Festék tudástár

Tippek otthonod kültéri festéséhez [Infógrafikával!]

Tippek otthonod kültéri festéséhez

Ha egy egyszerű, de annál látványosabb kültéri átalakítást szeretnél otthonod számára, annak kulcsa a falak új színre festése. Továbbá egy megfelelő kültéri festés megnöveli a lécek és szegélyek élettartamát, valamint növeli ingatlanod értékét.

Itt van néhány tipp ahhoz, hogyan végezheted el könnyen ezt a munkát:

Előkészület

Várd ki a megfelelő időjárást. Festéskor tervezz előre. A megfelelő időjárás kulcsfontosságú és fontos a stratégiai gondolkodás, hogy az év megfelelő időszakára ütemezed a festést. Fontos, hogy figyelembe vedd a helyi időjárási viszonyokat. Válaszd az év száraz időszakát, amikor kevés eső esik és alacsony a páratartalom. A festéknek időre van szüksége a száradáshoz, a nedves felületekhez pedig nem tapad megfelelően.

A felület előkészítése

A ház külső burkolatának kosztól, szennyeződéstől, penésztől és mészmaradványoktól való megtisztítása fontos a festék felülethez való megfelelő tapadásának elérése érdekében. Ha újra festesz, vedd szemügyre a külső falakat és távolítsd el a lepattogzást, pergő vakolatot, penészt és minden egyéb tökéletlenséget. Először tisztítsd meg a felületet elektromos permetezővel vagy kézzel súrold le erős sörtéjű kefével. Ha penész található a falon, akkor használj klóros fehérítőt permetezéskor. Az újonnan épített kültéri felületek esetében győződj meg arról, hogy sík a felület. Ellenőrizd a kiálló szögeket.

Legyél óvatos a felületen található lyukakkal is. Ki tudod tölteni őket kültéren használatos glettel, amit száradás után simára csiszolhatsz. Ha fát festesz, elsőként mindenképpen alapoznod kell a felületet. Viszont, ha a felület jó állapotban van, akkor festhetsz közvetlenül a régi festésre.

Ecset vagy henger?

Ha azon gondolkozol, melyik eszközt használd: ecsetet vagy hengert, a szakértők azt javasolják, jobb, ha mindkettőt beszerzed. Ecsetet a keskeny részekhez, szélekhez és kisebb területekhez és kis átmérőjű hengert pedig a nagy és hosszú felületekhez, mint a lécek és szegélyek.

A festék és szín kiválasztása

Tudd, hogy milyen festékfajtát szeretnél. A kültéri festékeknek két alapvető típusa van: vízbázisú latex és olajbázisú alkid. A latex festék szappannal és vízzel tisztítható, gyorsan szárad, szagtalan és hosszabb távon rugalmas marad, így kevésbé valószínű, hogy repedések keletkeznek rajta. A legjobb minőségű latex festék 100%-ban akrilgyantát tartalmaz. Hogy melyiket választod, csak rajtad áll. De ne felejtsd el, hogy ha latex festéket használsz meglévő alkid festék felett, először alapoznod kell a felületet, hogy biztosítsd az új fedőréteg megfelelő tapadását a régi olajbázisú festéken.

Festék árak

A legtöbb festékgyártó széles választékot kínál a jó minőségtől a legjobbig. Általános szabály, hogy mindig jobb, ha először eldöntöd, mennyit is szeretnél költeni a felújításra és csak utána vásárlod meg az ennek megfelelő legjobb festéket, mert az ár a lehető legjobb minőségmutató. A jobb minőségű festék az évek során kevesebbszer történő festést jelent és jobb fedést kapsz a festés során.

Tartsd észben, hogy a drágább festékek több színpigmentet tartalmaznak a leárazott festékeknél, így vastagabb, hosszabb élettartamú és jobb védőbevonatot képeznek. Az elmúlt néhány évben a festési technológia drámaian fejlődött, és a színek hosszabb ideig tartanak, mint valaha.

Ha az alacsonyabb minőségű festékeket választod, ma több pénzt takaríthatsz meg, de hosszabb távon lehetséges, hogy sokkal többet kell majd rá költened.

Festés megfelelően

Kezdd az árnyékban

Úgy gondolhatod, hogy a közvetlen napfényben festés vagy a festék felvitele napsütötte vagy nagyon meleg felületen jobb, mert a festék gyorsabban szárad. Lehetséges, hogy ez igaz és a festék jobban tapad, de hamarosan felhólyagosodik és lepereg.A szakértők azt állítják, hogy a megfelelő módja az, hogy a ház árnyékos oldalán kezded. Ezután egyszerűen megvárod, hogy a nap elhalad és a ház másik oldala is árnyékba borul vagy egyszerűen felhős időben festesz.

Fentről lefelé

Kezd a festést a ház tetejéhez közel és így haladj lefelé. Az a trükk, hogy először az alsó szegélynél kenjük fel a festéket és utána haladunk tovább a széles felületekre. Az átfedések elkerülése érdekében mindig próbálj az egyik nedves felületről a másikra festeni. Ha ez nem lehetséges és egy korábban lefestett már száraz felületet kell lefestened, akkor fesd át több, mint 3 centiméter széles sávon a már megszáradt réteget.

Utolsó simítások

Párkány

Az utolsó lépés az ajtók, párkányok, szegélyek, ablakredőnyök és egyéb dekorációs elemek, részletek festése.

Ablakredőnyök

Egy 6 hüvelykes hengerrel egy kis időt takaríthatsz meg mivel segítségével gyorsabban tudsz festeni, különösen a párkány hosszában.

Ha az adott napra befejezted a munkát, zárd le a festékes dobozokat a fedőjükkel, hogy megóvd a festéket a kiszáradástól. Használj gumikalapácsot, hogy óvatosan lezárd a fedőt. Tekerhetsz rá egy műanyag fóliát is, hogy biztosan tömítsen.

Tanácsok az anyagigény megállapításához>>

Tippek otthonod kültéri festéséhez


Forrás:
protektor-festek.hu/tippek-otthonod-kulteri-festesehez-infografika/