Hasznos - Ártalmas

Veszélyek a lábunk alatt: padlóburkolatok

Helyénvaló, egészséges stratégiának tűnik, ha feltépjük a régi, poros faltól falig padlószőnyeget – az allergének egyik leg­főbb forrását – és új PVC-burkolatot teszünk a helyére. Ám ez nem feltétlenül igaz. Mint kiderült, a PVC és más típusú padlóburkola­tok is okozhatnak betegséget. A gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert gyakran órákon át a padlón játszanak.

Veszélyek a lábunk alatt

Íme a legelterjedtebb padlóburkolatok:

  • Keményfa padló. Az egyik legbiztonságo­sabb megoldás. A fából nem párolognak káros anyagok, és a lerakásához nincs szükség mérgező ragasztóanyagokra.
  • Laminált fapadló. Ügy készül, hogy egy vékony keményfa réteget felragasztanak egy furnérlemezre vagy más faipari alapra. Kevésbé drága, mint a keményfa padló,
  • Kerámia padlólap. Nemcsak az egyik legrégebbi burkolóanyag, hanem az egyik legegészségesebb is.
  • Linóleum. Természetes anyagokból, porí­tott fából, lenmagolajból és fenyőgyantá­ból készül, juta hátlappal, ám ennek elle­nére arra érzékeny embereknél kiválthat allergiás reakciót.
  • PVC. Könnyebb lerakni, mint a linóleu­mot. Szintetikus gyantából, általában hőre lágyuló poli(vinil-klorid)-ból készül, olyan anyagokkal vegyítve, amelyek megmunkálhatóvá teszik. A PVC-burkolatba nem hatolnak be a porrészecskék, a polle­nek és a gombaspórák, ezért könnyű tisz­tán tartani, de kibocsáthat ártalmas gázo­kat, amelyek irritálók lehetnek.
Figyelem: a régebbi PVC-burkolólapok azbesztet tartalmazhatnak, ami nem káros, amíg a padlólap meg nem sérül. Lehetőleg hagyjuk a helyén, és az új burkolatot tegyük rá. Ha el kell távolítani, akkor azt csak azbeszthez értő szakember végezze.ű

Mi van a padló alatt?

A padlóburkolat valamilyen alapon fekszik, amely készülhet formaldehid-tar­talmú forgácslemezből. Ez kis mennyiségben éveken át bocsáthat ki formaldehidgőzöket, ami izgatja a torkot és a szemet, fejfájást és hányingert okozhat. Ezért nem árt a forgácslemezt három réteg poliuretán vagy olaj alapú festékkel fed­ni. A tömör fából vagy betonból készült alap esetén nincs ilyen veszély.

Veszélytelen burkolat

Ha nem akarunk ragasztót vagy esetlegesen irritáló burkolatot a házunkban, válasszuk az előre megmunkált, tömörfa padlóburko­latot. A hajópadló a legjobb, mert azt le lehet szögelni, és így nincs szükség ragasztóra. Az aládeszkázáshoz válasszunk furnér­lemezt vagy fenyődeszkát.

A ragasztást igénylő padlókhoz keressük a kevésbé mérgező anyagokat, pl. a laminált fához ácsragasztót, a PVC-hez víz alapú ragasztókat, a kerámialapokhoz pedig habarcsot. Ön­tapadó PVC-lapok is kaphatók, ezekhez nem kell ragasztó. Lerakás előtt jól szellőz­tessünk ki minden padlóburkoló lapot.