Fűtési módok

Miért válasszunk epoxi padlóburkolatot?

Kisebb helyiség vagy nagy csarnok felújításán gondolkodsz? Az epoxi padló esztétikát és kényelmet nyújt egyben. Epoxigyantából készül, és legnagyobb előnye, hogy ellenáll a mechanikai igénybevételnek és a különböző vegyi anyagoknak. Ezért bármilyen belső térbe alkalmas.

 

A fotó forrása: Doralin Samuel Tunas / Shutterstock.com

Epoxi padlóburkolat számos változatban

Ha garázs, műhely vagy például raktár- vagy csarnok számára keresel megfelelő padlót, az epoxi padló a legmegfelelőbb megoldás. Többféle kivitelben és számos színben kapható. Az öntött epoxi padló matt, félfényes vagy fényes felülettel is készülhet. Gyakran készül csúszásgátló felülettel vagy 3D-s hatással is. Az epoxi padlóburkolat a belső térhez illeszkedően keverhető, és márványt vagy klasszikus csempéket is imitálhat. A kivitelezés során például kagylók, kavicsok, érmék vagy homok adható az anyaghoz.

 

A fotó forrása: Bobcat Beasley / Shutterstock.com

Az epoxi padló alkalmazható:

 • epoxi bevonatként – ebben az esetben az epoxi bevonatot egy előkészített és epoxi alapozású felületre viszik fel speciális hengerekkel, leggyakrabban nejlonból készült hengerekkel
 • epoxi rétegként – a padlót rozsdamentes acél simítóval, görgővel vagy hengerrel viszik fel adott vastagságban az előkészített és epoxi alapozású alapfelületre

Mik az epoxi padló fő előnyei?

 • nagyon gazdaságos, dizájnos és funkcionális
 • könnyen és gyorsan alkalmazható
 • könnyen karbantartható
 • kiváló mechanikai és vegyi ellenállással rendelkezik
 • higiénikus és könnyen fertőtleníthető
 • nincsenek fugái

Az epoxi padlóburkolat különösen jól használható:

 • gyártó- és raktárcsarnokokban,
 • parkolóházakban,
 • folyosókon és lépcsőkön,
 • műszaki helyiségekben,
 • pincékben és padlásokon,
 • lakó- és irodaépületek belső tereiben.

Hogyan alkalmazzák az epoxi padlót?

Mindenekelőtt fontos, hogy a felület tiszta, szilárd és érett legyen. Semmiféle egyenetlenségnek nem szabad rajta lennie, és talajnedvesség elleni padlószigeteléssel is rendelkeznie kell. Megfelelő alapfelület lehet beton vagy cement. A teljes folyamat a következő szakaszokból áll:

 1. Vigyük fel az első mélyalapozó réteget az alapfelületre. Azonban nemcsak a mélyalapozó fontos, hanem a PE-habból készült peremszigetelés is, amelyet a teljes kerület körül kell elhelyezni.
 2. Ezt követi egy önterülő, kiegyenlítő réteg a pontos vízszintes sík elérése érdekében. Miután megszilárdult, meg kell csiszolni.
 3. A harmadik lépésben egy másik mélyalapozó réteget kell felvinni, amely epoxigyanta alapú.
 4. Ebben a fázisban az élek kiigazítása történik. A felvitt terület széleit egy léccel vagy megfelelő tömítéssel kell lezárni, amely készülhet kb. 5-10 mm vastagságú PE-szalagból, de csak akkor, ha a tömítést nem hagyták a padlóban a padló betonozása után.
 5. Most következik a gyantakeverék, amelyet elektromos keverővel homogén masszává keverünk. Ezt azután megfelelő mennyiségben ráöntjük a már elkészített alapra. A masszát ezután fogazott lapáttal eldolgozzuk. Az egész folyamatot addig ismételjük, amíg az összes keveréket el nem használjuk.
 6. Ezután következik a légtelenítés, amely egy olyan légtelenítő hengerrel történik, amely képes eltávolítani minden légbuborékot.
 7. Az utolsó előtti fázisban dekoratív elemeket, például homokot, köveket vagy érméket adhatunk hozzá, amelyeket közvetlenül a friss gyanta felületére öntünk.
 8. Az utolsó réteg tömítő bevonatot tartalmaz, amelyet a teljes felületre kell felvinni.

Az epoxi padló karbantartása

Ez a padlótípus ugyanúgy tisztítható, mint bármely más típusú padló. Egyszerűen felsöpörhető, porszívózható vagy felmosható nedves ronggyal vagy felmosóval és bármilyen padlótisztítóval. Mivel a kapott felületnek nincsenek fugái vagy pórusai, nem alakul ki rajta penész vagy más nemkívánatos elem, ami gyakran a vegyi termékek használatával jár együtt.

Ha sem a porszívó, sem a felmosórongy nem elég, akkor a PU-tisztító a megoldás. Nagyobb területek esetén padlótisztító gépre van szükség, közepesen kemény kefével vagy speciális párnával. Gyémántpolírozó párnát használunk a tökéletlenségek eltüntetésére. A kézzel vagy géppel nem tisztítható erős szennyeződések esetén PU-tisztítószer és víz oldatát kell használni a padló szennyezettségének megfelelően kiválasztott koncentrátumban. Az oldat felvitele után öt-tíz percet kell várni. Ezután egykefés géppel megtisztítjuk a felületet. A fellazult szennyeződéseket vízporszívóval felporszívózzuk, végül a padlót felmossuk.