Faházak

A kevesebb gyakran több, faház – példa

A ház klasszikusan egy­szerű alakja a környe­zetvédelmi — és az építtetők egészségügyi igényeinek kö­szönhető. A délre és nyugatra néző nagy ablakok viszont passzív napenergia-nyerők. Egyszerű formákat találunk a házbelsőben is, a nappali, az étkező, és a konyha közös légtérrel került kialakításra. A középen elhelyezkedő kecses fa- és acélszerkezetű lépcső választja el a külön­böző funkciójú területeket. A svédkályha acélkéménye egészen a tetőig hangsúlyozza a teret.

Faház

A környezeti szempontok nem véletlenül kerültek előtér­be. Az építtető család allergi­ában szenved. A három gyermek neurodermatitiszes. Ez éppen elég érv amellett, hogy saját „allergénszegény” falak közé költözzenek. Minden felhasznált építőanyagot gon­dosan ellenőriztek. így pl. a természetes festékekben gyak­ran használt citrushéj-olajok sem állták ki a próbát.

FaházFaház

További feltételek, melyek­nek teljesülni kellett: rövid építési idő, alacsony költsé­gek és környezetbarát építési mód. A deszkaköteges építési mód minden kihívásnak megfelelt, és így ennél az épületnél a pincétől a tetőig ezt alkalmazták. Előnye, hogy a falak vékonyak — így na­gyobb lesz a hasznos tér — és a zárt fafelület miatt jó a hangszigetelése. A tűzrendészeti előírások is könnyen betarthatók. Az ácsműhely­ben nagyrészt előre kialakí­tott fal- és tetőelemeknek köszönhetően a ház három napon belül szerkezetkészen állt, beleértve az ablakokat, a szaniter berendezéseket is.

Faház belülrőlFaház belülrőlFaház belülről

A faszerkezetet betonblokk falazatú pince, és mészzúzalé­kos betonpadló egészíti ki. Az elektromos hálózat éppúgy hozzátartozik a házhoz, mint a WC-öblítéshez használt esővízgyűjtő, vagy a napele­mes vízmelegítő.

Tények és adatok

  • Építész: Klaus Sonnenmoser és Ute Schlierf.
  • Építési mód: deszkaköteges falszerkezet; a külső falak kívülről befelé: ásványi alapú vakolat, szálerősítésű gipszlap, deszkaköteg fal, párafékező fólia, cellulóz hőszigetelőlemez, nyerspapír réteg, lécezet, belső nyersfa burkolat, a padló, a födém és a belső falak szintén deszkaköteges rendszerből.
  • Tető: 30°-os nyeregtető, deszkaköteges tartó­szerkezetű elemek, cellulóz hőszigetelés, betoncserép héjalás.
  • Épület gépészet: gázkazán, lapradiátorok, svédkály­ha, napenergiájú melegvízellátás, vezérelt szellőztetés.
  • Lakófelület: földszint 75 m2, tető 64 m2.
  • Költségek: Tiszta építési költség 220000 EUR, mellékköltségek, a tervezései díjjal: 16000 EUR.