Festék tudástár

Nedves falak felújítása: szellőző vakolat, hidrofóbizálás, algaeltávolítás

A régi épületek nedves falazatainak a felújításánál először a falszerkezetek felnedvesedésének az okát kell megszüntetni. Ez általában utólagos falszigeteléssel lehetséges. Ezeknél a megoldásoknál a víz felszívódását utólagos szigetelőréteg beépítésével lehet megakadályozni.

Az utóbbi időben a nedves falakat kiszellőző tulajdonsággal rendelkező vakolatokkal újítják fel. Ezeknek a vakolatoknak az alapanyaga olyan adalékot tartalmaz, amely a cementhabarcs-keverékben egyenletes eloszlású, nyílt pórusrendszert alakít ki, és a megszilárdult habarcsban is megmarad. Ez a pórusrendszer alkalmas kisebb mennyiségű falnedvesség elpárologtatására és a kristályosodó sók korlátozott befogadására. Az aktívan száradó és szellőző vakolat 30 nap után átfesthető. Festékként csak jó páraáteresztő képességű anyagot alkalmazzunk. Beltérbe a hagyományos meszelt felületképzést javasoljuk, ez a legmegfelelőbb.

A kiszellőző adalékot tartalmazó vakolatok alkalmasak tégla-, terméskő-, beton és vegyes falazatok vakolására beltérben és kültérben egyaránt.

A nedves falak felújításának lépései

  • Szemrevételezéssel állapítsuk meg a nedves falszakasz nagyságát.
  • Verjük le a régi vakolatot az észlelt nedvesedési határ felett min. 50 cm-rel, egy homlokzati síkon teljes sávban.
  • Tisztítsuk meg a felületet a vakolat maradványaitól és az esetleges szennyeződésektől.
  • A fugákat a megfelelő eszközzel mélyen kaparjuk ki, és mossuk le vízzel a javítandó felületrészt .
  • Gúzoljuk be a teljes felületet előfröcskölővel.
  • Hordjuk fel a szárítóvakolatot két rétegben, az előírás szerint.
  • A felületet szükség esetén simítóvakolattal simítsuk le.
  • Szilikát vagy szilikon homlokzatfestékkel vagy belül mészfestékkel lefesthetjük a megszáradt vakolatot. Esetleg szilikát vagy szilikon vékony vakolat is alkalmazható a felületképzéshez.

Homlokzatok tisztítása, karbantartása

A homlokzati szennyeződések károsítják a felületi bevonatokat. A felületek tisztántartása az állagmegóvás mellett esztétikai szempontból is fontos, mert megőrizhetjük a felületképzők eredeti színét és struktúráját. A homlokzatok védelmének és tisztításának módszere a szennyeződés tulajdonságától függ.

Hidrofobizáló anyag

A dísztéglán, illetve a homlokzati vakolat felületén jelentkező mészkivirágzás megbontja az egységes homlokzati képet. Dísztégla felületek esetén az ilyen problémák megelőzése érdekében a falazást dísztégla falazó- és fugázóhabarccsal végezzük, illetve az elkészült burkolatot hidrofobizáló oldattal kénjükbe.

A hidrofobizáló anyag feldolgozásra kész, folyékony, víztaszító hatású, színtelen impregnáló, amely mélyen a felületbe szívódik, ellenáll az UV sugárzásnak. Alkalmas a homlokzatok teljes vagy kiegészítő hidrofobizálására – különösen az időjárásnak fokozottan kitett oldalon – beton, natúr- és műkő, klinker, színezett mész stb. anyagokra. Az alap legyen száraz, por, szennyeződés- és repedésmentes, valamint megfelelően szilárd. A hígítatlan hidrofobizálót permetezéssel vagy kenéssel hordjuk fel egyenletes elosztásban, műanyagmentes szerszámokkal.

Jegyezzük meg! A nyílászárókat, meglévő burkolatokat és minden olyan felületi részt, amit nem kezelünk hidrofobizáló anyaggal, a kivitelezés során gondosan le kell takarni.

Algaeltávolító

Algák, mohák, penészgombák és egyéb mikroorganizmusok eltávolítására falazaton, homlokzaton, vakolaton, betonon, mészkő és terméskő falon, belső falon lehet szükség. Meglévő szennyeződés esetén a felületet algaeltávolítóval tisztítjuk meg. Az algaeltávolító folyékony tisztítóoldat, amely mélyen behatol a falba, és a mélyebben levő spórákat is eléri, így a növényi kártevők növekedését hatékonyan megszünteti. Erős szennyeződések esetén nagynyomású berendezést is alkalmazhatunk. Enyhébb szennyeződések esetén a felhordást ecseteléssel is végezhetjük.

Az erős szennyeződéseket (algákat, mohákat stb.) először mechanikusan, például kefével távolítjuk el. A szennyeződés vastagságától és sűrűségétől függően a száraz felületet koncentrált oldattal vagy 4 súlyrész vízzel hígított oldattal telítettségig alaposan átkenjük. A folyamatot másnap megismételhetjük.