Fűtési módok

Hőátbocsátás fogalma és jelentése

Ez egy egyszerű fizikai jelenség, amikor is a hő áthalad a melegebb környezetből a hidegebbe. A hőt, mint egy bizonyos energiafajtát három­féleképpen lehet átadni: vezetéssel, áramlással, sugárzással. A gyakorlat­ban mind a három módot gyakran alkalmazzák.

Hőátadás vezetéssel

A szilárd testeknél gyakori a vezetéssel való hőát­adás. A hő áthalad a szerkezeten, ha a szerkezet két oldalán eltérő a hőmérséklet. A hőmérséklet-különbséget hőfokesésnek nevezzük.

Hővezetés egyrétegű falon keresztül

9. ábra. Hővezetés egyrétegű falon keresztül

Az a hőmennyiség, amely áthalad a falon:

Az a hőmennyiség, amely áthalad a falon

Hőátadás áramlással

Hőátadás áramlással, esetleg áramoltatással a folyadékoknál fordul elő. (A folyadékokhoz soroljuk a cseppfolyós testeket és a gázokat.) Ha a folyadék szilárd fallal érintkezik, akkor a hő átáramlik a folyadékból a falra, vagy fordítva, attól függően, hogy melyik a melegebb. A kazánban az égőfej lángja megmelegíti a hőcserélő-készülék felületét, és ez fölmelegíti a hőcserélőben levő vizet. A víz tehát hőt kap, és azt elvezeti a csövön át a fűtőtestekhez, ahol átadja a hőjét a fűtőtest falainak, amelyek továbbítják azt a helyiségbe.

A falon áthaladó hő kiszámítása:

A falon áthaladó hő kiszámítása

Az áramlás szó helyett használatos a konvekció is.

Hőátadás sugárzással

A hő a nagy meleg felületekről a helyiségbe általában sugárzással adódik át. A ma annyira propagált és elterjedt padlófűtés és falfűtés is részben sugárzó fűtés, mivel a hő a helyiségbe egyrészt sugárzással, másrészt áramlással kerül. Nagyobb a hőérzeti kényelem, ha a fal és a padló a melegebb és róluk melegszik föl a levegő, mint amikor a levegő melegíti föl a helyiség falait.