Felületképzések

Fa- és műfa anyagok impregnáló alapozása

A faszerkezetek felületvédelmének tartósságát elsődlegesen az ún. impreg­náló alapmázolás minősége határozza meg.

Az impregnáló anyag kiválasztását a következő tényezők befolyásolják:

  • a fafajta és a struktúra,
  • a végleges felületképzéshez használni kívánt bevonóanyag minősége,
  • a rendelkezésre álló impregnáló eszközök,
  • a kész felülettel szemben támasztott igények.

A szabad szemmel alig látható pórusú fafajok (fenyő, nyár, hárs) impreg­náló alapozását tömítőanyagokat nem tartalmazó folyékony telítőanyaggal lehet végezni.

Felhasználásra kerülő anyagok

Faszerkezetek impregnáló mázolására legelterjedtebben az olajfesték hígító 301-et használják, mivel kis molekulasúlya következtében kb. 0,5 mm mély­ségig képes behatolni a fa rostjai közé, és így kifejti impregnáló hatását. Az olajfesték hígító 301 hátrányos tulajdonsága, hogy nedvességre érzékeny, vízfelvétele eléri a 30%-ot is.

Vízben oldott vagy diszpergált alapozók a sellak oldat, a PRIMEZOL fehér, TETOL F (az utóbbi kettő ventilhatású telítőszer). A XYLAMON oldószeres impregnálóanyag.

Kivitelezés

Az épületasztalos szerkezeteknél általánosan használt fenyőfa nyílt pórus­szerkezete miatt nagy szívóhatású.

Az alapozóanyag behatolása a követke­ző tényezőktől függ:

  • az impregnálószer száradási sebessége,
  • a fa kapillárisainak átmérője és felületi sűrűsége,
  • az alapozó molekuláinak mérete,
  • a fa nedvességtartalma.

A szelephatású alapozók alkalmazása azért került előtérbe, mivel a fa nedvességtartalma alapvetően befolyásolja az imprégnalas módját. Száraz faanyagra teljesen párazáró réteget lehet felhordani; viszont a nedves faa­nyagnál ahhoz, hogy az impregnáló réteg páraáteresztő „szelep” hatású le­gyen korszerű alapozóanyagokat alkalmaznak.

A szelepalapozók nem zárják le a fa felületét, hanem a nedvességki­egyenlítődést saját anyagukon keresztül teszik lehetővé. A diszpergált kopolimerek mérete 0,05-0,015 mikron átmérőjű. A felhordás ugyanúgy, mint a védőszerek esetében lehet kézi ecsetelésű, gépi felhordású, készülhet bemártással, vagy fürösztéssel.

Munkavédelem

A készítmény használati utasításában lévő előírásokat kell betartani.

Minőségi követelmények

Az impregnáló alapozó legyen kifelé nedvességáteresztő, befelé párazáró. Az impregnáló alapozásra lehetőleg bármilyen korszerű felületbevonat (mű­gyantalakk, olajlakk, nitrolakk stb.) felhordható legyen. A szelepalapozók legfőbb előnye, hogy a fa nedvességtartalma a bevonat felhordását nem akadályozza. Ilyen alapozás mellett a fa beépítés után a környezetnek megfelelő egyensúlyi nedvességet veheti fel.

Műszaki-gazdasági adatok

A szelepalapozás költségadatai a hagyományos megoldással azonos nagy­ságrendűek. Az előnyös tulajdonságok következtében az új megoldás gaz­daságosabb, jobb minőséget is biztosít.