Hőszigetelő festék

Faház festése hőszigetelő festékkel

A faházak egyre népszerűbbek, köszönhetően annak, hogy az alapanyag a többihez képest olcsó, és a ház is gyorsabban felépíthető. A természetközeli érzésről, amit egy faház nyújtani képes, pedig még nem is beszéltünk. Ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fát folyamatosan karban kell tartani, hogy szépségét és épségét megőrizze.

Felújítás 5-6 évente

A faházakat 5-6 évenként mindenképp újítsuk fel, de még jobb, ha 2-3 évente elvégezzük a külső karbantartást, azaz lekezeljük a fát. Célszerű azt az anyagot használni a továbbiakban is, amivel eredetileg végeztük a fa kezelését, máskülönben a tapadás nem lesz megfelelő.

A felújítás első lépése a tisztítás

A fa természetes anyag, ezért bizonyos típusú szennyeződésekre is jóval fogékonyabb. Emellett az időjárás viszontagságai sem kímélik. A felújítást ezért mindig a fa megtisztításával kezdjük, hogy ideális felületet képezzünk a további kezelésnek. A fát védő anyagok így hatékonyabban tudják ellátni feladatukat.

A faház felújításának folyamata

Első lépés: A fa előkészítése

Fordítsunk különös gondot a gyanta eltüntetésére, mivel a bevonó anyagok nem tudnak tökéletesen tapadni ezekre a foltokra. A gyantára nagyon jó módszer az észteres hígító alkalmazása, illetve a csiszolás, amit sima felületen könnyen el lehet végezni. A régi, kiszáradt fát azonban nagyon erősen ne csiszoljuk, mert kárt tehetünk benne.

Második lépés: Alapozó lazúrozás

A színtelen alapozó fő funkciója, hogy konzerválja a fa külső felületét. Alkalmazásánál tartsuk be a száradási időt, hogy azt az eredményt kapjuk, amit elvárunk.

Harmadik lépés: Színes lazúr az UV védelemért

A sötétebb színű lazúrok a színtelen változatokkal szemben már gondoskodnak az UV-sugárzás elleni védelemről is. Emiatt és víztaszító tulajdonságuk miatt nélkülözhetetlenek a fa állagmegóvásához, a rothadás elkerüléséhez. Hatékonyságuk és a szép színeredmény érdekében várjuk a száradási időt, mielőtt egy újabb réteget felvinnénk!

Negyedik lépés: Vastaglazúr a fényes felületért

Oldószeres bevonót válasszunk, ha extra fényt szeretnénk elérni. A vizes bázisúakat elsősorban még kezeletlen fán javasolt alkalmazni. Az első réteg száradása után finoman csiszoljuk át a felületet, így a következő réteg vastaglazúr még jobban tud tapadni.

Hőszigetelés nanokerámiás falfestékkel

Ha igazán tartós megoldásban gondolkodunk, válasszunk olyan festéket, ami különleges összetevőivel ellátja a hőszigetelés, az állag- és a felületvédelmet feladatát is a fán. A korábbi kezelésektől megtisztított, nyers fát kezeljük mélyalapozóval, majd erre vigyük fel az egyedülálló rugalmassággal rendelkező festéket. Apró, üreges kerámiagömbök segítségével gondoskodik arról, hogy a fa kellően hőszigetelt és esztétikailag is kifogástalan legyen.

Miért jó ez a típusú hőszigetelő falfesték?

Mert speciális szerkezetében kerámiagömbök található, melyek megvédik a fát az időjárás káros hatásaitól, nem engedik sem elrothadni, sem kiszáradni a fát.

Mennyit vásároljunk belőle?

A hőszigetelő falfestékből a szükséges mennyiség kb. 12,5 liter 19 m2 felületre számítva. Hosszútávú megoldásként egyértelműen megéri ezt választani, egyrészt állagmegóvó, másrészt a faház megjelenését javító hatásai miatt.

Érdemes-e felújítani egy leromlott állapotú faházat?

Ha a faházat az idők során elhanyagolták, anyaga részben tönkrement, a felújítás nehézkessé válik, ám még ilyenkor sem lehetetlen! A lényeg, hogy a nyers fáig tisztítsuk le a felületet, ehhez használhatunk legyezőtárcsás csiszolót. Természetesen, a munka időigényes és rengeteg porral jár, de ezután az alapozással, a fedőréteg felvitelével – azaz a hőszigetelő falfesték alkalmazásával – újra jó állapotba hozhatjuk a faházat.

Homokszórással könnyebb a tisztítás

A nyers fáig történő csiszoláshoz képest sokkal gyorsabb módszer a homokszórás. Nagy felületeken, nagyobb épületeken kitűnően alkalmazható ez az eljárás, melynek során a kvarchomok szemcsék 6-7 bar nyomással érkeznek a fára és elvégzik az alapos tisztítást.

Faház festés titka 8 lépésben!>>