Gipszkarton

Rusztikus jellegű tér – Gyakorlati példa

Anyag

4 x 6, 6 x 6, 6 x 2,5 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, krepp ragasztószalag, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, tömítés a csatlakozáshoz, hézagerősítő szalag, önmetsző gyorsépítő-csavarok, kőzetgyapot lapok, glettelő- és fugázógipsz, mélyalapozó, dörzsvakolat, üvegtáblák, üvegtartó lécek, kétkomponensű ragasztó, fazománc.

A beltér kiépítése nemcsak egyszerű vonalú, modern, hanem rusztikus enteriőrök kialakítását is lehetővé teszi. A következő példában olyan, a szokásos építési móddal készült válaszfalat mutatunk be, amely a helyiséget két külön szobára osztja.

Rusztikus jellegű válaszfalRusztikus jellegű válaszfal

A megosztás során egy nagy lakószobából egy kis étkezőt választunk le, és ennek rusztikus hangulatot igyekszünk adni. Ezért nemcsak kazettás ajtót választunk, hanem a fal étkező felőli oldalát is rusztikusán alakítjuk ki. A kívánt vidéki stílushoz nemcsak a válaszfalba beépített, ablakszerű vitrinek járulnak hozzá, hanem a falra felhelyezett fa vázsszerkezet is, amelynek látható mezőit dörzsvakolattal látjuk el.

1-8. lépések

1-4. lépések

Először a vázszerkezetet készítjük el, és a későbbi vitrinekhez fakereteket helyezünk bele.

5-6. Lépések

Ezután az állványzat hátoldalát egyemberes gipszkarton lapokkal burkoljuk. A hangszigetelés javítására az állványzat belsejét – a vitrinkeretek kivételével – kőzetgyapot vagy üveggyapot lapokkal töltjük ki. Ezeket csekély ráhagyással szabjuk ki és beszorítjuk a vázszerkezet lécei közé. Amikor a falnak még a nyitott oldalát burkoljuk, a vitrinek helyén különösen pontos munkát kell végeznünk, hogy a gipszkarton lapok széle pontosan illeszkedjék a keretekhez. A gipszkarton felületeket gletteljük és csiszoljuk, majd teljes kiterjedésükben mélyalapozzuk.

Az étkező oldalán csak ezután csavarozzuk fel a 4 x 6 cm-es léceket derék-szögben és átlósan a nyers állapotban kész válaszfalra. Mivel a burkolaton a csavarhelyek az elsimított tömítés miatt könnyen szembetűnnek, a lécek szerelőcsavarjait úgy helyezhetjük el, hogy a válaszfal tartóvázában biztosan rögzüljenek. A két vitrint ezután megfelelő méretű kivágásokkal kibéleljük, és 6 x 2,5 cm-es gyalult lécekkel bekeretezzük.

Ezeket tompa illesztéssel szembehelyezzük egymással, és ragasztó hozzáadásával látható módon odadűbelezzük. Mielőtt a dörzsvakolatot a rácsszerkezet mezőire felhordanánk, a faváz elemeit széles krepp ragasztószalaggal védjük. A rács és a gipszkarton lap között kb. 4 mm távolság legyen – így kiadódik az 50-es szemnagyságú durva dörzsvakolat vastagságához szükséges hely.

7. Lépés

Ezután a felhasználásra kész vakolatot simító-kanállal alulról felfelé dolgozva felhúzzuk és dörzsdeszkával strukturáljuk

7. lépés