Falfesték

Praktikus és egyben ízléses szobafestés? Tanácsok mindenkinek

Sokan gondolhatják, hogy saját otthonunk megtervezésénél elegendő szempont az, hogy egyéniségünknek megfelelő színeket használunk. Bár ez tölti be valóban a legjelentősebb szerepet a szobák árnyalatának kiválasztásakor, fontos figyelembe venni szobafestéskor a lakásunk adottságait, és életmódunkat is a legjobb eredmény érdekében.

A kellemes otthoni légkör megteremtése kezdődhet azzal, hogy festés előtt, felmérjük a szobák méretét, mivel a szobafestés nagyban meghatározza térérzékelésünket.

Tipp! Nagyobb szoba esetében lehetünk bátrabbak a színválasztáskor, amennyiben az élénk színek állnak közel hozzánk. Azonban egy kis szoba festése esetén célszerűbb világosabb színeket alkalmazni, hiszen ezzel tágíthatjuk a teret, így ízlésesebb lesz az összhatás.

Ha még körültekintőbbek szeretnénk lenni szobafestés előtt, akkor figyelünk az anyagi szempontokra, sőt a szobát használókra is. Nagycsaládosoknak például a legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás lehet a fehér szín alkalmazása. Hiszen ezen a festék használata jár a legkevesebb költséggel, valamint a fal javítása a későbbiekben egyszerűbben, gyorsabban megoldható.

Ha már kiválasztottuk a színt

A szobafestésre megfelelően elő kell készülnünk. Bútorainkat és a szoba többi szabad felületét, például a padlót is célszerű megóvnunk a lehetséges festési „balesetektől”. A könnyen beszerezhető takarófólia például alkalmas arra, hogy ezen értékeinket biztonságba helyezve kezdhetjük el a munkát. Sőt, ha még a bútorainkat a lefedésük előtt a szoba közepére húzzuk, nagyobb helyet biztosíthatunk a szobafestésen dolgozóknak.

Legjobb megoldás azonban az, ha a bútorokat el tudjuk helyezni egy másik helységben. Hiszen akkor csak a padló, vagy a parketta, illetve a kevésbé mozdítható elemek például üveg vagy tükörrészek letakarásáról kell gondoskodnunk. De ezen felületek lefedésére is rendkívül fontos lehet, mert egy rákerülő festékfolt eltávolítása nagy kárt okozhat bennük.

A konnektorok és a villanykapcsolók védelméről sem szabad megfeledkeznünk. Szakértők szerint, a legideálisabb az, ha a szobafestés időtartama alatt ezeket eltávolítjuk. Majd a festés végeztével visszaszereljük.

Gyakorlati tudnivalók festeni vágyóknak

A legfontosabb lépés a szobafestés megkezdése előtt, a falak minőségének vizsgálata és előkészítése. Amennyiben a falfelület nem volt festve korábban, kevesebb teendőnk van az előkészítéssel. Régebbi falak esetében azonban fontos a korábbi tapétákat, festékeket teljes mértékben eltávolítani, majd a felületet glettanyag segítségével ki kell egyenlíteni. A glett száradása után csiszolóval érdemes a falat simává tenni.

Az előkészületek után az alapozó festéket kell felvinni a már egyenletes falfelületre. Ez legtöbbször hengerrel történik. Erre azért van szükség, hogy a későbbi rétegek felvitele során ne jelenjenek meg foltok a falon. A színek felvitele során, ha jobb minőségű terméket választunk, akkor kevesebb réteget szükséges felfesteni a kívánt eredmény érdekében.

A megfelelő eszköz kiválasztása is kulcsfontosságú lehet a szobafestés hatékonysága szempontjából. Egyaránt használhatunk falfestő gépet, hengert vagy éppen ecsetet is. Az előbbi kettőt inkább nagyobb felületekhez alkalmazzák a szakértők. Az utóbbi, pedig kisebb élek, vagy minták megfestésére alkalmas.

Az összes festékréteg falra kerülése után annyi a teendőnk, hogy megvárjuk, amíg megszárad a felület. A szobafestés vagy a meszelés után továbbá fontos a csempe és az üvegfelületek tisztítása. Ehhez a legalkalmasabb az ecetes vagy citromsavas víz, a még alaposabb munka érdekében eztán szódabikarbónás vizet is érdemes használni. Majd amikor megfelelően kiszellőztek a szobák, akkor megkezdődhet a bútorok visszahelyezése is.

A kreatívabb lakástulajdonosok, az egyszerű falfelületre díszítésképpen számos mintát tehet. Ezzel feldobhatja az egyszínű szobákat. Ez esetben a saját ízlés az, ami a legjobban dominál a díszek kiválasztása során.

Bízzuk a szakértőkre?

Akik az előzőek alapján kedvet kaptak ahhoz, hogy házilag hajtsák végre a szobafestést, azoknak ez remek spórolási lehetőség lehet. Ugyanis az, hogy egy szobafestő pontosan milyen összegért vállalja el helyettünk a munkát, az rendkívül változó. Az árak legtöbbször a dolgozók leterheltségétől függenek. Tehát akik mindenképpen specialistára szeretnék bízni a festést, kérjenek minél több árajánlatot, mielőtt kiválasztják a megfelelő személyt a szobájuk kifestésére.