Falfesték

Jó tanácsok beltéri falfelületink festékének megválasztásához

Otthonaink belső falfelületei a legnagyobbak a festhető vagy festésre szoruló tárgyak közül beleértve az apró modellektől kezdve a kandallónk mögötti falakat is. Nem meglepő tehát, hogy a festékpiacon legtöbbet kitermelt festékfajta a beltéri falfesték.

Falfestés

Ismerd meg, hogy válasszunk festéket!

Amennyiben egy ilyen nagy volumenű munkára vállalkoznánk, úgy lényeges szempont, hogy jó minőségű és ismert gyártó által forgalmazott termékekből válasszunk, hogy munkánk könnyű és egyben minőségi is legyen. A döntés során nagy segítségünkre van az egyes termékeken található első számú leírás annak jellemzőiről. A megfelelő alapozó és fedőfesték megvásárlásánál bátran válasszuk a gyártó által ajánlottak valamelyikét. Ha ezt a két tanácsot megfogadjuk, úgy eredményünk igazodni fog legszigorúbb elvárásainkhoz is.

Fontos figyelembe vennünk, hogy a festéket milyen mennyiségben kell, egymásra rétegezzük a megfelelő fedettség biztosításához, és azt is, hogy a választott termék mekkora területet tud befedni a festésre szoruló falfelületből.

Figyelembe véve a fent leírtakat egyszerűen vessük össze a készítmény használati utasításában található jellemzőit a termék árcédulájával.

Milyen kiegészítő termékeket válasszunk a festékünkhöz?

Bizonyossággal állítható, hogy az azonos festékcsaládba tartozó termékek megfelelő módszerrel történő felhasználásuk során, könnyű szerrel rétegezhetőek egymásra, és biztonságosan használhatjuk együtt őket. Ha azonban mégis más bevonatrendszer egy tagja mellett döntenénk, úgy nem várt hibák megjelenésére kell számítanunk, amilyen pl. a levegősödés, vagy éppen a foltok megjelenése a festett falfelületen.

Hogyan vigyázhatunk belső tereink faanyagaira?

Mindenképpen meg kell állapítanunk, hogy az adott fafelület milyen terhelést kell, elviseljen, továbbá figyelembe kell vennünk annak időtállóságát, és nem utolsó sorban azt, hogy otthonunkban milyen esztétikai, díszítő értéket képvisel az adott tárgy vagy felület.

A fapadlók esetében az elsődleges szempont a hosszú távon is újszerű hatás megtartása egy padlóburkolat esetében. Legegyszerűbb és legjobb választás erre a célra a vízbázisú és oldószeres változatban is megtalálható lakkok alkalmazása.

A hagyományos, jellegzetes szagú lakokkal ellentétben a vízbázisú készítmények nem árasztják el otthonunkat semmilyen szaggal, ugyanakkor ellenállásuk azonos a kopással szemben. Az álmennyezetek és lambériák hathatós védelméről könnyedén gondoskodhatunk a boltok polcain rengeteg színben megtalálható falazúrok segítségével.

Mely tulajdonságú termékeket válasszuk belső falfelületeink lefestésére?

Vásárlásunk alkalmával igen jelentős termékpalettát találunk az egyes falfestékekből. Ezenkészítmények gyakorta megvásárolhatóak tapétahatású fűrészporos, és/vagy színezhető változatban egyaránt. A számunkra legmegfelelőbb készítmény vásárlásakor leginkább a termék ára és annak mennyisége lehet mérvadó. Általában ezek a termékek azonos minőségűek. Különbséget közöttük a kopásállóságukban és színtartósságukban tudunk tenni.

Színt is tudunk kölcsönözni ezen termékeknek az erre a célra készített falazúrokkal vagy színező festékekkel, de jusson eszünkbe az mielőtt erre adnánk fejünket, hogy képesek leszünk-e a számunkra kívánatos színárnyalatot kikeverni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy amennyiben a már festett felületen hiba vagy elváltozás keletkezik és korrigálnunk kell, úgy elég körülményes lehet egy olyan kis mennyiségű színezett festék előállítása, amely teljesen azonos árnyaltú, mint az eredetileg használt festékszín.

Kis odafigyelés a hosszútávú eredményért. 10 pontban összeszedtük Neked.

Jobban járhatunk, ha vásárláskor már olyan termék mellett tesszük le voksunkat, amelyik csepegés mentes és nagy fedőképességű, továbbá otthon keverőgéppel egyszerűen kikeverhető. Választhatjuk még azon készítmények valamelyikét is, amelyeket gyárilag színre kevertek. Ezekből a termékekből akár egyetlen egy réteg felvitelével is biztosíthatjuk a megfelelő fedettséget a festendő falfelület számára.

Lakásfelújításunk munkálatai egy ilyen kiváló fedőképességű termékkel szórakoztatóak, ugyanakkor könnyűek is lesznek. Falainkon így az impozáns látványvilág, a gazdaságos kivitelezés, és a hathatós védelem (egyszerű tisztíthatóság, vízzáróság) egysége fog tükröződni úgy, hogy még a kitűnő lég és páraáteresztő képesség sem hagy kívánni valót maga után.