Hőszigetelés tudástár

Hőszigetelés a lábazati falak esetében

A rendszerint vasbeton szerkezetből álló lábazati falak kifejezetten rossz hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, így ezekre felújítás alkalmával érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Bár sokan azt gondolják, hogy a falak és a nyílászárók a leginkább felelősek az ingatlanok hőveszteségéért, de nem elhanyagolható a lábazattal határos sávban elhelyezkedő padlón keresztüli sem.

Hogyan oldható meg legjobban szigetelés?

Padlószigetelés

A lábazati fal külső és belső oldalára, valamint a padlóra helyezett hőszigetelő réteg együttesen képesek biztosítani a megfelelő szigetelést. Amennyiben a cél csupán a hőtechnikai jellemzők javítása, akkor a padló hőszigetelése elegendő az épülethatároló falak mentén 1-1,5 méteres sávban, de ha a hőérzet javítása is a cél, akkor mindenképpen ajánlott a padló teljes felületű hőszigetelése.

Milyen anyag használható a lábazati falak külső oldali hőszigetelésére?

Leggyakrabban kőzetgyapotot, vagy polisztirol keményhab lemezt választanak a szakemberek e célra. Ezeket ragasztással, illetve pontonkénti dübelezéssel lehet megfelelőn rögzíteni a lábazati falhoz. Fontos odafigyelni arra is, hogy a hőszigetelő lemezek magasságban megegyezzenek a lábazat magasságával, ellenkező esetben ugyanis hőhidak alakulhatnak itt ki, amelyek rontani fogják az épület hőtechnikai jellemzőit.

Hogyan szigetelhető a padló?

10-12 centiméter vastagság az ajánlott, anyagát illetőenpedig extrudált polisztirolhab a javasolt. Ez jól terhelhető, csekély vízfelvételű, és a talaj nedvességtartalma sem károsítja. Fontos, hogy úgynevezett technológiai szigetelés kerüljön a hőszigetelő lemezekre, amely tulajdonléppen megegyezik a PE fóliával. Ez akadályozza meg, hogy a betonozás során cementlé kerüljön a lemezek közé.