthon használt elektronikai rendszernél. Átlagban egy riasztó központ 15 évig stabilan működik, de ne ritka a 20-25 éves rendszer sem, tehát kiemelkedő az élettartama a többi konzumer eszközhöz képest.

 Joggal merül fel a kérdés, miért jó ez nekünk? Miért éri meg?

A válasz egyszerű, mivel a riasztó szerelés egy mai lakás építésnél már alap dolog, a kábelezés megtörténik, de nem gondolkozunk több milliós okos ház központban, akkor miért ne használjuk ki a kényelmi tudást, amit kapunk ezért a csekély összegért egy KNX vagy más alapú okosház központhoz képest, bár ma már olcsóbbak jóval ezek az eszközök, még mindig jelentős tételek egy közép kategóriás riasztó szetthez képest, ami már tudja ezek a funkciókat kezelni, és integrálható bele ilyen kaliberű tudás csekély áron is.

A biztonságtechnikai tanácsadás során, amit már építésnél érdemes megejteni, érdemes kitérni az ilyen jellegű házvezérlésekre, hiszen a kábelezés az építkezés, felújítás alkalmával könnyen elvégezhető. Számtalanszor találkoztam már azzal a mondattal, hogy de a riasztó szerelő ezt mondta, hát igen, mert relatív ugyanannyi pénzt keres rajta, ezért nem akarják túl bonyolítani, pláne a régi „szakik”, hiszen ők nem ebbe születtek bele, a mai generáció már könnyebben azonosul ezekkel a trendekkel, de mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkodni ebben az irányban.

Mi történik, ha elromlik a központ?

Ez a legnagyobb félelem, de erre pont akkora esély van, mint egy komplett házvezérlésnél, ár ott még rosszabb, hiszen itt csak többnyire csak kényelmi funkciókat vezérlünk a riasztóval, egy teljes okosház rendszernél a fűtést, szellőzést, világítást is, ha az megáll, akkor tényleg minden megáll, így ezek a félelmek alaptalanok, de a telepítő cégeknek megvannak az adatok, így bármikor feltudja tölteni egy új központra, az átállás nagyjából 15 perc, nem kell újra programozni mindent, az, hogy elromlik, hát sajnos minden elromolhat, semmire sincs örök élet garancia, de a megbízhatóságuk átlagban kimagasló.

Olyan dogokat is tud amit nem is gondolna. Életet is menthet? Igen.

A rendszer telefonos szoftverét több felhasználó telefonjára is lehet telepíteni, így az egész család tudja használni az arra alkalmas okos telefonokról. Mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni a riasztó beszerelés előtt lehelőségekről, és az igényekről, hiszen sokszor nem is tudják a megrendelők, hogy milyen lehetőségeket tudnának kihozni minimális ráfordítással, és itt nem csak egy garázskapu nyitásról van szó, akár vagyon akár életvédelmi szempontokról is, sok ember életet megmenthetett volna egy olyan rendszer, ahol a szén monoxid érzékelő kinyitott volna egy ablakot, amellett, hogy jelzett volna már azelőtt, hogy elérte volna a kritikus szintet, és ez csak egy egyszerű példa a sokszínű felhasználás mellett. Nem szabad félni ezeknek a technikáknak a bonyolultságától, hiszen csak is a mi biztonságunkat, javainkat szolgálják hosszútávon, megfelelő karbantartás mellett.