Vízvezeték szerelés

Fűtésszabályozás – Rendetlenkedő szelepek

Ha úgy tűnik, hogy szorul az elosztószelep, kapcsolja ki az áramot, és vegye le a vezérlőt. Fogóval próbálja meg elforgatni a szelep tengelyét. Ha tényleg szorul, akkor tisztítani vagy cserélni kell.

Elosztószelep

Eressze le a fűtési rendszert, bontsa meg a szelep bekötéseit és vegye le a szelepet. A mosogató fölött öblítse át vízzel, mosson ki belőle gondosan minden szennyeződést, majd kösse vissza a helyére. Ha továbbra is szorul az elosztószelep, nincs más megoldás – újat kell venni.

Nehogy kimerüljön az elem

A modern programvezérlőkben külön elem gondoskodik arról, hogy a szerkezet áramszünet esetén se „felejtse el” a beállításait. Az elemet azonban évente cserélni kell, mert különben kimerül.

Megfelelő méretűt!

Az elosztószelepek többféle méretben kaphatók, attól függően, hogy a fűtéscsövek milyen átmérőjűek. Mérje meg pontosan a szelep hosszát is, és lehetőleg ugyanolyan méretű cseredarabot vásároljon a szaküzletben, hogy ne kelljen átalakítani a csövek bekötéseit.

Vezérlőcsere

Kézi üzemmód

Ha netán elromlik az elosztószelep vezérlőmotorja, még nem kell az egész szelepet kicserélni. Némelyik típusnál a vezérlő – a szelep felső része -egyben cserélhető, más típusoknál a motor külön is kivehető. Kapcsolja le az áramot a vezérlőről, majd tekerje ki a tartócsavarjait. Kösse át a vezetékeket az új vezérlő vagy motor csatlakozósaruira, végül szerelje vissza a vezérlőt a szelepre.

Az automatika hibái

Nézze meg a biztosítékot!

Ha leáll a fűtés, először is az áramellátá­sát ellenőrizze.

Biztosíték ellenőrzése

Biztosítékhibára utal, ha nem látszik semmi a digitális programo­zóegység kijelzőjén, és a termosztátok átállítása után sem történik semmi. Vegye ki a hibás biztosítékot a táblából, és cserélje ki egy ugyanolyan értékűre (vagy csapja föl a kart. ha a biztosíték kismegszakítós).

Kapcsolja le az áramot!

Egyes fűtési rendszereknél egy állandó tápvezeték hidalja át a vezérlőegysé­get – így azt külön kikapcsolni nem lehet. Ilyenkor a biztosítéktáblánál vagy a konnektornál kell megsza­kítania a vezérlő áramellátását.

Cserélje ki!

Ha van áram, de a vezérlőegység mégsem működik, szereljen be helyette egy másikat (lásd – lépésről lépésre). Az újabb fajta vezérlők már egységes alaplemezzel készülnek, így a régi egység doboza anélkül is cserélhető, hogy bonyolult módon – netán szakemberre bízva – át kellene kötni a vezetékeket.

Hidalja át, ha hibás!

Az elromlott vezérlőegység miatt nem kell leállítani a fűtést, mert a rendszer egy ideig enélkül is működtethető. Kapcsolja ki az áramot, vegye le a vezérlő dobozát, és hidalja át a meleg víz és a központi fűtés kapcsolóinak érintkezőit. A rendszer ettől fogva folyamatosan működik. Csak abban az esetben vállalkozzon erre a csöppet sem könnyű „bütyköl és re”, ha biztosan meg tudja csinálni – ha nem, akkor hívjon villanyszerelőt.

Termosztátok ellenőrzése

Ne törődjön a hőmérővel!

A szobai termosztáton beállított hőfok nem pontosan ugyanaz, amit egy másutt elhelyezett hőmérő mutat, mert a termosztát a közelében lévő levegő hőmérsékletét méri. Szabályozza be úgy, hogy kellemes legyen a szoba hőmérséklete, majd pedig jegyezze fel a termosztáton beállított hőfokot.

Valóban működik?

A szobai termosztát működését azzal ellenőrizheti, ha pár másodpercre odatart alá egy bekapcsolt asztali lámpát. Az izzó hőjétől felmelegedő termosztátnak ekkor ki kell kapcsolnia, majd miután lehűlt, újra működnie kell.

Módosítsa a határokat!

A szobai termosztátokat általában 10 és 30 °C közötti hőmérsékletre kalibrálják, a határok azonban módosíthatók.

Szabályzógomb

Az fent látható típusnál például a szabályzógomb levétele után két drótütközőt kell áthelyezni a gomb hátoldalán található számozott hornyokban; az egyik a kikapcsolási, a másik pedig a bekapcsolási hőfokot határolja.

Szakadás?

Ha túl forró vagy egyáltalán nem meleg a víz, ellenőrizze a tároló termosztátját. Kapcsolja ki az áramot, utána vegye le a termosztát burkolatát. Szakadásmérővel nézze meg, hogy a közös érintkező és az első kapocs közt ép-e az áram­kör.

Termosztát ellenőrzése

Ezután tekerje maximumig a gombot, és a második érint­kezőt is vizsgálja meg. Hiba esetén cserélje ki a termosztátot.

Optimális elhelyezés

A melegvíz-tároló termosztátját szilárdan, nagyjából a henger harmadának magasságában kell a tartályhoz rögzíteni. Csak akkor működik kifogástalanul, ha közvetlenül a fémmel érintkezik. Ha túl magasan van, fejtse le a tartályról a szigetelőhabot, és tegye lejjebb. A burkolatot úgy rakja vissza, hogy kilátsszon a termosztát.

Szelepcsere

A sima elzárócsapok helyére szerelhető termosztatikus radiátorszelep (TRSZ) pontosabban szabályozza az egyes helyiségek hőmérsékletét, mint a szobai termosztát. Ahhoz, hogy a csőben akkor is keringhessen a víz, ha az összes TRSZ lezár, legalább az egyik radiátoron hagyja meg a kézi elzárószelepet.

Lépésről-lépésre

Vezérlőcsere

Veztérlőcsere

  1. Kapcsolja ki az áramot. Távolítsa el a vezérlőegység fedelének csavarjait és vegye le a falról a dobozt.
  2. Állítsa be – a kezelési utasítást követve – az új vezérlő hátoldalán található mikrokapcsolókat.
  3. Ha az új egység nem szerelhető fel a régi alaplemezre, szerelje le a régi tartólemezt.
  4. Szerelje fel az új tartót. Kösse be a vezetékeket, tegye vissza a fedelét, és kapcsolja rá az áramot.