Festés, tapétázás

Fafesték leszedése fafelületekről, padlóról [TIPP 2021]

Húzzon hosszú ujjú ruhát és vászon­ vagy bőrkesztyűt a hőlégfúvóval vagy benzinlámpával leégetett fafestékfoszlányok ellen. A padlóra terített újság vagy fólia meggyulladhat, ezért inkább vízzel teli edényt, például egy régi tepsit tegyen a padlóra.

Ólomveszély

A hatvanas évek előtt készült fafestékek ólmot is tartalmazhatnak. Ha azt gya­nítja, hogy a felújítandó épületben ólomtartalmú fafestéket alkalmaztak, ak­kor azt nagyon óvatosan kell eltávolíta­ni. Tartsa távol a gyermekeket ettől a munkától. Sohase használjon forrasztólámpát, hőlégfúvót vagy csiszo­lópapírt, mert veszélyes, ólomtartalmú gőz és por keletkezhet. Használjon inkább vegyi festékmarót, és viseljen védőkesztyűt és maszkot. A hulladékot se égesse el, tegye lezárt nejlonzsákba.

Nem csorog le a szer

Függőleges felületekre olyan festékmaró szert használjon, amelybe előzőleg belekevert egy kis tapétaragasztót, s ettől az állaga kocsonyás lett – ez nem fut le, mint a folyadék, így hosszabb ideig fejtheti ki a hatását.

Megállás nélkül

Forrasztólámpával vagy hőlégfúvóval szedi le a régi fafestéket? Aranyszabály, hogy folyamatosan mozgassa az eszközt. Ha túl sok hő ér egy pontot, akkor a festék nemhogy meg­lágyul, hanem megég, elszenesedik.

Cirádák megtisztítása

Festék eltávolításaVigyázzon a fa cirádáira, s csak annyit csiszoljon le, amennyit muszáj. A régi festéket kaparóvaI és más szerszámokkal (például fogóba szorított kis fém alátéttel) távolítsa el. Ezután egy alkalmas tárgy – például facsap – köré tekert finom dörzspapírral simítsa át a felületet vagy használjon csiszolószivacsot.

Tömítse a csomókat!

A fa göbeit „folyékony fával” tömítse, vagy alapozza a felületet alumíniumtartalmú szerrel, különben a csomó gyantája átüt a friss festékrétegen.

Padlócsiszolás – lecsupaszítás, egészen a nyers fáig

Óvja a bútort és a szerelvényeket!

Padlócsiszoláskor rengeteg finom por keletkezik, még a gép porgyűjtő zsákja ellenére is, ezért a munka megkezdése előtt szedje le a függönyöket, a lámpaernyőket, a képeket és a többi fali vagy mennyezeti tárgyat. Feszítsen az ajtókra fóliát, nehogy por kerüljön a lakás más részeibe.

Fontos munkavédelmi rendszabályok

A csiszológép hangos, ezért viseljen fülvédőt. Tudassa a szomszédokkal, hogy mire készül, mert egy átlagos szoba felcsiszolása több óra hosszat tart. Ne lélegezze be a port – viseljen szűrős légzőkészüléket, s ne csak eldobható pormaszkot; nyisson ablakot. Gyakran ürítse a porzsákot, mert a por – fapor és a régi lakk keveréke – forró, és lángra lobbanhat. A vastag munka kesztyű véd a csiszológép rezgései ellen. Még jobb a hegyi-biciklisták kesztyűje. Ennek ellenére tartson gyakran szünetet, ne várja meg, míg remegni kezd a keze.

Régi szöglyukak eltüntetése

Miután lecsiszolta a legfelső réteget, megfelelő színű fatapasszal tömje be a szöglyukakat. Várjon, amíg megköt a tapasz, majd folytassa a padlócsiszolást.

Spóroljon a szalaggal!

A csavarok, a fémkapcsok és a padlóból kiálló szögek cafatokká tépik a drága csiszolópapírt. A munka elkezdése előtt vizsgálja át a padlót Húzza ki a kiálló akadályokat, a szögfejeket pedig üsse be jól a padló felülete alá.

Szegélycsiszolás

csiszolas-sarokbanAhhoz, hogy elérjen egészen a szegélylécek pereméig, sarokcsiszolót kell hogy használjon. Kis szobákban -ahol a csiszológép nehezen irányítható – még az is lehet, hogy csak egy ilyen kis gépre lesz szükség. Térdvédőt is béreljen a géphez, mert ezzel a csiszolóval egész idő alatt térdepelve kell dolgozni.

Fordítsa meg!

Ha a hajópadló felszíne túlságosan megviselt ahhoz, hogy érdemes legyen csiszolni, szedje föl, és vizsgálja meg a másik oldalát. Előfordulhat, hogy az alsó oldalával fölfelé visszatehető, és újra felhasználható.

Régit a régi helyett!

A tönkrement padlódeszkát lehetőleg ugyanolyan széles és vastag, régi deszkára cserélje – ezt bontásból lehet beszerezni. Mintának vigyen magával a régi padlódeszkából egy rövid darabot. A használt pótlás jobban illik az eredeti deszka helyére, mint az új.

Átlósan a mélyedések fölött

Fa csiszolásaA régi padlódeszkák közepe kimélyülhet, miközben a szélük felgörbülhet. Amennyiben a domborulat nem túl feltűnő, futtassa végig a gépet átlósan a padlón, mielőtt hosszában csiszolni kezdené. Durva papírt használjon.

Ha leülepedett a por…

Padlócsiszoláskor sok por keletkezik. Miután leülepedett, azonnal távolítsa el, porszívózza fel a szobát, majd ezt a lakkozás előtt ismételje meg. A megmaradt port lakkbenzinbe mártott, nem foszló ronggyal törölje fel a padlóról.

A régi festékréteg eltávolításának 4 bevált módja faháznál>>