Falfesték

Hogyan válasszunk kültéri falfestéket? 4 legfontosabb fajtája

Az épületek állagmegóvása érdekben kiemelt figyelmet kell fordítanunk a szerkezeti elemek mellett a homlokzat megfelelő karbantartására is. Ehhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen tisztítsuk, javítsuk az esetleges repedéseket, hibákat, az idő múlásával és viszontagságaival felmerülő sérüléseket. A megfelelően előkészített falfelület lefestése alapozza meg az épület külső védelmét, valamint időtállóságát.

A kültéri falfesték felvitelekor rendkívül körültekintően kell eljárnunk, hogy hosszan tartó hatást érhessünk el. Ezzel nemcsak a felület időtállóságát növeljük, hanem annak esztétikai vetületét is. Hiszen épületeink mintegy tükörként tekintve ránk olyan hangulatot, tisztaságot, jóérzést és ápoltságot sugároznak, melyek figyelemfelkeltő hatással vannak környezetünkre is. Színválasztásunkkal, osztott épület homlokzatok alkalmazásával egyszerre utalhatunk egyediségre, valamint valahová tartozásra attól függően, milyen képet szeretnénk festeni magunkról a homlokzati felületek kezeltségével.

Az egyik legjobb paraméterű festékre, a Protektor kültéri hőszigetelő festékére itt tud árajánlatot kérni: 

Kültéri falfesték, a védelmező eszétikum

Minden területen szeretjük az ápoltságot, az igényes és esztétikus megjelenést; így van ez az épületeinkkel is. Amikor meglátjuk, az egy érzést, egy benyomást kelt bennünk. Olyan esztétikai élményt nyújt, amelyben a forma mellett a színek harmóniája megkapó, pozitív érzést vált ki belőlünk. A külső tulajdonság mellett fontos a „belső” is, azaz a műszaki tartalom, ami elsőre nem feltétlenül szembeötlő.

Senki sem szeret omladozó falakat látni; szívesebben szemléljük a precíz, gondosan megtervezett, típusától függően meghökkentő, ízléses, tiszta és dekoratív; tökéletesen ápolt homlokzatokat. Az igényesen megmunkált és előkészített falfelület – mely a tartósság érdekében nélkülözhetetlen – elengedhetetlen kelléke a megfelelő minőségű kültéri falfesték, mely hosszú távú védelmet nyújt épületeinknek.

Milyen kritériumok szerint válasszunk megfelelő kültéri falfestéket?

Az igényesen kialakított minőségi homlokzati festés legfontosabb feladata a falfelület, s ezáltal a teljes épületszerkezet védelme. Különösen oda kell figyelnünk a falfesték kiválasztásakor arra, hogy milyen a nedvességgel szembeni ellenálló képessége, hiszen az esővíz és az általa kioldott savas kémhatású anyagok óriási károkat okozhatnak a fal szerkezetében. Így az esztétikai hatáson túl elengedhetetlen ennek figyelembe vétele, tehát lényeges, hogy hatékony védelmet nyújtson a kiválasztott homlokzati festék, s megakadályozza a felületi elváltozásokat, felhólyagosodást; ezzel megteremtve a tartós és esztétikus állagmegóvás alapjait.

Ház festése kültéren

Hogyan válasszunk kültéri falfestéket?

Az ízléses, dekoratív látványt nyújtó homlokzati festék kiválasztásának legfontosabb kritériuma a minőségre irányul, csak ezután következhet az esztétikum. Ennek oka az időjárásban keresendő, mivel elsődlegesen a nedvesség az, ami jelentős károkat okozhat az épületben. Ennek elkerülése érdekében nagyon lényeges, hogy az a kültéri falfesték, amivel kezeljük a homlokzatot, ellenálló legyen. Az esővíz ugyanis képes olyan savas anyagok kioldására, melyek a falszerkezetbe kerülve roncsolást okozhatnak.

Fontos tudnivalók a kültéri falfestékekről

A kültéri falfestékek jelentős része átenged egy bizonyos mennyiségű csapadékot, ezzel is befolyásolva a falfelületek folyadékháztartását. Az ideális kültéri falfesték kevés vizet enged át, valamint hamar meg is szárad. Jelentős előnye a jó páraáteresztő képesség, amely száraz, meleg időben sem akadályozza az épületszerkezetek belső nedvességének kiszáradását.

Ez azért is fontos, mert ha sokáig marad nedves a falfelület, akkor azon a levegőben lévő szennyezőanyagok vastag porréteget képezve hamar megtapadnak, s beszívva a nedvességet felgyorsítják a festékbevonat bomlását. Ez az oka annak, hogy idővel minden egyes homlokzati bevonatot fel kell újítani. Ezt lehetőleg még a bevonatot képező anyag krétásodásának megkezdődése előtt tegyük meg.

A meszes kültéri falfestékek jellemzői

A mész alapú falfesték nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy vízzel oldható volta miatt környezetbarát. Alkalmazása igen egyszerű, hiszen nem igényel különleges eszközöket a felhordása. Színének tartóssága és fedőképessége rendkívül magas minőségű, s emellett jól taszítja a vizet is. Hátránya a páradiffúziós ellenállás következménye, ezért figyelnünk kell arra, hogy kizárólag olyan helyen használjuk, ahol megfelelően leszigeteltük a falszerkezetet – hogy ne engedje át a nedvességet –, valamint magasabb a hőmérséklet +5 °C-nál, máskülönben fagyveszélynek tesszük ki.

A szilikát alapú kültéri falfestékek fontos tulajdonságai

Megfelelő alapozással a szilikátos kültéri falfestékek egyaránt alkalmasak régi vagy új, valamint klasszikus és könnyű ásványi vakolatok impozáns védelmére esztétikus látványt keltve használatával. Fontos megjegyeznünk, hogy gipszes és akril alapokra ez a festéktípus nem alkalmazható. Ezek a festékek vegyi úton kötnek az alaphoz, ettől válnak igazán tartóssá és ellenállóvá az időjárás viszontagságaival szemben.

Páraáteresztő képességük kiemelkedő, viszont az elkészült festés már nehezen korrigálható, ezért használatuk nagy odafigyelést és precizitást igényel. Alkalmazásuk főként a műemlékvédelem területén gyakori, ez köszönhető viszonylag alacsony áruknak, ám ma már egyre több épület-felújítás során is előfordulnak. 

A szilikon bázisú homlokzati falfestékek sajátosságai

A szilikon bázisú kültéri falfestékek rendelkeznek a legkedvezőbb épületfizikai tulajdonságokkal, mivel vizes alapúak és szilikongyanta kötőanyagúak. Az alaphoz jól tapadva fedőképességük kiemelkedő, ellenállóak az UV sugárzással szemben, és ezzel együtt megfelelő páraáteresztő tulajdonsággal rendelkeznek, továbbá vízállóak is. Ez a sokoldalúság az, amely megteremti a homlokzat időtállóságát, és sokáig impozáns felületet biztosít számunkra. A víztaszító képességüknek köszönhetően pedig egyértelműen kevesebb csapadékot engednek be a falba, valamint a jó páradiffúziós ellenállásuk következtében a szerkezetbe került nedvességet hamar kipárologtatják.