Festék tudástár

Falfirkák, graffiti eltávolítása: faltisztító zselé

Hosszabb hatóidő után (kb. 24 óra) az előkezelt felületet alaposan le kell kefélni (a bevonat rétegei nem sérülhetnek), végül tiszta vízzel jól öblítsük le. A kezelt felületet kiszáradás után további előkezelés nélkül átfesthetjük, illetve átdolgozhatjuk.

A falfirkák eltüntetésére többféle szer került forgalomba. A tisztítószerek egy része csak olyan falfirkák eltávolítására alkalmas, amelyeket előzőleg nem kezeltek védőszerekkel. Más szerek már kezelt felületekre is felhordhatok.

Általánosságban elmondható, hogy a falfirkák a következő felületekről távolíthatók el:

  • Bármilyen természetes kő.
  • Téglafalak és betonkövek.
  • Betonfelületek.
  • Festés nélküli vakolatok, fémfelületek.
  • Olyan területek, ahol nem végezhető munka nagynyomású tisztítógépekkel.

A tisztítózselé olyan tisztítószer, amellyel a falfirka minden fajtája – az aljzatot kímélő módon – könnyen eltávolítható. Tudnunk kell azonban, hogy a tisztítószer nem hígítható oldószerekkel vagy vízzel, és nem alkalmas simítómasszák, ragasztóhabarcsok és koromlerakódások eltávolítására.

A falfirkatisztító zselét simítóval vagy ecsettel kell felhordani. Zselészerű állaga miatt hosszabb ideig a megtisztítandó aljzaton marad, és így nem visz át festékrészeket a felület alá. 5-10 perc hatásidő után a zselét nagynyomású, tiszta vízzel el kell távolítani. Abban az esetben, ha a munkavégzés nem lehetséges nagynyomású tisztítógépekkel, úgy a tisztítózselét kézzel, folyó víz és keményszálú kefe segítségével is letakaríthatjuk. Ha szükséges, a folyamatot meg kell ismételni. A felületet megfelelő mennyiségű tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni.

Jegyezzük meg! A lemosó vizet fel kell fogni, és a helyi hulladékrendeletek figyelembevételével kell ártalmatlanítani. A tisztítózselé hatásmechanizmusát, alkalmazásának sajátosságait, a felhasználás előtt kis felületen ki kell próbálni.